Megpróbálták kiemelni a szövegekből azt, ami nem mindenki számára látható

Diákok illusztrálták kortárs debreceni költők verseit. Kiállítás a Kölcseyben.

Véset címmel nyílt kiállítás kortárs debreceni költők verseiből és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium diákjai által a szövegekhez készített illusztrációkból december 2-án a Kölcsey Központban.

Galéria: Véset - Diákok illusztrálták kortárs debreceni költők verseit (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Tóth Tamás

33 költő 38 alkotása

A megnyitó Miczura Erik Denton, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium diákjának hegedűjátékával kezdődött, majd Lippai Kata, a Kós Károly tanulója olvasta fel Kovács András Ferenc És Christophorus énekelt című versét. Vargáné Szabadka Tünde, a Kós Károly intézményvezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy ezek a produkciók is bizonyítják: a különböző művészeti ágak között is lehetséges az összefogás. Az igazgató elmondása alapján a kiállítás egy hosszú alkotási folyamat eredménye, amely során a diákok 33 költő 38 alkotását illusztrálták, majd a szövegeket és a képeket a projekt vezetői egy kereskedelmi forgalomba nem kerülő, a kiállítással megegyező című kötetbe is rendezték.

Tóth Tamás

Sokféleképpen sokfélék az alkotások

Áfra János költő, szerkesztő, a projekt egyik vezetője a megnyitó beszédében háttérinformációkat is megosztott az érdeklődőkkel. Két napot szántak rá, hogy a diákokkal közösen foglalkozzanak a szövegekkel. Áfra elmondása szerint a gyerekek aktívan vettek részt a munkában, sok ötlettel rukkoltak elő, és egymásnak is adtak tanácsokat. „Megpróbáltuk kiemelni a szövegekből azt, ami nem feltétlenül látható mindenki számára, ugyanakkor vizuálisan érdekessé válhat, és pluszt adhat az olvasásélményhez, ha valaki látja együtt a két alkotást” – mondta, majd kiemelte az így létrejött alkotások sokrétűségét: egyaránt születtek grafikák, tollrajzok, tusrajzok, festmények, de fotómontázs is, a kiállított munkák között figuratív és nonfiguratív képeket is találni.

Tóth Tamás

Nem csak az illusztrációk, hanem a kiválasztott művek szerzői is sokféleséget mutatnak: fiatal, pályakezdő költők mellett olyan ismert, ma már nem élő debreceni alkotók neve is felbukkan a kiállításon, mint Borbély Szilárd vagy Tar Sándor. A megnyitón Áfra Jánoson kívül Horváth Imre Olivér, Kósa Eszter, Maklári Judit, Oláh Dóra és Poór István jelentek meg.

A Véset kiállítás december 16-ig tekinthető meg a Kölcsey Központban.

Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.