Egyhangúlag szavazták meg a képviselők a Debrecen romló közbiztonsági adatait közlő rendőrségi beszámolót

Gyurosovics József hajdú-bihari rendőrfőkapitány szerint valószínűleg elérték azt a szintet, ahol a jelenlegi feltételek mellett nem lehet javítani a közbiztonságon. Papp László polgármester úgy véli, a rosszabb adatok ellenére Debrecen továbbra is a legbiztonságosabb magyar városok között van. Az ellenzéki képviselők szerint fel kell készülni igen sok vendégmunkás érkezésére. Döntöttek arról is, hogy 2025-ben Főnix Lakásprogram néven indítanak el lakhatási programot. Egyetlen képviselő sem élt az interpelláció lehetőségével.

Április 25-én délelőtt ülésezett a Debrecen közgyűlése, az önkormányzati választások előtt utolsó előtti alkalommal, és meglehetősen foghíjasan: a 32 tagból (Türk László még decemberben lemondott a mandátumáról, és a helyére nem választottak mást) hatan is hiányoztak. Nem volt ott a Fidesz képviselői közül Korbeák György, Komolay Szabolcs, Majer Tamás és Orosz Ibolya Aurélia, továbbá kimaradt Faragó Lajos (DK) és Káposznyák István (Szolidaritás) is. Az ülésen 21 napirendi pontot tárgyaltak, ezek közül néhány érdekesebbet előzetesen ismertettünk.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2024. április 25. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Debrecen a romló közbiztonság mellett is az egyik legbiztonságosabb magyar város a polgármester szerint

Az első napirendi pontban szavaztak a képviselők Uzonyi Attila rendőrezredes, rendőrségi főtanácsos, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője 2023-as beszámolójáról. Ahogy arról korábban már írtunk, a dokumentum szerint 2022-höz képest több mutatót tekintve jelentősen romlott a város közbiztonsága, a regisztrált bűncselekmények száma például 17,4 százalékkal, ezen belül a lopások száma 53,5 százalékkal, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma közel a duplájára, az emberöléseké pedig a négyszeresére emelkedett.

Koppányi Szabolcs

Papp László (Fidesz) polgármester elsőként, még Uzonyi Attila szóbeli kiegészítése előtt szólt hozzá a beszámolóhoz. Elismerte, hogy az adatok alapján a tavalyihoz képest valamelyest romlottak a mutatók, de szerinte így is az ország legbiztonságosabb városai közé tartozik Debrecen, a rendőri munka eredményessége pedig nem változott (ahogy arról már írtunk, a beszámoló alapján enyhén romlott a nyomozási hatékonyság). „Abban, hogy romló adatok vannak, egy országos tendencia is megfigyelhető” – fogalmazott, de nem fejtette ki részletesen, milyen országos tendenciára gondolt.

Koppányi Szabolcs

A polgármester szerint borítékolható volt, hogy a közbiztonság nem tud folyamatosan javulni, a kérdés ezért csak az, milyen eszközöket kell alkalmazniuk ahhoz, hogy a kívánt szintet meg tudják tartani. Papp összehasonlította a különböző mutatókat a korábbi évek beszámolóiból. A regisztrált bűncselekmények száma például 2023-ban 2825 volt, amihez képest 2016-ban 5174 esetet rögzítettek, 2017-ben pedig 3564-et. Papp ezzel szemléltette, hogy a közbiztonság mostani romlása ellenére is jobb a helyzet, mint évekkel korábban. Elmondta, igyekeznek segíteni a rendőrség munkáját, az elmúlt időszakban is telepítettek közterületfigyelő kamerákat, amelyekből most már 500 működik a városban.

Koppányi Szabolcs

Uzonyi Attila rendőrezredes a beszámoló kapcsán a romló mutatókról megjegyezte, minden harmadik közterületen elkövetett bűncselekmény közlekedési bűncselekmény. Kiemelte, 2023-ban 6537 közlekedési intézkedést hajtott végre a rendőrség, 329 ittas járművezetőt állítottak elő, valamint 1860 emberrel szemben folytattak le közigazgatási eljárást azért, mert nem kötötte be a biztonsági övét. Papp Viktor (Fidesz) frakcióvezető kérdésére Uzonyi Attila elárulta, 2022-höz képest 2023-ban 10 százalékkal csökkent a külföldi bűnelkövetők száma.

Ki a felelős a közbiztonságért?

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) a hozzászólásában jelezte, korábban írásban érdeklődött előbb a debreceni kapitányságon, majd az Országos Rendőr-főkapitányságon, hogy felbukkannak-e majd Debrecenben kínai rendőrök. Mint mondta, az ORFK csak annyit közölt, a horvát tengerparton is meg szoktak jelenni magyar rendőrök. A képviselő szerint jelenleg nem lehet tudni, hogy lesznek-e kínai járőrök Debrecenben. Gyurosovics József Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány később erre úgy reagált, a Kína és Magyarország között megkötött szerződés csak az elvi lehetőségét adta meg egy olyan rendőri együttműködésnek, amelyet más országokkal már eddig is fenntartottunk.

Koppányi Szabolcs

Madarasi István (MSZP) szerint nem lehet elmenni a romló statisztikák mellett. Fontos kérdés szerinte, hogy miért nőtt ilyen mértékben a lopások száma. Megjegyezte, szerinte a beszámoló cáfolja a kormány migrációval kapcsolatos propagandáját, mivel az látszik belőle, Debrecenben nincsenek embercsempészek. Az ázsiai munkavállalók érkezésére azonban Madarasi szerint fel kell készülni. Papp László polgármester a képviselő szavaira úgy reagált, hogy Debrecen nincs migrációs útvonalon, ezért nem történt ilyen jellegű bűncselekmény a városban.

Koppányi Szabolcs

Mándi László (Momentum) a hozzászólásában arról beszélt, valamit kezdeni kell a közbiztonság helyzetével, a városvezetésnek segítenie kell a rendőrség munkáját. Vaszkó Imre (DK) pedig azt hangsúlyozta, a városvezetésnek kisebb a szerepe ebben a kérdésben, mint a kormánynak. Szerinte Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor politikája okolható a közbiztonság romlásáért. Megjegyezte, az új debreceni gyárak még nem indultak be, a külföldi bűnelkövetők aránya ezért szerinte csak később lesz érdekes.

Koppányi Szabolcs

Papp László polgármester válaszában a város közbiztonsága kulcsának nevezte, hogy mennyi minőségi munkahely és milyen bérek vannak a településen. Szerinte az új gyárak pozitív hatással lesznek a közbiztonságra. Azt is kiemelte, hogy a rendszerváltásig visszatekintve stabil csökkenés látható a bűnelkövetések számában. Úgy fogalmazott, most arra van szükség, hogy ne engedjék állandósulni a növekedést. Több térfigyelő kamerát fognak kitenni, csomópontokat fejlesztenek és trafiboxokat helyeztek ki a biztonság növeléséért.

Valószínűleg nem csökkenthető tovább a bűnözés szintje a rendőrfőkapitány szerint

Gyurosovics József megyei rendőrfőkapitány szerint ahol kevés a bűncselekmény, ott egy kis emelkedés százalékosan soknak tűnik. Arról beszélt, valószínűleg ő is hibás a rosszabb számokban, mert az eddigieknél hatékonyabb nyomozást határozott meg a kapitányságnak, ezért több ügy vizsgálatát fejezték be, mint amennyi 2023-ban keletkezett, az adatokban pedig a befejezett esetek számát rögzítették. Ezt követően összehasonlította az elmúlt évek közbiztonsági adatait. Mint mondta, 2010 és 2023 között 86,7 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. A nyomozati eredményesség eközben 36,3 százalékról 88,6 százalékra emelkedett.

A rendőrfőkapitány szerint amíg két ember lesz a Földön, mindig lesz olyan helyzet, hogy az egyikük megsérti a másik jogát, bűncselekmények tehát mindig lesznek. Közölte, valószínűleg elérkeztek arra a pontra, ahol a jelenlegi kondíciók mellett nem csökkenthető tovább a bűnözés szintje.

Koppányi Szabolcs

Gyurosovics néhány hozzászólásra reagálva arra is kitért, hogy az illegális migráció nem keverendő össze az engedéllyel rendelkező vendégmunkásokkal. Valamint kiemelte, Hajdú-Bihar már nyolc éve folyamatosan a legbiztonságosabb megyék között van.

A rendőrségi beszámolót a közgyűlés egyhangúlag – tehát a jelen lévő ellenzéki képviselők támogató szavazataival is – fogadta el.

Lakásprogram indul, de csak jövőre

A testület döntött arról is, hogy 2025-től Főnix Lakásprogram néven indítanak lakhatási programot. Papp László polgármester elmondta, kétszáz lakással indulnának el, amelyek részben újépítésűek, részben öt évnél nem régebben épült, már meglévő ingatlanok. Szerinte a projektnek nem lesz árfelhajtó hatása az albérleti piacon. Madarasi István kérdésére Papp közölte, a Tócóvölgybe tervezett ezer lakás kapcsán az év második felében jutnak el abba a fázisba, hogy a szükséges engedélyek a rendelkezésükre álljanak. Megjegyezte, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. korábban pályázatot nyert egy munkásszálló építésére, de végül nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Koppányi Szabolcs

Gondola Zsolt Zoárd szerint Debrecenben nagyobb lakásgondok vannak, mint amelyeket a Főnix Lakásprogram orvosolni tud. Úgy látja, most csak a fiatal munkavállalókat segítik, de szükség lenne a szociálisbérlakás-rendszer megújítására is.

Mándi László úgy látja, a lakásprogram csak egy kezdeti lépés, a továbbiakban meg kell vizsgálni, hogyan vonhatók be egy hasonló projektbe azok, akik nem egy multinacionális cégnél dolgoznak. Barcsa Lajos (Fidesz) alpolgármester a válaszában megjegyezte, már most is van program az önkormányzati dolgozók lakhatásának segítésére. Azt is leszögezte, a Főnix Lakásprogram nem tesz különbséget a munkavállalók között.

Koppányi Szabolcs

A Főnix Lakásprogramot – ahogy az előterjesztések döntő többségét – egyhangúlag fogadták el.

Kampány van, kérdés nincs

A közgyűlés végén a képviselőknek lehetőségük van bármilyen témában kérdést feltenni a polgármesternek. Ezzel azonban senki sem kívánt élni, egyik nem fideszes képviselő sem használta ki az alkalmat a helyi közbeszéd tematizálására másfél hónappal az önkormányzati választás előtt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.