Valószínűleg női polgármestere lesz Hajdúnánásnak – Bódi Judit személyében most az ellenzéknek is lesz jelöltje

A Hajdúnánást jelenleg vezető Fidesz ugyancsak női jelöltet állított, ők Nagyné Legény Ildikó alpolgármestert indítják. Az ellenzék Összefogás Hajdúnánásért néven venné át a település irányítását, a konkrét elképzeléseik ismertetéséhez azonban még türelmet kértek.

Az elmúlt hónapokban többször is írtunk arról, hogy Bódi Judit (DK-MSZP-Jobbik-Momentum-LMP-HESZE), a hajdúnánási képviselő-testület ellenzéki frakcióvezetője, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke információink szerint indulni fog a június 9-i választáson a város egyik polgármesterjelöltjeként. Április 12-én a képviselő a közösségi oldalán jelentette be, valóban megméretteti magát az Összefogás Hajdúnánásért egyesület színeiben.

Videójában Bódi agrármérnökként és közgazdászként mutatta be magát, mint mondta, férjével két gyermeket nevelnek, és önálló céget vezet. Arról beszélt, hogy több mint huszonöt év tudását, tapasztalatát és kapcsolatrendszerét fordítaná Hajdúnánásra. Kitért arra is, hogy szerinte komoly veszély fenyegeti a várost, nem lehet tudni ugyanis, mi lesz a kormány által tervezett, de felfüggesztett MotoGP-pálya területén. „Mi lesz ott? Akkumulátorgyár? Veszélyes üzem? Veszélyben van az ivóvizünk? A levegő tisztasága? A lakosság egészsége? Jönnek a külföldi munkások? Vajon be tudnak közénk illeszkedni? Megszűnik Nánás mezővárosi bája? Kell-e félteni a gyerekeinket?” – tette fel a kérdéseit. Szerinte a város jelenlegi vezetése összevissza beszél és titkolózik, nem érdekli őket a lakosok véleménye.

Bódi Judit
Facebook

Kérték a kormányt, ne legyen akkugyár, de leszavazták az akkugyárakat ellenző javaslatot

Az üggyel kapcsolatban Szólláth Tibor (Fidesz) jelenlegi polgármester a napokban azt közölte, a képviselő-testület elfogadott egy előterjesztést, amely szerint az önkormányzat azt a tájékoztatást kapta, hogy nem épül akkumulátorgyár a városban, továbbá arra kérték a kormányt, ne is történjen ilyen beruházás Hajdúnánáson. „Azt gondolom, hogy ezek jó üzenetek, és nagyon remélem, hogy a kormányzat figyelembe veszi ezeket a javaslatokat” – fogalmazott.

Debreciner

Bódi Judit ezzel kapcsolatban a saját közösségi oldalán arról számolt be, hogy a Fidesz képviselői ugyanezen az ülésen leszavazták azt a határozati javaslatát, amelyben kimondták volna, hogy az önkormányzat nem támogat a környezetre veszélyt jelentő beruházást helyi népszavazás nélkül. Erre a következő példákat hozták: „akkumulátorgyár, akkutemető, gumigyár, vegyianyaggyár stb.” A javaslatban az is szerepelt, hogy az önkormányzat „nem támogatja olyan üzemek betelepítését, amelyekben a magyar munkavállalókkal szemben külföldi munkavállalók foglalkoztatása az elsődleges”.

Bódi a bemutatkozó videójában kritizálta továbbá az önkormányzat gazdálkodását, megemlítve a tartósító szövetkezet adósságát és a városvezetők autózásának költségeit. „Arrogancia helyett odafigyelés, herdálás helyett felelős gazdálkodás, hazugság helyett őszinte szó” – sorolta ígéreteit.

Patthelyzet után Fidesz-többség

Hajdúnánáson 2019-ben patthelyzet alakult ki az önkormányzatban, miután a Fidesznek és az ellenzéknek is 6-6 tagja jutott be a képviselő-testületbe. Éles András ellenzéki képviselőnek, a város volt polgármesterének halála miatt azonban 2020-ban időközi választást kellett kiírni, amelyet a Fidesz által támogatott Kocsis Áron nyert meg. A többségbe került fideszes városvezetés később leváltotta Török István ellenzéki alpolgármestert, Bódi Juditot eltávolította az önkormányzat pénzügyi és ügyrendi bizottságának éléről, valamint fokozatosan helyezte egyre nagyobb kontroll alá a helyi nyilvánosság platformjait.

Érdemes megemlékezni arról, hogy 2019-ben az ellenzék nem állított polgármesterjelöltet Szólláth Tiborral szemben, aki így akadálytalanul hosszabbíthatta meg a 2010 óta tartó polgármesterségét. Bódi Judit akkoriban azzal érvelt, hogy egy fideszes polgármesterrel könnyebben juthat forrásokhoz a város.

Szólláth Tibor jobbján Nagyné Legény Ildikó
Polgár Tóth Tamás

Bódi Juditnak most sem kell Szólláth Tiborral megküzdenie, ő ugyanis még ősszel bejelentette, hogy nem indul újra, saját maga helyett az egyik alpolgármesterét, Nagyné Legény Ildikót (Fidesz) jelölte ki az utódjául. Az eddigi jelöltek ismeretében nagyon valószínű tehát, hogy a város történetében először női polgármestere lesz Hajdúnánásnak.

Türelmet kérnek a program ismertetése előtt

Mivel a felvételen és az azóta közzétett videóiban Bódi Judit nem említette, milyen konkrét elképzeléseket valósítana meg a város vezetőjeként, telefonon érdeklődtünk erről. A polgármesterjelölt a Debrecinertől türelmet kért, mondván, megvannak az elképzeléseik, de még gyűjtik a lakossági észrevételeket, és nagyon rövid időn belül ismertetni fogják a programjukat.

Az Összefogás Hajdúnánásért az alábbi egyéni választókerületi (EVK) képviselőjelöltekkel vág neki a választásnak:

1. EVK: Oláh Miklós,
2. EVK: Kállai Zsolt,
3. EVK: Bakó Sándor,
4. EVK: Legány András,
5. EVK: Éles J. Viktória,
6. EVK: Hásás Zoltán,
7. EVK: Bódi Judit,
8. EVK: Kállai Miklós.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2024 rovatát!

A nyolc jelölt közül négyen, Bakó Sándor, Bódi Judit, Kállai Zsolt és Oláh Miklós jelenleg is tagjai a testületnek. A most bejelentett képviselőjelöltek között nincs ott Török István, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, akit 2022-ben bizalomvesztésre hivatkozva váltott le a fideszes városvezetés az alpolgármesteri tisztségéből, és aki 1998 óta önkormányzati képviselő Hajdúnánáson.

Bódi Judit és Török István
Polgár Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.