Így kéne kinéznie a Kossuth utcának a debreceni Szikra és az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület elképzelése szerint

A debreceni zöld város program csak szlogen szinten létezik – állítják Szabó Bence és Dombi Mihály, az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület képviselőjelöltjei. Tenniakarásukat kifejezendő, bemutattak egy kiterjesztett valóságmodellt, melyen valós időben látható, hogyan nézne ki a Kossuth utca, ha az Összefogás dönthetne a város arculattervezéséről.
Dombi Mihály és Szabó Bence
Papp Dávid

Debrecen városának már majd’ minden közterét beton és térkő borítja – kezdte meg az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület május 7-én tartott sajtótájékoztatóját Szabó Bence, a Momentum észak-alföldi régióvezetője. Felsorolásában példaként említette a felújított Dósa nádor teret. Szabó nehezményezte, hogy Debrecen önkormányzata a közművek túl sűrű elhelyezkedésével indokolta anno, hogy az újonnan kialakított zöld területeken miért csak dézsákban kihelyezett fák találhatók, ám ez furcsa mód végül mégsem jelentett akadályt a Sas utcai mélygarázs kialakítása során.

Papp Dávid

A Szikra Mozgalom tagjaként is ismert Dombi Mihály szerint régen az egész országból érkeztek Debrecenbe kereskedőcsaládok, ennek nyomán alakult ki a belváros arculata. Dombi szerint bűn ilyen módon, aszfaltcsíkokkal és betonrengeteggel elcsúfítani Debrecen történelmi belvárosát. Állításukat egy olyan demonstrációval szeretnék alátámasztani, amelynek révén minden debreceni a saját szemével lehet tanúja annak, hogy hogyan nézhetne ki egy autóforgalomtól mentes, sétálható Kossuth utca. A projektet a Szikra mozgalom egyik aktivistája fejlesztette szabadidejében.

Hol tekinthetik meg ezt a virtuális projektet a debreceni polgárok? – érdeklődtünk. Dombi Mihály szerint a projekt jelenleg csak egy előfizetéssel elérhető szerveren található, de mindenképpen szeretnék publikálni, hogy mindenki ingyenesen hozzáférhessen majd egy egyszerű QR-kód beolvasásával.

Papp Dávid

Megemlítettük a sajtótájékoztatón: gyakran kritika tárgya, hogy a látványterveken bemutatottak nem valósulnak meg. Miben más most a helyzet? Mint Dombi Mihály elmondta: ez nem egy látványterv, hanem egy demonstrációs célú modell. A nagyszabású látványtervek elkészítéséért akár százmilliókat is fizetnek a megbízók. Ez a modell teljesen ingyenesen készült, inkább tekinthető aktivizmusnak.

Papp Dávid
Papp Dávid
Papp Dávid
Papp Dávid
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.