„Láthatóan igény van a politikai képviselet újjáteremtésére” – Valuch Tibor történész a Debreciner Podcastban

Nemrég megjelent új könyve kapcsán beszélgettünk a szerzővel.

Az ünnepi könyvhétre jelent meg Valuch Tibor történész, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanára, a Társadalomtudományi Kutatóközpont politikatudományi intézete kutatóprofesszorának új könyve, a Honnan hova? Társadalmi változások Magyarországon a késő kádárizmustól az illiberalizmusig közép-kelet-európai összehasonlításban. A Debreciner Podcast harmadik évadának tizenegyedik adásában a szerzővel beszélgetett Polgár Tóth Tamás, a Debreciner újságírója.

Valuch Tibor a rendszerváltással kapcsolatban kifejtette, a felhalmozódott problémák miatt mindenképpen újra kellett szervezni a magyar gazdaságot, de a folyamatnak túl sok lett a vesztese és túl kevés a nyertese. Ahhoz, hogy valaki az utóbbiakhoz tartozzon, rendkívül jól informáltnak kellett lennie.

A történész úgy látja, a magyar történelemben a migráció egy természetes jelenség, a rendszerváltás után pedig az ország elkezdett multikulturálissá és multietnikussá válni, de az Európában kialakult migrációs válság során a kormány ellenségképet talált a bevándorlásban, ezért idegenellenesség alakult ki Magyarországon.

Valuch Tibor szerint régóta fennálló probléma, hogy a magyar társadalom túlterhelt, az emberek a feszültséget pedig többek között az alkoholizmussal igyekeznek csillapítani.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorai itt találhatók.
Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.