Kampány Debrecenben: az akkugyár ellen tiltakozó civileknek is nekiment a Fidesz – Magyar Narancs

A megtámadott Kozma Éva szerint nincs szükség szakértő bevonására a CATL-perben, mert a Védegylet keresete és a már rendelkezésre álló adatok alapján dönthetne a bíróság, méghozzá a civilek javára.
magyarnarancs.hu
„A rogáni propagandagépezet debreceni tagozata” kommunikációs hadjáratot indított Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke és a civil szervezet ellen, miután az elnök felszólalt Magyar Péter debreceni demonstrációján – írja az egyesület közleménye alapján a Magyar Narancs.

A lap megszólaltatta Kozma Évát, aki elmondta, pár nappal a tüntetés után egy impresszum nélküli blog az olajlobbi képviselőjének nevezte őt, így próbálva hitelteleníteni a környezetvédelmi munkáját. Ennek alapja az, hogy Kozma a férjével közösen egy benzinkutakat üzemeltető bt-t tulajdonol. „Nem értem, hogy ennek mi köze ahhoz, hogy másfél kilométerre lakom az épülő CATL-gyártól, és hogy nem akarok másfél kilométerre lakni egy gyártól” – idézi a lap az aktivistát, aki az elmúlt hetekben a belga, a német és a norvég sajtónak is nyilatkozott a debreceni akkumulátorgyár kapcsán.

Kozma Éva a Magyar Narancsnak arról is beszélt, hogy a kormány megszüntette a személyes jelenlét melletti közmeghallgatásokat, a beruházásokról szóló, egyébként is nehezen értelmezhető hirdetményeket pedig rendszerint „elrejtik”. „A CATL mellett épült nemrég egy raktár. Majd az egyik Miakö-s anyuka egy hirdetményben kiszúrta, hogy átminősítést kérnek raktárról összeszerelő és bontó üzemre, ám csak egyetlen helyen, a besorolásnál említik, hogy valójában akkumulátor bontásra használandó üzemről lenne szó” – szemléltette a helyzetet.

A CATL-gyár környezethasználati engedélye kapcsán már több mint egy éve zajló perről a Miakö elnöke elmondta, habár a bíróság szakértő kirendelésével hivatalból vizsgálja, hogy a felperesek az üzem hatásterületén élnek-e, erre nem lenne szükség, mert a perhez időközben csatlakozó Védegylet Egyesület keresete, illetve a már rendelkezésre álló adatok alapján a bíróság dönthetne. „Több pontban érvel a Védegylet, ezek olyan súlyúak, hogy akár már kettővel meg lehetne nyerni a pert” – magyarázza Kozma Éva.

További részleteket a Magyar Narancs cikkében olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.