Tanszékvezetőt csinált a Debreceni Egyetem az áltudományos nézetek terjesztésében szerepet vállaló hajdúnánási polgármesterből

Szólláth Tibor 2019-ben átadott egy PI-víz kutat, 2022-ben pedig ezoterikus, tudományosan nem igazolható tartalmakat népszerűsítő személyeknek adott lehetőséget programok szervezésére. Mostantól az ökológiai gazdálkodást oktató egyetemi tanszék vezetője lesz.

Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem Hajdúnánás Kendereskert nevű városrészében – olvasható a felsőoktatási intézmény sajtóközpontjának május 24-i beszámolójában. Szilvássy Zoltán rektor az erről szóló bejelentésen arról beszélt, az új tanszéknek köszönhetően Hajdúnánáson sokkal magasabb hozzáadott értékű agrártermékek keletkezhetnek.

Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, az Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszék vezetője
Polgár Tóth Tamás

A tanszék vezetője Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke lesz, aki az írás alapján már az egyetem címzetes egyetemi docense is. A politikus az eseményen elmondta, Hajdúnánás évek óta elhivatott az önellátás és az ökológiai gazdálkodás irányába.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmezéstudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja az egyetemi sajtóközpont szerint elmondta, Hajdúnánáson a diákok a nyári gyakorlatok során sajátíthatják el az ökológiai gazdálkodás gyakorlatát. „Az új tanszéken olyan gyakorlatorientált képzést nyújtunk, amelyben a hagyományos konvencionális, valamint az ökológiai és regeneratív gazdálkodásba is be tudnak csatlakozni a mezőgazdasági termékelőállítással és feldolgozással foglalkozó hallgatóink” – olvasható az egyetem honlapján.

Humbug a kútból

Az újdonsült tanszékvezető Szólláth Tibor és a tudomány ambivalens viszonyáról korábban több alkalommal is beszámoltunk. Emlékezetes, hogy 2019-ben a polgármester PI-víz kutat adott át Hajdúnánáson, amelyre meghívták Fülöp Lászlót, a technológia kifejlesztőjét is. A kilencvenes években nagy karriert befutó PI-vízről a kitalálója által neki tulajdonított pozitív élettani hatásait tudományosan sosem igazolták, Fábián István vegyészprofesszor, a Debreceni Egyetem korábbi rektora például úgy fogalmazott a nánási lakosoknak ajánlott vízről, hogy „abszolút humbug az egész”. A Parajfalók Klubja 1999-ben vizsgálta a PI-vizet, Vassy Zoltán pszichofizikus az erről szóló cikkében azt írta, a vizsgált minták fizikai jellemzői nem különböztek a csapvízétől. „Kifolyatták a literenként 20 fillérnél kisebb önköltségű vizet a csapból, majd eladták literenként kb. 20 forintért. Ennyi. Tehát lehet, hogy a Pi víz valóban világszínvonalú találmány; csakhogy egész más műfajban, mint amiben a vásárlói hiszik” – írta a kutató.

Ehhez képest a hajdúnánási önkormányzat honlapján máig az olvasható, hogy „a PI-víz többek között segít megelőzni a daganatos, valamint a szív és érrendszeri megbetegedéseket, csökkenti a koleszterin lerakódást és javítja az emésztést”.

Marketingszakemberek és energetikai sapkák

Szólláth Tibor 2022-ben szintén polgármesterként szerződést írt alá két marketingszakemberrel, Kovács A. Magdolnával és Kovács Lilivel, akik Nők Háza néven hoztak létre egy intézményt Hajdúnánáson, ahol az akkori bejelentés szerint a nők testi, lelki, szellemi és fizikai támogatását akarták biztosítani. Ahogy azt a Debreciner részletesen bemutatta, a két nő az általuk korábban Budapesten szervezett rendezvényein, valamint a honlapjukon áltudományos és ezoterikus tartalmakat népszerűsítettek. Saját szakértőjükként hivatkoznak például Turcsányi Sipos Évára, aki egy televíziós beszélgetésen „energetikai sapkával” a fején jelent meg, amelyről azt állította, nem tudja odaadni másnak, mert akkor átvenné az ő karmáját. Kovácsék honlapján jelent meg olyan írás, amely szerint az emberi test rendelkezik „szabad szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, melyek fontosabbak a fizikai testnél”.

facebook.com/SzollathTibor

A fentiek fényében nem túlzás azt állítani, hogy Szólláth Tibor polgármesterként már többször is szerepet vállalt áltudományos nézetek terjesztésében azzal, hogy teret adott olyan személyeknek, akik üzleti tevékenységük során tudományosnak beállított, de nem igazolható kijelentéseket hangoztatnak, termékeikkel megtévesztik a lakosokat. A megtévesztő információk közléséből ráadásul a Szólláth által vezetett önkormányzat honlapja is kivette a részét.

Szólláth ilyen irányú tevékenysége azonban láthatóan nem akadályozta meg a Debreceni Egyetemet abban, hogy kuratóriumi tagjából előbb címzetes egyetemi docenst, majd tanszékvezetőt csináljon.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.