CSÜTÖRTÖK

Balog-affér – A református egyház zsinata lépett egyet hátra

Magyarország második legnagyobb egyházának a ténykedése az ő belügyük. Magyarország második egyházának ténykedése nem felekezeti belügy.
Fekete Károly püspök
Facebook

Debrecenben szólni arról, hogy mi történik a református egyházban, az bizony közügy. Ezzé tette újra a város újkori vezetése is és az egyház legfőbb irányítói is az utóbbi években – történelmi hagyományokat hamisan hivatkozva . A Debrecenben székelő tiszántúli püspök rendszeres résztvevője városi eseményeknek, effektíve folyamatosan legitimálja az – immáron 26 év óta – aktuális politikai garnitúrát. Nincs nyilvános tudomásunk arról, hogy a kálvinista Rómában mostanság szólt volna bármiféle kritikusat a városvezetésnek a református egyház vezetése, ami korábban történelmileg aktívan jelen volt a debreceni történésekben. Hát persze, mit a korábbi évszázadok, mára elvált az állam, a helyi hatalom is az egyháztól! Elvált? Hát dehogy.

A református egyház zsinatának minapi puha döntése nem erről szól. Most a sokszorosan megbukott Balog püspök helyett a református hagyományok szerint a legtöbb hívet felmutató tiszántúli püspöknek kellett volna a református egyház élére állnia, annak az embernek, aki legelőször szólt nyilvánosan arról, hogy Balognak mennie kell. Ezt meg is bosszulták. Leginkább saját egyházának társult vezetői.

Szóval nem így történt. Az aktuális magyar kormány kedvének megfelelő puha megoldást választották a református zsinatban.

De hol máshol, ha nem Debrecenben lehetne esélye a reformátusoknak kitörni ebből a most magukra hozott hiteltelenségből? Ennek az egyháznak a presbiterei tisztes emberek szerte Biharban, Szabolcsban, s minél kisebb településekre nézünk, annál érdeknélkülibb tisztes emberek. Ismerjük őket, rokonaink, a mi családunk.

Most, hogy bepuhult megint a hatalom alá a református egyház egésze ezzel a zsinati választással, az a remény marad az igazán debreceni, tiszántúli reformátusoknak, hogy régi jó debreceni szokás szerint nemet mond a falkábanmozgásra a helyi világ. Püspök úr!

Most nagy dolga van a debreceni püspöknek, például az is, hogy szakadjon le minden hatalomról, a debreceni fideszes városvezetésről is, ha egyházáért, a református emberekért akar tenni. A pénz nem számít(hatna).

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.