Kapitalizmusellenes tüntetésen követelték a debreceni diákok a klímavészhelyzet kihirdetését

A karbonsemlegesség 2030-ig történő elérését, a CIVAQUA program végrehajtását, modern hulladékgazdálkodást és a jelenlegihez képest nagyobb volumenű faültetési programot akarnak a klímasztrájkolók.

Több tucatnyian, főleg középiskolás diákok és egyetemisták (köztük sok külföldi hallgató) gyülekeztek november 29-én koradélután a debreceni Békás-tó partjánál, a Black Friday alkalmából erre a napra időzített IV. Globális Klímasztrájk debreceni rendezvényén. A korábbi tüntetésekhez képest feltűnő volt, hogy szinte teljesen eltűntek az ismert helyi politikusok. A kezdéskor csak Káposznyák Istvánt (Szolidaritás) és Könnyü Hellát (Momentum) fedeztük fel a sokaságban, majd később csatlakozott a menethez Jakab Fruzsina és Jármi Péter (mindketten LMP).

Galéria: IV. Globális Klímasztrájk - Debrecen, 2019. november 29. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

A cégek akarják elhitetni, hogy mindenre szükségünk van

A Békás-tónál a Fridays for Future Debrecen nevében Fábián Péter Imre főszervező beszélt az összegyűltekhez: „szükség van az emberekre, akik nyomást tudnak gyakorolni azokra, akik a valódi szennyezésért felelősek, akik a valódi döntéseket hozzák azügyben, hogy ez a Föld továbbra is egy civilizált, élhető emberi közösség otthona lehessen”. Majd élesen kritizálta a fogyasztókat (sok esetben nem valódi) kedvezményekkel az üzletekbe csalogató Black Friday intézményét.

Szerinte a cégek azt akarják elérni, hogy az emberek folyamatosan a pénzüket költsék: elhitetik velük, hogy mindenre szükségük van, ezért végül mindent meg is vesznek. „Tényleg kell nekünk az a nyolcadik póló, a harmadik mosógép, a második tévé? Arra próbálnak rávenni minket, hogy esztelenül költsük a vagyonunkat, és közben ez az eltárgyiasult társadalom elveszítette a valódi értékeit: a közösséget, a szeretetet és az odafigyelést” – mondta Fábián Péter Imre.

Koppányi Szabolcs

Leszakadt az ég a tüntetőkre

A tüntetők a beszédet követően rendőri felvezetés mellett, a villamosvonal mentén – figyelve, hogy csak az autós közlekedést korlátozzák –, a belvárosba, a Hal közhöz vonultak. A menet az elől haladó szervezők biztatására hangosan követelte a klímavédelmet, a karbonsemlegességet, a kevesebb autót, helyettük pedig a több kerékpárt. A Kálvin térhez közeledve szakadni kezdett az eső, ami a Simonffy utcáig meg sem állt, ezért néhányan – például a kisgyermekkel érkezők – leváltak a menetről.

Tóth Tamás

Nincs mit megalapozni az iskolában

„Az én nevem Nóra, és én ma nem voltam iskolában” – kezdte egy fiatal lány a beszédek sorát a Hal közben. Szerinte sokan ezt helytelennek tartják, a gyerekeknek ugyanis az iskolában a helyük, hogy megalapozzák a jövőjüket. „De mi van akkor, ha nincs mit megalapozni? Akkor nincs értelme iskolába járni” – érvelt a tüntető, majd arról beszélt, hogy a tudományos világ kilencven százaléka egyetért abban, hogy a klímaváltozás az emberi tevékenységnek köszönhető. Ezt követően a Black Fridayt, ezen keresztül pedig a fogyasztói társadalmat ekézte: szerinte felesleges dolgokat vásárolunk csak azért, mert akciósak.

A hőhullámoknak halálos áldozatai vannak

Fábián Péter Imre ezt követően arról beszélt, hogy Magyarországot az átlagnál is súlyosabban érinti a klímaváltozás, hiszen itt gyorsabban emelkedik a világátlaghoz képest az évi átlaghőmérséklet. „Ez azzal jár, hogy két héttel kevesebb a fagyos napok száma az év során, azonban tizenegy nappal nőtt meg a hőhullámban töltött napok száma. Ez magával hozta, hogy 2013 és 2017 között tizenöt százalékkal nőtt meg a hőhullámokhoz köthető elhalálozások száma” – mondta Fábián, majd azzal folytatta, hogy még helyrehozhatnánk a dolgokat, ehhez már ismerünk módszereket. Ilyenek szerinte a megújuló energiaforrások, a talajmegújító mezőgazdaság és a körkörös gazdaság.

Koppányi Szabolcs

Követelik a debreceni városvezetéstől

A rendezvény végén a Fridays For Future Debrecen nevében Kiss Péter sorolta fel, a diáktüntetők mit követelnek a város vezetőitől, hogy hatékonyabban lehessen fellépni a környezeti problémákkal, illetve azok kiváltóival szemben:

1. Debrecen 2030-ig érje el a karbonsemlegességet

2. Debrecen rendelje el a klímavészhelyzetet

3. Modern, európai szintű hulladékgazdálkodás bevezetése

4. CIVAQUA program végrehajtása

5. A tízezer fa ültetése helyett komolyabb faültetési programok

Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.