Környezetszennyezés történt Hajdúnánás–Tedejen egy önkormányzat által megrendelt állapotfelmérés szerint

Szólláth Tibor polgármester két lakossági fórumot is összehívott az ügyben, amelyről egyelőre kevés konkrétumot tudni, a helyi ellenzék szerint pedig az egész csak a választási kampány része. A Tedej Zrt.-nél nem értik, hogy keveredtek ebbe bele, azonban elismerték, kármentés zajlik a gazdaságnál. A katasztrófavédelem vizsgálja, valóban történt-e szennyezés.
Polgár Tóth Tamás

Környezetszennyezést állapított meg Hajdúnánás Tedej városrészében egy szakértői állapotfelmérés, amelyet az önkormányzat rendelt meg. Az üggyel kapcsolatban május 2-án két lakossági fórumot is tartott a település fideszes vezetése: előbb Tedejen, majd a belvárosi Bocskai Filmszínházban. Az utóbbin a Debreciner is részt vett.

Szólláth Tibor (Fidesz), a város polgármestere közölte, Tedejen jelentős szennyezés alakult ki, amely Hajdúnánás belterületét nem érinti. Mint mondta, olyan mértékű kibocsátást mértek a vizsgálat során, amely miatt az emberi szervezetre, legfőképpen a gyerekek és a várandós nők számára káros lehet, ha ott termelt friss zöldséget fogyasztanak. A politikus arról beszélt, hogy majd a hatóság és „a zrt.” válaszol arra, milyen jellegű szennyezés történt – utalt a város egyik legnagyobb foglalkoztatójára, a Tedej Zrt. nevű agrárvállalatra.

Szólláth Tibor
Polgár Tóth Tamás

Korábban arról beszélt a polgármester, hogy nem kíván együtt élni a Tedej Zrt. „erőfölényével”

Az ügy kapcsán nem árt felidézni, hogy Bódi László, a Tedej Zrt. vezérigazgatója Bódi Judit hajdúnánási ellenzéki frakcióvezetőnek, az Összefogás Hajdúnánásért Egyesület polgármesterjelöltjének édesapja. Bódi Judit korábban a Debrecinert arról tájékoztatta, ő maga nem tulajdonosa és nem is vezetője a cégnek, ahhoz csak édesapján és a férjén keresztül kötődik, aki Tedej Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Választási plakátok Hajdúnánáson
Polgár Tóth Tamás

Az eseményt megelőzően a közösségi médiában többen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a lakossági fórumok, valamint a szakértői állapotfelmérés valójában az önkormányzati kampány részei, ám ezt Szólláth Tibor polgármester határozottan tagadta.

Érdemes azonban felidézni, hogy Szólláth egy februári közmeghallgatáson arról beszélt, hogy nem tud és nem is akar együtt élni a cég „erőfölényével”, amellyel szerinte a Tedej Zrt. visszaél.

A 2019-es patthelyzetre hivatkozott Szólláth Tibor

A polgármester közölte, 2022. június 3-án azért szerződött az önkormányzat az állapotfelmérést végző Kristály-99 Kft.-vel, mert egyes tedeji lakosok rendszeresen zavaró környezeti problémákat jeleztek nekik. Szólláth Tibor elmondta, egy éven keresztül vizsgálták Tedejen a levegő, a talajvíz és a talaj minőségét.

Azzal kapcsolatban, hogy eddig miért nem tájékoztatták a lakosokat, Szólláth arra hivatkozott, hogy a 2019-es önkormányzati választás után egy évig tartó patthelyzet alakult ki a képviselő-testületben. Mint mondta, az év decemberében tettek javaslatot arra, hogy a tedeji állapotfelmérést végeztessék el, de az ellenzéki képviselők leszavazták a kezdeményezést.

2016-ban jegyeztek be környezetszennyezést a területre

Szólláth Tibor elmondta, a vizsgálat során végzett bűzmérés megállapította, hogy Tedejen az erős szag zavaró hatású lehet a lakosoknál. A talajvízben talált anyagok kapcsán azt mondta, a szakértők szerint egyértelműen üzemanyagból származnak. „Valamilyen formában üzemanyag került a talajba” – fogalmazott. Közölte, tájékoztatást kértek a Tedej Zrt.-től és a környezetvédelmi hatóságként működő kormányhivataltól, de ezt még nem kapták meg. Azt azonban Nagyné Legény Ildikó (Fidesz) alpolgármester (és a 2024. júniusi helyhatósági választáson a Fidesz színeiben induló polgármesterjelölt) egy tulajdoni lapra – amely a városvezetés elmondása szerint a Tedej Zrt. tulajdonában lévő ingatlanhoz tartozik – hivatkozva elmondta, a területre tartós környezetkárosodást jegyeztek be 2016. november 7-én. Az alpolgármester felolvasta, a bejegyzés szerint mit takar a környezetszennyezés: „felszín alatti víz szennyező anyag által okozott károsodását”.

Polgár Tóth Tamás

Szólláth Tibor kijelentette, ők nem tudtak erről a szennyezésről. Megjegyezte, belterületen is történt hasonló eset a volt Tungsram-telephelyen, ahol folyamatban van a kármentesítés.

Miért nem szóltak eddig?

Volt olyan lakos, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezetés mostani kommunikációja miatt elértéktelenedhetnek a tedeji ingatlanok. Erre Szólláth Tibor úgy reagált: óvatosak voltak, azért végzett a cég két vizsgálatot, hogy ne jelezzenek elhamarkodottan környezetszennyezést. Más éppen azt kifogásolta, miért nem tájékoztatták a lakosságot már 2023-ban. „Amikor az emberen kalap van, az a baj, amikor nincs rajta, az a baj” – válaszolta a polgármester. Az egyik lakos azt vetette fel, hogy a közeli Tiszavasváriból is származhat a szennyeződés, mire Szólláth azt felelte, akár Tiszaújvárosból is, de szerinte nem ez a lényeg, hanem a szennyezés ténye.

Még kérdeztek volna, mégis elsétált a polgármester

A lakossági fórumon megjelent Rákóczi András, a Tedej Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese is, aki kifogásolta: Nagyné Legény Ildikó alpolgármester annak ellenére sejtette egy nyilatkozatában, hogy a Tedej Zrt. okozta a szennyezést, hogy magában a szakértői anyagban semmilyen információ nem szerepel annak eredetéről. „Azért nem adtunk információt, mert nem értjük, hogy keveredtünk bele” – magyarázta. A kármentésről azt mondta, valóban folyik ilyen munka, ezzel kapcsolatban együttműködnek a környezetvédelmi hatósággal. „Voltak kint ellenőrizni, megnézték ezt, a sertésszagot is, megállapították, hogy nincsen vele probléma” – közölte, hozzátéve, hogy minden jogszabályt betartanak. Azt kérte, ha normalizálódik a hangulat, közösen vizsgálják meg a szennyeződés eredetét, ha a környezetvédelmi hatóság szerint szükséges, akkor készítsenek közösen beavatkozási akciótervet.

A vezérigazgató-helyettes felszólalását Szólláth Tibor polgármester megköszönte, de érdemben nem reagált rá, ellenben háromnegyed óra után lezárta a lakossági fórumot annak ellenére, hogy még volt, aki kérdezett volna. Szólláth elköszönt, majd a kérdés elhangzása közben kézfogásokba kezdett, és elindult a terem kijárata felé, ahogy az a Debreciner felvételén is látható.

Megkérdeztük Szólláth Tibort, hogy milyen lépéseket tehet, illetve tervez tenni a városvezetés az ügyben a lakosság tájékoztatásán túl. A polgármester először azt felelte, „tájékoztattuk a lakosságot”, majd mire megkérdeztük, ezek szerint mást nem fognak tenni, annyit mondott, „de fogunk”. A lakossági fórum helyszínéül szolgáló mozihoz közel, az utcán utolértük Csiszár Imre (Fidesz) és Nagyné Legény Ildikó alpolgármestereket, akiktől ugyanezt szerettük volna megkérdezni. Csiszár azt kérte, írásban küldjük el a kérdéseinket. Azt ígérte, válaszolni fognak, ezt azonban egyelőre nem tették meg. Amennyiben mégis válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A fideszes alpolgármester aljas és hazug kampányáról írt a Tedej Zrt.

Kerestük az üggyel kapcsolatban a Tedej Zrt.-t. A cégtől többek között arról érdeklődtünk, mit lehet tudni a városvezetés által említett kármentesítésről, valamint a most ismertetett szennyezésről. Bódi László vezérigazgató a konkrét kérdéseinkre nem válaszolt, helyette a következőt írta válaszlevelében:

„A Tedej Zrt. nem kíván Nagyné Legény Ildikó a hatalom érdekében bárkin átgázoló aljas, hazug kampányának része lenni.”

Polgár Tóth Tamás

Szólláth Tibor polgármester a lakossági fórumon azzal vádolta a helyi ellenzéket, köztük Bódi Judit polgármesterjelöltet is, hogy akadályozta a tedeji állapotfelmérést. Bódi a Debreciner érdeklődésére úgy reagált: Szólláth Tibor 2020-ban a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt önállóan is dönthetett volna a vizsgálatról, 2020 őszétől pedig 7:5-ös képviselő-testületi döntéssel bármikor elindíthatták volna a folyamatot, mégsem tették ezt meg.

A Hajdúnánás honlapján található jegyzőkönyv szerint végül 2022 decemberében döntött arról a képviselő-testület, hogy a tedeji állapotfelmérést felveszi a 2023-as munkatervébe.

A lakossági fórumokon elhangzottakra május 3-án reagált az Összefogás Hajdúnánásért Egyesület is. A közösségi oldalukon azt írták, Nagyné Legény Ildikó hazudott a szennyezésről adott sajtónyilatkozatában. Szerintük a politikus kampánycélokra használja a tedejieket.

Vizsgálja a katasztrófavédelem, valóban történt-e szennyezés

A történtekkel kapcsolatban a katasztrófavédelem azt a tájékoztatást adta a Debrecinernek, hogy jelenleg vizsgálják a Tedejen „feltételezett” talaj- és talajvízszennyezést. „A kivizsgálási eljárás során a vízvédelmi hatóság információkat, adatokat gyűjt, akkreditált vízvizsgálatokat végeztet, majd az érintett társhatóságok bevonásával értékeli mindezeket, és az eredmények alapján tesz hatósági intézkedést” – közölték. További információkat hétfőre (május 6.) ígértek.

Az ügy kapcsán tájékoztatást kértünk a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól is, de egyelőre nem válaszoltak a levelünkre. Amennyiben ezt később megteszik, cikkünket frissítjük. A hatóság a kormányközeli KESMA-hálózatba tartozó Hajdú Online-t arról értesítette, hogy két eljárást folytatnak a Tedej Zrt. vonatkozásában. Az egyiket egy bűzhatással kapcsolatos panaszbejelentés alapján, a másikat pedig a vállalat tulajdonában lévő központi telephely területén és környezetében korábban feltárt szennyezés kármentesítése miatt. Utóbbi kapcsán a céget részletes tényfeltárásra kötelezték.

--------

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.