Balmazújvároson lenne polgármester a szoboszlói tévé főszerkesztője - a Hajrá Hajdúszoboszló a felfüggesztését követeli

Ez a helyzet sérti a sajtószabadságot – állítja Kanizsay György Béla hajdúszoboszlói polgármesterjelölt. A Balmazújváros élére pályázó Bánhegyi Zoltán a bemutatkozó videójában arról beszélt, hogy a fideszes vezetés alatti „hagyományos és normális viselkedéshez” térne vissza polgármesterként. Kanizsay szerint Bánhegyit a Fidesz támogatja.

Sajtótájékoztatót tartott április 5-én a Hajrá Hajdúszoboszló Egyesület. Kanizsay György Béla, a szervezet önkormányzati képviselője és polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy Bánhegyi Zoltán, a Hajdúszoboszlói Városi Televízió igazgatója és felelős szerkesztője a Fidesz támogatásával polgármesterjelöltként fog elindulni egy Hajdúszoboszlóhoz közeli településen, Balmazújvároson.

Kanizsay György Béla és Máté Lajos
Polgár Tóth Tamás

Kanizsay elmondta, követelik, hogy Czeglédi Gyula (független) hajdúszoboszlói polgármester függessze fel a helyi tévé vezetőjét. Ő azonban erre úgy reagált, csak akkor gondolkodik el ezen, ha már hivatalosan is jelöltté vált a főszerkesztő, addig azonban még egy hónap van hátra. „A hajdúszoboszlói lakosok pénzéből működtetett televízió élén nem lehet olyan ember, aki egy bizonyos párttal szimpatizál, és egy bizonyos párt színeiben indul választáson” – fogalmazott Kanizsay, hozzátéve, úgy tudja, Czeglédi meggondolta magát, és mégsem fogja megvárni, hogy Bánhegyi hivatalos jelölt legyen.

Közelben...
Polgár Tóth Tamás

Balmazújvároson indul a főszerkesztő, a fideszes időkhöz térne vissza

Bánhegyi Zoltán március 21-én a közösségi médiában jelentette be, hogy független jelöltként elindul a szintén független Hegedüs Péter által vezetett Balmazújváros polgármesteri címéért. A bemutatkozó videójában Bánhegyi elmondta, hogy 2019-ig a balmazújvárosi önkormányzati tévénél dolgozott, ezt követően Budapesten egy országos csatornánál helyezkedett el, most pedig a Hajdúszoboszlói Városi Televízió főszerkesztője.

Bánhegyi szerint rendszer- és szemléletváltoztatásra van szükség Balmazújvároson, vissza kell térni a fideszes vezetés alatti „hagyományos és normális viselkedéshez”. A jelölt szerint semmit nem tudnak a város pénzügyi helyzetéről, a település vezetőit pedig hazugsággal vádolta a választási ígéreteiket illetően.

A kampányvideóban Bánhegyi az őt támogató politikai szervezetekről nem beszélt.

Nem kereste Kanizsayt az önkormányzati sajtó, mióta bejelentette az indulását

Kanizsay György Béla szerint sem a hajdúszoboszlói lakosokkal, sem a Fidesz politikai ellenfeleivel szemben nem korrekt, hogy egy olyan személy irányítja az önkormányzati médiát, aki a kormánypárt jelentős támogatásával rendelkezik. Megjegyezte, két hete jelentette be saját polgármesterjelölti indulását, és azóta semmilyen hajdúszoboszlói önkormányzati orgánum nem kereste őt.

Polgár Tóth Tamás

Máté Lajos (független) önkormányzati képviselő – aki 2019-ben még az ellenzéki összefogás jelöltjeként szerzett mandátumot, de a jelenlegi kampányban a Hajrá Hajdúszoboszló színeiben politizál – az elmondottakhoz hozzátette, Bánhegyinek kérnie kellett volna a saját felmentését a közéleti szerepvállalása miatt. Szerinte a főszerkesztő szoboszlói tevékenységéből az látszik, hogy Bánhegyi nem független, hanem tökéletes Fidesz-pártkatona. „Gyakorlatilag az elmúlt négy évben sem a tévében, sem a rádióban ellenzéki hangok, a polgármester és fideszes csapata által vallott nézetekkel nem egyező vélemények nem kerülhetnek adásba, nem jelennek meg az újság hasábjain” – fogalmazott.

Megtiltaná a polgármester és a cégvezetők magáncélú autózását közpénzből

Megkérdeztük Kanizsay György Bélát, fontosnak tartja-e egyáltalán, hogy legyen Hajdúszoboszlón önkormányzati média, hiszen az ország más városaiban tapasztalható példák alapján az nem tud független lenni a mindenkori városvezetéstől. A polgármesterjelölt kifejtette, ezt szomorúan látja ő is, de ha megnyerik a választást, megtartanák az önkormányzat által működtetett médiát. Mint mondta, azt úgy alakítanák át, hogy minden oldalt képviseljen, mindenkinek biztosítson szólási lehetőséget.

Kíváncsiak voltunk arra is, amennyiben megnyeri a választást, melyek lennének az első polgármesteri intézkedései. Azt felelte, nem venne igénybe szolgálati autót, sőt kifejezetten tiltaná a polgármester és az önkormányzati cégvezetők magáncélú, közpénzből fizetett autózását.

Polgár Tóth Tamás

Arra a kérdésünkre, hogy milyen szervezetek támogatják őt, illetve van-e egyeztetés közte és Dede Tamás (DK–MSZP–Párbeszéd) polgármesterjelölt között egy esetleges visszalépésről, Kanizsay azt válaszolta, a Hajrá Hajdúszoboszló Egyesület színeiben indulnak a jelöltjeik, nem kérték egyetlen országos politikai párt támogatását sem, azt el sem fogadnák. Mint mondta, azt vallják, hogy egy ekkora városban nincs helye a pártpolitizálásnak, a választási győzelmük esetén pedig úgy alakítanák át a városvezetést, hogy abban szakemberek játsszák a főszerepet.

Czeglédi Gyula újrázna a Fidesz támogatásával

Kanizsayn és Dedén kívül bejelentette már polgármesterjelölti indulását Czeglédi Gyula is, Hajdúszoboszló regnáló vezetője. Czeglédi az ezt közlő Facebook-posztjában úgy fogalmazott, „ismét közösen indulunk”. Legutóbb hivatalosan függetlenként nyert mandátumot, a Fidesz, a KDNP, a Hajdúszoboszlói Gazdakör, valamint a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesület támogatásával.

2019-ben a Hajrá Hajdúszoboszló nem indított polgármesterjelöltet. Czeglédivel egyedül Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár állt szemben, őt az azóta megszűnt Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület, a DK, a Jobbik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás jelölte.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.