Akkugyárak helyett feldolgozóipart! – Salánkiné Kuti Zsuzsannát indítja debreceni polgármesterjelöltjeként a Mi Hazánk Mozgalom

Önállóan indulnak mind a huszonhárom egyéni választókerületben. A párt képviselői egy szóbeszédre alapozva arról beszéltek, ötvenezer vendégmunkás érkezhet Debrecenbe, a kormány pedig megkönnyítheti a külföldi dolgozók és családjuk letelepedését.

Sajtótájékoztatón jelentette be április 17-én debreceni polgármesterjelöltjét és képviselőjelöltjeit a Mi Hazánk Mozgalom. Apáti István, a párt alelnöke és országgyűlési frakcióvezető-helyettese elmondta, önállóan indulnak, nem kívánnak összefogni sem a Fidesszel, sem „a balközép és szélsőbaloldal törpe-, mikro- és nanopártjaival”. Polgármesterjelöltként Salánkiné Kuti Zsuzsannát, a Mi Hazánk választókerületi elnökét indítják. Harminchárom éves, házas, két gyermeket nevel, tősgyökeres józsai lakos, turisztika-vendéglátásban szerzett végzettséget, jelenleg számviteli előadóként dolgozik, a Mi Hazánknak 2018 óta tagja, „az akkumulátorgyárak elleni küzdelem egyik helyi élharcosa” – mutatta be őt Apáti. Az alelnök elmondta, az akkugyárakat továbbra sem tartják kívánatosnak Debrecenben, ez a következő években is meghatározza majd a politikájukat.

Apáti István és Salánkiné Kuti Zsuzsanna
Polgár Tóth Tamás

Salánkiné Kuti Zsuzsanna szerint a jelenlegi városvezetés nem vesz tudomást arról, hogy a debreceniek többsége elutasítja az akkumulátorgyárakat. Úgy véli, Papp László (Fidesz) polgármesternek nemcsak egy szűk kört kell képviselnie, hanem Debrecen teljes lakosságát, és népszavazást kellett volna tartani a beruházásokról. Kiemelte a termőföld védelmének a fontosságát, mint mondta, ő maga is gazdálkodik. „Azokat a sebeket, amelyeket a nemzet testén ejtettek, nem lehet helyrehozni” – fogalmazott a földekkel kapcsolatban. Megjegyezte, az akkumulátorgyárak építését teljesen elutasítják, a BMW-gyárral viszont kifejezetten az a problémájuk, hogy jó minőségű termőföldre építik. A polgármesterjelölt beszélt az akkugyárak által kezelt anyagok egészségügyi veszélyeiről és a hatóságok által a cégekre kiszabott enyhe büntetésekről is. Elmondta, törvényjavaslatot adtak be, amely alapján akár egymilliárd forintra is bírságolhatják az üzemeket.

Polgár Tóth Tamás

Salánkiné Kuti Zsuzsanna arról is beszélt, érdemben kellene segíteni a családok lakhatását, javítani kell a közbiztonságot a Nagyállomás, a helyközi autóbusz-állomás környékén és más közterületeken, valamint bizonyos városrészekben növelni kell a közösségi közlekedés járatsűrűségét.

A Mi Hazánk Mozgalom az alábbi egyéni választókerületi (EVK) képviselőjelölteket indítja Debrecenben:

1. EVK: Vörös János
2. EVK: Hunyadi Máté
3. EVK: Kolozsvári Sándor
4. EVK: Czeglédi Lajos András
5. EVK: Koós Jánosné
6. EVK: Szilágyi Sándor
7. EVK: Gyurján Róbert
8. EVK: Antal Tamás
9. EVK: Hunyadi Tibor
10. EVK: Sebők Miklós
11. EVK: Erős Gábor
12. EVK: Pál Ferenc
13. EVK: Kovács Ildikó
14. EVK: Erdei Oszkár
15. EVK: Kiss Attila
16. EVK: Deák Tamás
17. EVK: Szűcs Gábor
18. EVK: Salánki Zsolt
19. EVK: Kóti Árpád
20. EVK: Németi Botond
21. EVK: Csordás Klaudia Diána
22. EVK: Szunyog József
23. EVK: Salánkiné Kuti Zsuzsanna

Mezőgazdasági feldolgozóipart akarnak az akkugyárak helyett

Kíváncsiak voltunk, kik és milyen sorrendben szerepelnek a Mi Hazánk debreceni kompenzációs listáján. Apáti István azt a tájékoztatást adta, várhatóan pénteken hoz erről döntést a párt országos elnöksége.

Mivel döntően arról beszélt, mit elleneznek, megkérdeztük Salánkiné Kuti Zsuzsannát, milyen konkrét elképzeléseket valósítanának meg, amennyiben ők nyernék a választást. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a nagy ipari fejlesztések helyett a tudásba fektessen be a város. Szerinte hangsúlyos kérdés lesz, hogyan lehet itt tartani a fiatalokat, az erről szóló elképzeléseit azonban csak a későbbiekben részletezi.

Polgár Tóth Tamás

Érdeklődtünk arról, mivel próbálják meggyőzni az akkumulátorgyár-ellenes választókat, miért éppen a Mi Hazánkra szavazzanak. Apáti István azt felelte, ők voltak az egyetlenek, akik legalább pár órára sikeresen leállították a gyár építését. Hozzátette, a Mi Hazánk azt szorgalmazza, hogy akkugyárak helyett a magyar gazdák terményeire alapozó feldolgozóipart kellene létrehozni. Salánkiné Kuti Zsuzsanna azt is elmondta, a Momentummal szemben ők nem európai megoldást keresnek az akkugyárakkal kapcsolatban, ugyanis a szuverenitást is fontosnak tartják.

Salánkiné Kuti Zsuzsanna a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy nem tudni, hová viszik a termőföldet az építkezésekről. Arra a kérdésünkre, hogy vannak-e eszközeik, amelyekkel utána tudnak ennek járni, Apáti István azt válaszolta, két lehetőség van, vagy földrajzilag távolra viszik a földet, vagy ideiglenesen mozgatják. Mint mondta, az előbbire nem találtak bizonyítékot, de mindig erős kétségeik vannak a kormány igazmondását illetően. Megjegyezte, magántulajdonú objektumokba országgyűlési képviselőként sem mehetnek be, ígéretet tett ugyanakkor arra, hogy ő maga jár utána a kérdésnek. „Én mindenesetre valószínűnek tartom, hogy itt marad ez a termőföld, de hasznosítani nem tudjuk, termelni már nem lehet rajta” – fogalmazott.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2024 rovatát!

Ötvenezer vendégmunkásról hallottak

Arra a kérdésünkre, tudnak-e valamit arról, hogy hány vendégmunkás él jelenleg Debrecenben, és mennyien lesznek később, a politikusok azt felelték, ötvenezer vendégmunkásról hallottak szóbeszédet, hiteles információjuk azonban nincs. Apáti István hozzátette, információjuk szerint a kormány egy salátatörvényben tervezi a vendégmunkások letelepedésének könnyítését, a maximális foglalkoztatásukat kettőről öt évre emelik, és engedélyezik a családegyesítéseket.

Polgár Tóth Tamás

Papp, Mándi és Gondola az indulók között

Debrecenben eddig a Fidesz, az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület ernyője alatt közösen induló DK, LMP, Momentum, MSZP, Szikra és Párbeszéd, valamint a Civil Fórum jelentett be polgármesterjelöltet. A Fidesz a várost 2014 óta vezető Papp Lászlót indítja újra, az Összefogás Mándi Lászlót, a Momentum önkormányzati képviselőjét, a Civil Fórum pedig az egyesület elnökét, Gondola Zsolt Zoárdot állította versenybe. A fenti szervezeteken túl önálló indulását jelentette be az önkormányzati választáson a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, de nekik nem lesz saját polgármesterjelöltjük Debrecenben.

2019-ben Papp László 35 029 szavazattal, 61,77 százalékkal lett polgármester. Mögötte Varga Zoltán (DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás) 21,54 százalékát, Kőszeghy Csanád Ábel (Momentum–Jobbik–LMP) 12,06 százalékot, Rigó István (Civil Fórum) pedig 4,62 százalékot szerzett.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.