Visszalépett a hajdúszoboszlói tévé igazgatója, Varga Marina a Fidesz jelöltje Balmazújvároson

Bánhegyi Zoltán, akit korábban egy hajdúszoboszlói önkormányzati képviselő tökéletes Fidesz-pártkatonaként jellemzett, a család nyugalmára és a békés mindennapokra hivatkozva mégsem indul a választáson. Varga Marináról egyelőre keveset tudni, de azt közölte, hogy kiemelten fontos számára a nyugalom és a béke megteremtése a városban. A Fidesz egy olyan városban térne vissza a hatalomba, ahol korábban egy korrupciós bűncselekmény vezetett a párt bukásához. Hegedüs Péter jelenlegi polgármester pedig újrázni készül a Közösen Balmazújvárosért Egyesület színeiben.
Balmazújváros
Polgár Tóth Tamás

Április 5-én írtunk arról, hogy a Bánhegyi Zoltán, a Hajdúszoboszlói Városi Televízió igazgatója és felelős szerkesztője polgármesterjelöltként indul a közeli Balmazújvároson. Az ügy kapcsán sajtótájékoztatón tiltakozott a Hajrá Hajdúszoboszló Egyesület, mondván, a helyi lakosok pénzéből működtetett televízió élén nem állhat olyan személy, akit egy párttal szimpatizál, és ez a párt támogatja őt. Máté Lajos, az egyesület színeiben politizáló szoboszlói önkormányzati képviselő Bánhegyit tökéletes Fidesz-pártkatonaként jellemezte. „Gyakorlatilag az elmúlt négy évben sem a tévében, sem a rádióban ellenzéki hangok, a polgármester és fideszes csapata által vallott nézetekkel nem egyező vélemények nem kerülhetnek adásba, nem jelennek meg az újság hasábjain” – sorolta a sajtótájékoztatón.

Kanizsay György Béla és Máté Lajos
Polgár Tóth Tamás

A család nyugalmára hivatkozva lépett vissza

Bánhegyi Zoltán – aki a bemutatkozó videójában még arról beszélt, a fideszes vezetés alatti „hagyományos és normális viselkedéshez” térne vissza Balmazújvárosba – április 8-án aztán bejelentette a közösségi oldalán, hogy mégsem indul a balmazújvárosi polgármesteri székért. „A család nyugalma, a békés mindennapok többet érnek a jelenlegi ambícióimnál” – írta, arra azonban nem tért ki, hogy valami változott volna ezeket illetően.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2024 rovatát!

Az állítása szerint hamis híreket terjesztett róla Hajdúszoboszlón Sóvágó László (független) volt polgármester, jelenlegi önkormányzati képviselő, valamint Máté Lajos és Kanizsay György Béla, a Hajrá Hajdúszoboszló Egyesület ottani polgármesterjelöltje. Bánhegyi közölte, egy párt sem támogatta őt, a szoboszlói televízióról pedig azt írta, „független és szakmai alapon dolgozik” az ő kinevezése óta.

Közéleti múlt és ismertetett tervek nélkül a Fidesz jelöltje

Három nappal később, április 11-én szintén a Facebookon mutatkozott be Varga Marina, a Fidesz balmazújvárosi polgármesterjelöltje, akinek a közösségi oldalát éppen aznap hozták létre. Vargáról az online térben szinte semmilyen információt nem találni, leszámítva azt, hogy a VRG-MRN Kft. nevű, balmazújvárosi székhelyű cég vezetője, amelynek főtevékenysége közúti áruszállítás. Önkormányzati választáson korábban nem indult Balmazújvároson. Varga szlogenje, amely a bemutatkozó videója végén hangzik el („Dolgozzunk együtt egy új városért!”) megtévesztően emlékeztet a három nappal korábban visszalépett Bánhegyi Zoltán szlogenjére (Építsünk egy új várost!”).

Varga Marina
Facebook

Varga Marina saját magát 36 éves jogászként és egyedülálló édesanyaként mutatta be. A videójában arról beszélt, Balmazújváros egykor tele volt tartalommal, ma pedig üressé válik, és a csőd szélén táncol. Egy későbbi videóban azt is közölte, kiemelten fontos számára a nyugalom és a béke megteremtése a városban. Arról, hogy milyen konkrét kritikái vannak a jelenlegi városvezetéssel szemben, és hogy milyen elképzelései vannak, milyen programot valósítana meg polgármesterként, egyik felvételen sem beszélt. A kritikáiról és a terveiről a közösségi oldalán keresztül érdeklődtünk tőle. Amennyiben válaszol, cikkünket frissítjük.

Debreciner

Korrupciós bűncselekmény vezetett a Fidesz bukásához

Balmazújvárost 2018 óta Hegedüs Péter (független) vezeti polgármesterként. Egy időközi választáson győzött 53,17 százalékkal a Fidesz által támogatott Nagy Tamás (44,26 százalék) előtt. A voksolást azért kellett kiírni, mert az előző városvezetőt, Veres Margitot (független) jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság egy olyan korrupciós bűncselekmény miatt, amelyet még 2012-ben, Tiba Istvánnak (Fidesz), a térség jelenlegi országgyűlési képviselőjének polgármestersége idején jegyzőként követett el. Veresnek hivatalosan máig nem tisztázott okok miatt egy napot sem kellett letöltenie a büntetéséből, Áder János köztársasági elnök pedig valamikor még a mandátuma lejárta előtt kegyelemben részesítette.
Hegedüs Péter
Polgár Tóth Tamás

Hegedüs Péter 2019-ben már 64,66 százalékot szerzett a Fidesz színeiben induló Koroknai Imre 35,34 százalékával szemben, és a képviselő-testületben is többségbe került a Célbakisér néven induló csapatával a Fidesszel szemben. Ferenczi Mária és Dobi Sándorné képviselők azonban a ciklus elején kiléptek a várost vezető frakcióból, így 6-6-os patthelyzet alakult ki a Fidesz és Hegedüsék között az önkormányzati testületben. Ettől kezdve a városvezetésnek folyamatosan küzdenie kellett azzal, hogy a Fidesz által vezetett ellenzéke nem szavazott meg az önkormányzat működése szempontjából kulcsfontosságú előterjesztéseket. 2023-ban már odáig fajult a helyzet, hogy Rácz Róbert hajdú-bihari főispánnak kellett közbelépnie a költségvetési rendelet megalkotásához.

Hegedüs újrázni készül a Közösen Balmazújvárosért Egyesület színeiben, a bemutatkozó eseményükön hangsúlyozta, minden jelöltet hosszú évek óta ismer, nem kételkedik elkötelezettségükben és az igazsághoz való hűségükben, nem fordulnának a lakosság ellen.

Hegedüs és csapata
Polgár Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.