Ha nem tetszik, közöd nincs Debrecenhez

Városnegyed – Löki Viktor fotói a Méliuszban.

Löki Viktor képeit látva, nézve az egész életét Debrecenben leélőnek is hirtelen az a szorongása támad, hogy valójában nem is ismeri ezt a várost. A szorongás ugyan rossz érzés, de ezek a fotók aztán gyorsan fel is oldják azt a maguk keresetlenségével, tisztaságával, nyíltságával, kedvességével.

Galéria: Streets of Debrecen – Válogatás Löki Viktor fotóiból (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Löki Viktor

Löki Viktor új minőséget teremtett a klasszikus utcai fotózásban (street photography), sőt nincs is igazán elődje Debrecenben. Ő nem fotótémának tekinti az utcát, hanem él benne. Nem külső szemlélőként, teleobjektív mögé bújva távolról kukkolja a város szegleteit, hanem közelbe megy, rákönyököl a kerítésre, megszólítja az embereket – őszintén érdeklődik és megnyílnak neki. Így lesz egy-egy fotóból alkalomadtán széphistória, élettörténet, vagabund tréfa, szomorkás sóhaj: debreceni ember.

Löki Viktor azon debreceni fiataloknak az egyike, egyik legjelesebbje, akik mindig is itt élő, ám már „új honfoglaló” debreceniként is kérik, szolid eszközeikkel követelik maguknak ezt a várost a kisajátító mindenféle hatalmasságok ellenében is akár, mert az övéké. Kié is lenne leginkább a város, ha nem az azt belakó, sajátjaként szerető fiatal embereké?

Löki Viktor

Debrecen negyede címmel nyílik fotókiállítás a Méliuszban december másodikán, hétfőn 17 órakor Löki Viktor képeiből, a Streets of Debrecen oldalon megjelent fotóinak válogatásából. A kiállítást – a Debrecinerből is ismert Juhász Tibor író nyitja meg.

Löki Viktor

Menjenek el a kiállításra! Nézzék a Streets of Debrecent! Mert aki ezt az oldalt nem kedveli a közösségi hálón, annak köze nincs Debrecenhez, de semmi.

(Löki Viktor beleegyezett, hogy kiállítása ajánlójának részeként feltegyünk egy húsz fotójából álló képgalériát a Debrecinerre. Ez negyven kép lett. Talán nem neheztel meg emiatt. Leginkább mindegyiket átvettük volna, hogy általunk is mind többekhez jussanak el.)

Löki Viktor
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.