A hun-magyar rokonságról posztoló Nagy Sándor véleménye is számíthat a debreceni köznevelési intézmények vezetői pályázatainál

A fideszes önkormányzati képviselővel időről időre foglalkozik az országos nyilvánosság. Legutóbb azért, mert 74-szer módosította egy Facebook-bejegyzését. Ő is benne van abban a bizottságban, amely a városvezetés szerint éppen a tagjai miatt rendelkezik kellő szakértelemmel a pedagógusok meghallgatására és véleményezésére.

Május 23-án délelőtt 9 órától, a Megyeháza Árpád termében tartják az önkormányzati és európai parlamenti választások előtti utolsó közgyűlést Debrecenben. Az ülésen 23 napirendi pontot tárgyalnak, ezek közül egy szociális fellebbezés elbírálását zártan. A többi napirendi pontnál bármely magyar állampolgár ott lehet.

Debreceni közgyűlés – 2023. május 25.
Koppányi Szabolcs

A közgyűlésen többnyire a különböző önkormányzati cégek 2023-as beszámolójának elfogadásáról döntenek a képviselők. Beszámol többek között a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., az EDC Debrecen Nonprofit Kft., a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. és a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. is.

Személyre szabott jogszabály-módosítás?

Az ülés az ismertetett napirendi pontok alapján különösen sok izgalmat nem ígér, előzetesen Papp László (Fidesz) polgármester és Szekeres Antal jegyző közös előterjesztése tűnik érdekesnek a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatáról (SZMSZ) szóló önkormányzati rendelet módosításáról. E szerint az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának hatáskörébe helyeznék a szakmai vélemény alkotását azokról a személyekről és pályázataikról, akik önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények igazgatói pozíciójára jelentkeznek. Az ügy érdekességét az adja, hogy az előterjesztők mindezt a bizottság intézményvezető tagjainak szakértelmével magyarázzák: „A Kulturális és Oktatási Bizottság – a pedagógus szakképzettségű, köznevelési intézményben vezetői beosztásban lévő tagjainak köszönhetően – a köznevelési intézmény igazgatói feladatait érintően kellő szakértelemmel rendelkezik, alkalmas a Közgyűlés döntéselőkészítő feladatainak ellátására” - olvasható az anyagban.

Az önkormányzati bizottságok tagsága azonban nem állandó, hanem elsősorban annak függvénye, hogy kik jutottak képviselői mandátumhoz az előző önkormányzati választásokon, és kiknek szavaz meg bizottsági helyet a város közgyűlése. Papp és Szekeres érvelése alapján tehát úgy tűnik, a Fidesz adott személyekre szabna egy jogszabályt.

A kulturális és oktatási bizottság jelenlegi összetétele:

Komolay Szabolcs (Fidesz) – elnök
Hetei József (Fidesz) – alelnök
Bordásné Gyuris Katalin (Fidesz)
Majer Tamás (Fidesz)
Dr. Nagy Sándor (Fidesz)
Piros Zoltán (Fidesz)
Szabó Bence (Momentum)
Szilágyi Edina (Fidesz)

Nem képviselő tagok:
Deményi György
Dr. Kovács Béla Lóránt
Mikula Gyula Márk
Dr. Pankotai László
Sárkányné Gazda Ágota
Szabó Gyula
Tóth Csaba

Ez a felállás októbertől biztosan meg fog változni, a fenti képviselők közül ketten, Bordásné Gyuris Katalin és Majer Tamás ugyanis el sem indulnak a választáson, nem képviselő tagként pedig csak akkor kerülhetnének be, ha a jelenlegiek közül valakiket eltávolítanának onnan.

A legismertebb Facebook-oldalt fenntartó debreceni képviselő is véleményeket adhat

Ami a jelenlegi bizottsági tagok szakmai képzettségét illeti, Komolay Szabolcsról például viszonylag közismert, hogy az Árpád Vezér Általános Iskola intézményvezetője, Nagy Sándor azonban elsősorban a Facebook-bejegyzéseivel szokta magára felhívni a figyelmet. Legutóbb áprilisban azért foglalkozott vele az országos nyilvánosság, mert 74-szer módosította egy posztját, amelyben arról ír, archeogenetikai vizsgálatok bebizonyították a hun-magyar rokonságot. De 2019-ben az ő oldalán jelent meg az a bejegyzés is, amely Borkai Zsolt szexbotránya kapcsán úgy fogalmazott, „Kurvapecér? Hát igen. De nem hazaáruló!”. Nagy Sándor később azt állította, nem ő töltötte fel a képet, hanem feltörték a Facebook-oldalát. 2020-ban a Debreciner írta meg, hogy Nagy – vélhetően véletlenül – egy olyan petíció aláírására buzdította a követőit, amely kiállt a Meseország mindenkié című mesekönyv mellett. A politikus később kicserélte a petíció linkjét egy, a kötet ellen indított aláírásgyűjtés hivatkozására.

Nagy Sándor
Koppányi Szabolcs

Átalakítják az egyetem előtti teret

A közgyűlés kapcsán említésre méltó még, hogy Gábor István főépítész előterjesztése szerint módosítanák a helyi építési szabályzatot, mivel a Debreceni Egyetem átalakítaná a főépület előtti teret. Gábor István szövegéből kiderül, hogy az intézmény a meglévő burkolatok megújítását, cseréjét, a vízmedence és a szökőkút felújítását, valamint egy zenepavilon elhelyezését tervezi. A leendő pavilon téren belüli pontos helyszínét nem közli az előterjesztés.

Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.