Ingyenes tömegközlekedést minden diáknak – Ismertette egyéni képviselőjelöltjeit az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület

Csak nekik van esélyük a Fidesz leváltására Debrecenben Mándi László szerint. A DK nem vett részt a jelöltbemutatón.
Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatón ismertette debreceni egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát április 17-én az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület, amely a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP, a Szikra és a Párbeszéd közös ernyőszervezeteként szolgál majd a június 9-i önkormányzati választáson.

Drágossy Richárd, az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület elnöke a sajtó megjelent képviselőinek elmondta, hosszú vitákat követően sokféle ember fogott össze a város élhetővé tételéért.

Drágossy Richárd
Polgár Tóth Tamás

Mándi László, az egyesület polgármesterjelöltje, a Momentum önkormányzati képviselője arról beszélt, a sok vita ellenére a céljaik közösek: nem akarnak Debrecenre kényszerített iparosítást, külföldi vállalatok környezetszennyezését, továbbá azt sem, hogy megosszák a város lakóit. Közölte, győzelmük esetén az első intézkedéseik között lesz, hogy az összes debreceni diák számára ingyenessé teszik a közösségi közlekedést.

Az Összefogás a Cívisvárosért az alábbi egyéni választókerületi (EVK) képviselőjelölteket indítja Debrecenben:

1. EVK: Szegedi Sándor
2. EVK: Kertész Dávid Csaba
3. EVK: Molnár Jenő
4. EVK: Biró László Mihály
5. EVK: Dósa Valéria
6. EVK: Szabó Mihály
7. EVK: Murguly Mátyás
8. EVK: Keserű Ibolya Veronika
9. EVK: Könnyü Hella Sára
10. EVK: Madarasi István
11. EVK: Koppányi Éva
12. EVK: Khin Olivér
13. EVK: Bordás Gábor
14. EVK: Bordás István
15. EVK: Rutz Tamás
16. EVK: Olajos Vajk
17. EVK: Dombi Mihály
18. EVK: Jeremiás Károly
19. EVK: Pallás György
20. EVK: Szabó Bence
21. EVK: Németi Margit
22. EVK: Mándi László
23. EVK: Ácsné Pataki Erzsébet

Polgár Tóth Tamás

Csak nekik van esélyük a Fidesz leváltására Mándi László szerint

Mivel az Összefogás a Cívisvárosért és az abban tömörülő pártok képviselői eddig főleg arról kommunikáltak, mit nem szeretnének látni Debrecenben, megkérdeztük, milyen konkrét célkitűzéseket valósítanának meg, amennyiben megnyerik a választást. Mándi László a válaszában ismét a közösségi közlekedés minden diák – a köz- és a felsőoktatásban is – számára történő ingyenessé tételét említette, valamint elmondta, a szombati – április 20-ai – kampánynyitó rendezvényükön kezdik meg a programjuk ismertetését, amelyben további célkitűzések lesznek.

Mándi László
Polgár Tóth Tamás

Mivel a jelöltek között szerepel Biró László Mihály, A Nép Pártján mozgalom debreceni szervezője, megkérdeztük, a Jakab Péter-féle Nép Pártján párt is része-e az együttműködésnek. Mándi László erre nemmel felelt, hozzátéve, Biró László Mihály függetlenként csatlakozott hozzájuk. Arra a kérdésünkre, hogy az összefogásban részt vevő DK-tól miért nem volt ott senki a jelöltbemutatón, Mándi azt válaszolta, ezt tőlük kell megkérdezni.

Megkérdeztük azt is, miért éppen az Összefogásra szavazzanak azok a debreceniek, akik ellenzik az akkumulátorgyárak építését, hiszen a Fideszen kívül gyakorlatilag minden, a választáson induló szervezet ellene van a beruházásoknak. Mándi László azt felelte: azt kell megnézni, hogy a múltban kik támadták a legmarkánsabban a gyárakat. Mint mondta, ők elsők között adtak be népszavazási kérdéseket, és támogatják a civileket a bíróságon az akkugyárral szemben. Megjegyezte, ők rendelkeznek elég erővel a Fidesz leváltásához. Drágossy Richárd ehhez hozzátette, a csapatuk az akkugyárak ellenzésénél sokkal több ügyben gondolkodik.

Papp, Gondola és Salánkiné Kuti Zsuzsanna az indulók között

Debrecenben eddig a Fidesz, a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Civil Fórum jelentett be polgármesterjelöltet. A Fidesz a várost 2014 óta vezető Papp Lászlót indítja újra, a Mi Hazánk Salánkiné Kuti Zsuzsannát, a szervezet választókerületi elnökét, a Civil Fórum pedig az egyesület elnökét, Gondola Zsolt Zoárdot állította versenybe. A fenti szervezeteken túl önálló indulását jelentette be az önkormányzati választáson a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, de nekik nem lesz saját polgármesterjelöltjük Debrecenben.

2019-ben Papp László 35 029 szavazattal, 61,77 százalékkal lett polgármester. Mögötte Varga Zoltán (DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás) 21,54 százalékát, Kőszeghy Csanád Ábel (Momentum–Jobbik–LMP) 12,06 százalékot, Rigó István (Civil Fórum) pedig 4,62 százalékot szerzett.
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.