„Ne működjön akkugyár a helyiek akarata ellenére!” – Kevés érdeklődőt vonzott a debreceni ellenzéki összefogás kampánynyitója

Ingyenes közösségi közlekedést a diákoknak, földbe ültetett fákat, új bérlakásrendszert, vándorkiállításokat és az önkormányzat átláthatóságát ígérik.

Április 20-án elkezdődött a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások hivatalos kampányidőszaka. Debrecenben az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület szombaton késő délutánra hirdetett kampánynyitó gyűlést az Ady parkba, aminek ekkorra már gyakorlatilag minden oszlopát a város polgármesterének választási plakátjai ékítettek. Az eseményen mintegy 50-en jelentek meg, beleértve az aláírásokat gyűjtő aktivistákat és a felszólalókat is. Az összefogásban a megállapodásaik szerint hat szervezet, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd-Zöldek és a Szikra Mozgalom vesz részt, de a DK-nak és a Párbeszédnek nem voltak kint a pultjai, az aktivistáikkal sem találkoztunk, felszólalóik sem voltak.

Galéria: Az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület kampánygyűlése – Debrecen, 2024. április 20. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Szerintük a támogatottságukkal nincs gond

A rendezvény végén megkérdeztük Mándi Lászlót, az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület polgármesterjelöltjét, miért nem volt pultja a DK-nak, illetve milyen következtetést vonnak le abból, hogy szervezetenként átlagosan tíznél kevesebb érdeklődőt tudtak megmozgatni. Mándi úgy felelt, a DK kimaradásának okáról őket kell megkérdezni, de megjegyezte, tudtak az eseményről. Kifejtette továbbá, át fogják gondolni, kell-e változtatniuk valamit a mozgósítás terén. Mint mondta, a kampánystart leterhelte a szervezeteket, vannak olyan aktivisták, akik a program idején kint voltak terepen. Mándi hozzátette, nem elégedett a létszámmal, a szombati esemény azt mutatja, még több embert kell megszólítaniuk, hogy a választási mozgósításuk ennél sokkal jobb legyen.

Koppányi Szabolcs

Megkérdeztük, hogy biztosan csak a mozgósítással volt-e a probléma, mire Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője azt mondta, a kopogtatás során érezték a választók támogatását, az ajtót nyitó állampolgárok több mint fele aláírt nekik. Szerinte a klasszikus politikai pártok általában nehezen tudják nagy számban az utcára vinni a támogatóikat.

Tartózkodjon a politikai pedofíliától a polgármester!

A kampánynyitón megjelentekhez négyen szóltak az emelvényről, Könnyü Hella a Szikra Mozgalom, Rutz Tamás az LMP és Dósa Valéria az MSZP nevében, valamint a momentumos Mándi László polgármesterjelölt.

Koppányi Szabolcs

Könnyü Hella, a Szikra aktivistája szerint a Fidesz lakhatási programja valójában csak propaganda, mint mondta, bérlakásokra lenne szükség, nem erőltetett iparosításra. Hozzátette, megfizethető és minőségi közösségi közlekedést, valódi környezetvédelmi intézkedéseket, mindenki számára hozzáférhető közösségi tereket is megvalósítanának. Hangsúlyozta, ezeket a javaslatokat a debreceni lakosoktól kapták a pultozások, a kopogtatások és a tüntetések alkalmával.

Koppányi Szabolcs

Rutz Tamás, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja emlékeztetett, Papp László (Fidesz), Debrecen jelenlegi polgármestere korábban azt nyilatkozta, a debreceniek akarata ellenére is megvalósítja az „akkugyarmatosítást”. Arról beszélt, a Debrecenbe érkező cégek vendégmunkásokkal töltik fel az üzemeiket és felélik a vízkincset. „Aki ezt zöld fordulatnak nevezi, aki szerint bármilyen szempontból is környezetbarát egy kiszáradó alföldi városba telepíteni minden gyárat csak azért, hogy a német meg a holland felső-középosztály tudjon elektromos autózni, az nem érti, hogy mit jelent a zöld gondolat” – fogalmazott. Rutz a beszéde végén Papp Lászlót arra kérte, ne fotózkodjon gyerekekkel, mert a politikai pedofília erkölcstelen, aljas, a gyerekek pedig nem kampányeszközök.

Több ingyenes gyerektábort a debrecenieknek

Az MSZP képviseletében megszólaló Dósa Valéria azzal indította beszédét, hogy a debreceni közgyűlésben alig vannak nők, ahogy a közterületek elnevezésében és a szobrok terén is alig találni példát arra, hogy a város a nők iránt tisztelegne. Megjegyezte, Szabó Magdának ugyan van szobra a főtéren, de azt általában forralt boros és utcakajás bódék takarják. Aztán elkezdte sorolni, milyen személyekről nincsenek még utcák elnevezve: Zrínyi Ilona, Kossuth Zsuzsanna, Fahidi Éva, Szabó Magda, Szilágyi Erzsébet vagy Kéthly Anna. Szerinte ha ma is élne Kéthly, minden erejével azon dolgozna, hogy leváltsa a jelenlegi hatalmi elitet. Úgy látja, az elit elfelejtette, nem a hatalmi érdekek kiszolgálása, hanem a debreceni polgárok akaratának képviselete a feladatuk.

Koppányi Szabolcs

Dósa Valéria szerint a városvezetésnek a külföldi multik helyett a helyi lakosokkal kellene tárgyalnia többek között arról, hogyan segítsék a helyi kisvállalkozókat, civil szervezeteket, rászorulókat.

Az MSZP-s felszólaló elmondta, több ingyenes gyermekprogramot, gyerektábort szeretnének a debreceniek számára, hogy ne kelljen a szülőknek több százezer forintot elkölteniük nyaranként, ha nem tudják megoldani a gyerekeik elhelyezését. Ingyenes belépőjegyeket adnának múzeumokba, koncertekre és egy-egy színházi előadásra is.

Népszavazások, zöldebb belváros, új bérlakásrendszer

Utolsóként szólalt fel Mándi László polgármesterjelölt, a Momentum önkormányzati képviselője, aki azzal kezdte, ambivalens érzésekkel állt a színpadra, valahol az ő hibájuk is, hogy kevesen jelentek meg a kampánynyitón. Mint mondta, nagyon sok munka áll még előttük. „El kell jussunk mindenkihez Debrecenben, az összes háztartáshoz” – magyarázta. Bejelentette, a szükséges számú polgármesteri ajánlásokat már összegyűjtötték az aktivistáik.

Koppányi Szabolcs

Az Összefogás programja kapcsán elmondta, minden felső-küszöbértékű veszélyes üzem érkezése esetén helyi népszavazáson kérdeznék meg a debrecenieket, hogy akarják-e a beruházást. Ha ezt a helyi választási bizottság elkaszálná, akkor alternatív helyi népszavazást tartanának. Azt is megígérte, amennyiben megválasztják őket, mindent megtesznek azért, hogy az akkumulátorgyárak ne működhessenek a debreceniek akarata ellenére.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2024 rovatát!

A közösségi közlekedés kapcsán Mándi elmondta, szeretnék, ha a város nem tenne különbséget a debreceni diákok között, mindegyiküknek ingyenessé tennék a szolgáltatást. Ezen túlmenően bevezetnék az olcsó éves bérletet is. A polgármesterjelölt ígéretet tett, 26 utca idei aszfaltozása helyett nagyobb léptékű felújítást fognak végrehajtani, valamint elérik, hogy a ciklus végére minimális legyen a város közigazgatási területén belül a földutak száma. Növelnék a belvárosi zöldterületek arányát, továbbá – ahol csere vagy karbantartás szükséges – a belvárosi térköveket vízáteresztő burkolatra cserélnék. Mándi szerint ez élhetőbb mikroklímát eredményez. Mint mondta, előnyben részesítik a földbe ültetett fákat a dézsások helyett, és befejezik a nyugati városrész véderdősítését.

Koppányi Szabolcs

A polgármesterjelölt kifejtette, új alapokra helyeznék a bérlakásrendszert, az új rendszerben több lakást kínálnának, a pályázóknak pedig nem kellene egymásra licitálniuk a lakáshoz jutásért. Fecske lakásokat alakítanának ki a fiatalok számára, valamint bővítenék a kollégiumi férőhelyeket az érintett oktatási intézményekkel együttműködésben. Létrehoznának egy debreceni lakásügynökséget is.

A kultúra kapcsán Mándi László elmondta, a város közterületein egész évben vándorkiállításokat rendeznének be, amelyeknél előnyben részesítenék a helyi képzőművészeket. Közterületen megrendezendő amatőr utcazenei fesztivált szeretnének, valamint segítenék a szociálisan rászorulókat a művészeti pályán való elindulásban.

Koppányi Szabolcs

Mándi azt ígérte, a költségvetésen felül is minél több dokumentumot, szerződést nyilvánosan elérhetővé, kereshetővé tennének, a debreceni lakosokat pedig biztatnák arra, hogy ők is ellenőrizzék az önkormányzat átláthatóságát.

A beszédeket követően a megjelentek közösen elénekelték a Himnuszt.

] https://youtu.be/UihL7aii9mw?si=lBI9zrbrB1ORJogy
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.