„Aki az ellenzéket akarja leváltani, azt kormánypártinak hívjuk” – mondta a Debrecenben kampányoló Dobrev Klára

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője Kunhalmi Ágnes, az MSZP és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, valamint Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő társaságában állt színpadra Debrecenben. A beszédekben Magyar Péternek és követőinek üzengettek, valamint hangsúlyozták: szerintük csak egy szociáldemokrata kormány válthatja le a Fideszt.

Április 18-án érkezett Tavaszi Gyülekező nevű országjárásuk keretében Debrecenbe Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője és a DK-MSZP-Párbeszéd közös EP-listavezetője, valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd ügyvezető társelnöke. A Csapó utca és a Piac utca sarkán megtartott eseményen körülbelül 250-en vettek részt, a szervezők a szimpatizánsok számára széksorokat helyeztek el a területen, a színpadot pedig kordonnal zárták el. A rendezvény kezdetén lejátszották az Örömódát, az Európai Unió himnuszát, a zárásnál pedig a magyar himnuszt énekelték el.

Galéria: Dobrev Klára, Kunhalmi Ágnes és Szabó Tímea - hárompárti kampánygyülekező Debrecenben - 2024. április 18. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Budai Péter

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője és debreceni politikusa arról beszélt, büszke arra, hogy az elmúlt húsz évben nem a NER intézményeitől kapta a milliókat. (Nemzeti Együttműködés Rendszerének a tizennégy éve fennálló politikai rendszert szokás nevezni. Húsz évvel ezelőtt az MSZP-SZDSZ koalíció volt kormányon, és Medgyessy Péternek hívták a miniszterelnököt.) Mint mondta, sosem szavazott még a Fideszre, és sosem jutott volna eszébe azt mondani, hogy az ő hőse Orbán Viktor.

Nem szokott bejönni a messiásvárás a Párbeszéd társelnöke szerint

Szabó Tímea, a Párbeszéd ügyvezető társelnöke a beszédében hangsúlyozta, a szociáldemokrácia és a fenntarthatóság nincs meg egymás nélkül. Ezt követően ő is leszögezte, sosem voltak és nem is lesznek fideszesek. Hogy még egyértelműbben utaljon az elmúlt hetekben a közéletet tematizáló Magyar Péterre, úgy fogalmazott, Magyarországon mindig messiásvárás van, ez azonban nem szokott bejönni.

Lia

A társelnök beszélt arról, hogy tavaly rekordalacsony számban születtek gyermekek hazánkban, ez pedig azt jelenti, nem jó itt élni. Mint mondta, ők azért küzdenek, hogy a családoknak jó legyen. Megemlítette, Debrecenbe jövet megálltak a nyírmártonfalvai lombkoronasétánynál. Szabó azt mondta, a fideszes polgármester 60 millió forint uniós forrást kapott a beruházásra, hogy „egy nagy semmit építsen, és tarra vágjon mellette egy erdőt”. (Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere ezzel kapcsolatban már többször nyilatkozta, hogy a támogatást nem fizették ki neki.)

A snájdig Varga és a társadalmi különbségek csökkentése

A konferansziéként is közreműködő Varga Zoltán azon humorizált, hogy a szíve csücskében van a színpadra álló három női politikus, de ott van a felesége is. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke erre azzal reagált, hogy Varga „snájdig szociáldemokrata férfi”, de az évtized a szociáldemokrata nőké lesz Magyarországon.

Lia

A helyi politikára térve arról beszélt, Papp László (Fidesz) debreceni polgármester „ellopja Debrecent”, elherdálja a közvagyont, ezért a debrecenieket arra kérte, ne hagyják magukat megosztani, szavazzanak az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület jelöltjeire és Mándi László ellenzéki polgármesterjelöltre. A debreceni közös indulás tényét és a közös polgármesterjelölt nevét egyedül Kunhalmi említette meg az egész rendezvény folyamán, a másik két pártvezető szónok nem, pedig a debreceni összefogásban benne van a DK és a Párbeszéd is.

SM

Magyar Péterre utalva kifejtette, ő nem akar Orbán Viktor nélküli Fideszt (korábban Magyar beszélt arról, hogy egy ilyen Fidesszel együtt lehet működni). A jelenlegi kormányt Kunhalmi szerint csak baloldalról lehet legyőzni. Szerinte szociáldemokrata és zöld társadalmi berendezkedésre van szükség, ahol a szociális különbségek csökkentése a cél. Az MSZP politikusa a beszéde végén aztán ki is mondta Magyar Péter nevét, kárhoztatva az Európai Unióról kifejtett gondolatait.

Az oktatással kapcsolatban Kunhalmi arról beszélt, nem tervezik elvenni a pénzt az egyházi iskoláktól, hanem az állami intézményeknek adnák meg ugyanazokat a forrásokat, amelyeket jelenleg az egyháziak kapnak.

SM

Aki az ellenzéket akarja leváltani, az kormánypárti – mondta Dobrev Klára

Utoljára lépett az emelvényre Dobrev Klára európai parlamenti képviselő, a DK-MSZP-Párbeszéd választási listavezetője, aki elmondta, a változékony időjárás miatt mindenhol zárt térben igyekeznek megtartani a rendezvényeiket, de Debrecenben nem találtak olyan szabad termet, amit nekik bérbe adtak volna. Elmondta, a három párt szövetsége arra készül, hogy június 9-e után előrehozott országgyűlési választásokat követeljenek. Arról beszélt, nemcsak az Orbán-rendszer leváltására készülnek, hanem arra, hogy a kormány bukása után egy új, tisztességes, európai országot építsenek.

Lia

Dobrev szerint a Fidesz feudális elveket vall, ez a szókészletükből, a „főispán” és a „vármegye” szavakból is kitűnik, eközben viszont magánrepülőgépekre ülnek és jachtokon nyaralnak, nagyobb a vagyonuk, mint a leggazdagabb magyar földesuraknak valaha volt. Szerinte a Fidesz rendszere recseg-ropog, a debreceni fideszes politikusok már nem hordják a pártkitűzőiket, ha emberek közé mennek.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2024 rovatát!

A listavezető kitért arra is, hogy míg a Fidesz korábban a bevándorlók ellen kampányolt, most több százezer vendégmunkást hoznak be Magyarországra. Szerinte érthető, hogy a gyárosok az ő foglalkoztatásukat választják, a baj a kormánnyal van. „Fideszes oligarchák hozzák be a vendégmunkásokat ide, Debrecenbe és szerte az országba, és alulfizetett, kiszolgáltatott munkaerővé változtatják gyakorlatilag az egész országot” – fogalmazott. Eközben szerinte a magyarok elmenekülnek innen.

Dobrev ezután azt fejtegette, hogy árakban már utolértük a Nyugatot. „Döbbenet azt látni, hogy az élelmiszerek olcsóbbak Brüsszelben, mint Magyarországon, miközben a fizetések kétszer-háromszor olyan magasak, mint nálunk” – sorolta.

Szerinte ma mindenből kimosdatják azokat, akik az Orbán-család barátai, még a pedofilügyekből is – utalt a kegyelmi botrányra.

Dobrev Klára szerint nem kiábrándult fideszes szavazókat kell keresgélnie az ellenzéknek, mert akkor csak kiábrándult ellenzéki szavazókat hagy maga után. Mint mondta, hisz abban, hogy az Orbán-rendszert egy erős baloldali kormány fogja leváltani szociáldemokrata programmal. „Az ellenzéknek az a feladata, hogy leváltsa a kormányt, aki az ellenzéket akarja leváltani, azt kormánypártinak hívjuk, ez ilyen egyszerű” – üzent ő is Magyar Péternek és követőinek, igaz, ő már nem említette a politikus nevét.

A beszédeket követően az ellenzéki politikusok még sokáig autogramokat osztogattak a szimpatizánsaiknak, valamint közös fényképekre álltak össze velük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.