Biztonságban vannak-e a debreceniek? – Négyszer annyi emberölés, 33 százalékkal több közterületi bűncselekmény, mint 2022-ben

Sokat romlott a közbiztonság a debreceni rendőrkapitány beszámolója szerint.

Április 25-én délelőtt 9 órától ülésezik Debrecen közgyűlése a Kölcsey Központban. 21 előterjesztést tárgyalnak a képviselők, ebből 20-at nyilvánosan. Utóbbiakon bármely magyar állampolgár részt vehet.

SM

Első napirendi pontként tárgyalja a testület Uzonyi Attila rendőrezredes, rendőrségi főtanácsos, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője beszámolóját a város 2023-as közbiztonsági helyzetéről. Habár az elmúlt években jellemzően ennek keretében tartották az önkormányzat által évente egyszer kötelezően megrendezendő közmeghallgatást, a város hivatalos honlapján nem találni információt arról, hogy most lenne ilyen esemény.

Mi történt a közbiztonsággal?

A 2019 óta tartó önkormányzati ciklus során a fideszes és ellenzéki képviselők eddig többnyire összhangban dicsérték a rendőrség munkáját, amely a közbiztonsági mutatók többségében folyamatos javulást tudott felmutatni. Ahogy azt annak idején megírtuk, a 2022-es beszámoló már több területen is a statisztikák romlását mutatta. Uzonyi Attila beszámolója szerint azonban 2023-ban valami nagyon megváltozhatott, ugyanis ezúttal több téren is lesújtó számokat közölt a rendőrezredes.

Tavaly a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 17,4 százalékkal (2406-ról 2825-re) nőtt a megelőző évhez képest. A közterületen elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma még nagyobb mértékben, 32,8 százalékkal (574-ről 762-re) emelkedett. 2022-ben még 3 emberölést regisztráltak Debrecenben, 2023-ban viszont már 12-t (!), tehát négyszereződött az emberölések száma. Ebből szándékos, befejezett emberölés két esetben történt, szemben a 2022-es nullával. Közel a duplájára, 17-ről 31-re nőtt a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma, amelyekről Uzonyi megjegyzi, többségében továbbra is a fogyasztókat vonták eljárás alá, akik főleg fiatalkorúak és fiatal felnőttek. Az előző évhez képest meredeken, 53,5 százalékkal emelkedett a lopások száma (439-ről 674-re), a lakásbetörések száma pedig a befejezett eljárásokat tekintve 41-ről 112-re nőtt. Ezzel kapcsolatban a rendőrkapitány közölte, 2023-ban több sorozat-bűncselekményben eredményesen fejeztek be nyomozást.

A beszámolóból egyébként az is kiderül, hogy a rendőrség nyomozási eredményessége 2023-ban a legtöbb területen csökkent 2022-höz képest. Az összes ügyet tekintve 2,4 százalékban (91-ről 88,6 százalékra) romlott a rendőrség hatékonysága.

Debreceni közgyűlés – 2022. április 21.
Polgár Tóth Tamás

Uzonyi Attila a közbiztonsági adatok és a nyomozási eredményesség romlását nem magyarázza a beszámolóban, a rendőrség 2023-as munkáját ugyanakkor a következőképpen értékeli: „A rendőrkapitányság a 2023. évre kitűzött céljait, az év során jelentkező feladatokat törvényesen és szakszerűen végrehajtotta. Az értékelt időszakban a bűnözés struktúrájában átrendeződés nem történt és a 2024. évben sem várunk jelentősebb változást”.

Lakásprogramról és felújításokról is szavaznak

A közgyűlés ugyancsak április 25-én tárgyalja Papp László (Fidesz) polgármester előterjesztésére a Főnix Lakásprogram elindítását. A program során ötéves, határozott idejű támogatást adnának a 35 év alatti magyar munkavállalóknak lakhatási célra. A debreceni önkormányzat a lakások piaci bérleti díjának egyharmadát finanszírozná, a fennmaradó rész a munkáltatók és a munkavállalók között oszlana meg. Amennyiben a közgyűlés megszavazza a javaslatot, a programot 2025-ben indítják el.

Említésre érdemes még Gábor István főépítész előterjesztése is, amely alapján kiírnák az Épített Örökség Felújítási Programot a helyi egyedi védelem alatt álló építmények és építményrészletek felújításának támogatására. Az önkormányzat 2024-es költségvetéséből erre a célra 200 millió forintot szánnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.