Gasztronómia, disznótor, politikusi szeretet és vallatópálinka – Idén is a hurka-pitét ünnepelték Polgár főterén

A város hagyományos disznótoros ételét a környékbeli önkormányzatok csapatai készítették el. A megnyitóbeszédeket tartó személyek a települések és a politikusok közötti együttműködést hangsúlyozták.

Április 13-án tartották Polgáron a IX. Hurka-pite Fesztivált. A kisváros egyik legnagyobb szabadtéri eseményén több százan vettek részt. A nap folyamán a meghívott, közeli önkormányzatok csapatai disznótoros ételeket készítettek, valamint a térség hagyományőrző és népművészeti csoportjai léptek fel. Késő délután Peter Sramek és Márió, a harmonikás adott koncertet.

Galéria: IX. Hurka-pite Fesztivál – Polgár, 2024. április 13. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Tejjel hígítják a hurkát

A fesztivál nevét adó hurka-pite a térség jellegzetes disznótoros étele. „A hurka-pite, vagy más néven véres pite nem más, mint a más vidékeken is megszokott véres hurkának egy sajátságos helyi változata. A töltelék nem bélbe kerül, hanem tejjel hígítva bő zsírral kikent tepsiben sül. A ropogós barnára sült pitéket végül kockára vágva tálalják” – olvasható egy, a város honlapjára feltöltött dokumentumban.
Polgár Tóth Tamás

Ölelés és odaszúrás

Tóth József (DK), Polgár polgármestere a megnyitón arról beszélt, a fesztivált a polgáriak szíve és lelke tartja életben, mint mondta, a helyi közösségek, intézmények, civil szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek tették lehetővé a rendezvény megszervezését.

Tóth József
Polgár Tóth Tamás

Pajna Zoltán (Fidesz), Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke elmondta, minden évben azt érzi a Hurka-pite Fesztiválon, hogy pártállástól függetlenül egységesek a résztvevők, valamint közölte, bízik benne, hogy Tóth József polgármester jövőre is meghívja őket.

Pajna Zoltán
Polgár Tóth Tamás

Az ugyancsak beszédet mondó Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere (Tiszaújvárosi Lokálpatrióták–MSZP) előbb átadott egy uszodabérletet Tóth Józsefnek, majd „az együttműködés, az elfogadás és a barátság jegyében” megölelte Tiba Istvánt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjét. Ezt követően azért odaszúrt a politikustársainak, mondván, nem tudott kerékpárral érkezni a szomszéd városból, ugyanis a kerékpárút még nem épült meg.

„A hurka-pite egy olyan étel, ami egy ekkora mikrokistérségi szinten már bejárta a világhírnevet” – fogalmazott Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke. Kifejtette, a szövetség elvitte a hurka-pitét világversenyekre, ahol nagyon tetszett a nemzetközi zsűrinek.

Szeli Zoltán
Polgár Tóth Tamás

Szeli Zoltán (független), a fesztivál díszvendégeként meghívott Tiszacsege város polgármestere a beszédében megjegyezte, hiába fekszik közel a település Polgárhoz, Csegén mégsem része a hurka-pite a disznótoroknak. Mint mondta, hajnalban „vallatópálinkával” próbáltak receptet szerezni a helyiektől.

Bán György (független), Tiszadob polgármestere arról beszélt, tartós kapcsolat van a települése és Polgár között, amelyet a közösen működtetett járóbeteg-szakrendelő is szorossá tesz.

Tiba István országgyűlési képviselő a beszédében Fülöp Györgynek üzent, mondván, a jelenlévők közül messze az ő települése, Tiszaújváros a leggazdagabb. „Neki nem kéne várnia arra, hogy a kormány vagy bárki megépítsen egy kerékpárutat, mert ha akarná, Debrecenig meg körbe az országon meg tudná építeni” – fogalmazott. Hozzátette, szerinte a politikának arról kell szólnia, hogy elfogadják, van, aki a jobboldalt, és van, aki a baloldalt képviseli, az pedig nem ördögtől való, hogy két más világnézettel rendelkező politikus le tud ülni egymással. Hangsúlyozta, a helyszínen lévő politikusok nemcsak színlelik az egymás iránti tiszteletet, hanem a hétköznapokban is ezt tanúsítják.

A megnyitó beszédeket követően a megjelent politikusok húzták ki a nap első tomboláit, valamint adták át az első nyereményeket.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.