Magyarország sokkal jobban látszik közvetlen közelről – médiaszemle

A gombfociban van „miskolci iskola”, országos hírű. Sopronban drámaírói pályázatot hirdettek a Páneurópai Piknik 35. évfordulójára. A kecskeméti kórházban mentőfeljáró és a rendelőintézet gyalogos feljárójának aládúcolása keltett megdöbbenést. Kisdiákok tettlegessége a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskola első osztályában. Ki fizesse a szegedi Milkó-palota felújítását? Beperelte a magyar államot, mert úgy véli, az állam beteg embereket hagy a sorsukra azzal, hogy nem emeli megfelelő mértékben az ellátási összegüket. – Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: Retró gombfoci - Minőségi időtöltés komoly odafigyeléssel

Hogyan állt össze egy éve néhány idősebb „nagy gyerek” (és pár fiatal), hogy gyerekkori hobbijuknak élve gombfocizzon hetente többször és ezt új szintre emelve országos versenyeken vegyen részt?

Borsod24

A Borsod24 interjújában Hatvani Olivér, a Miskolci Gomb-Ászok egyik alapítója mesél arról, miért is jó gombfocizni; milyen a „miskolci iskola”; miért olcsóbb ez a hobbi, mint a legtöbb szabadidős időtöltés; miben hasonlít a sakkhoz; hogyan sikerült az elmúlt évben egyik legaktívabb egyesületté válni országos szinten is.

Debreciner: Instant erdő – műkőre állított dézsás fák csoportosításával zöldítik a debreceni belvárost

Tavaszra ígérték, ám a választások után csinálták meg az első debreceni instant erdőt. Mivel a lakosság egy részében már az év elején – amikor nyilvánosságra hozták a plánumot – felháborodást váltott ki a dézsás belvárosi erdősítés terve, meglehet, van némi igazság azok feltételezésében, akik szerint a fideszes városvezetés az esetleges tiltakozásoktól tarva tolta a június 9-ei önkormányzati voksolás utánra ezt a manővert.

Az „instant erdők” létesítésének okaként ezt adták meg: „A városban számos helyen a közműhálózat miatt nem lehet fákat ültetni, ezért ezeken a területeken mozgatható, dézsás növényekkel biztosítanak több árnyékot, melyeknek eredményeként javul a hőérzet és csökken a hőszigethatás.” További részletek, fotók és videó a Debreciner cikkében találhatók.

Enyugat: Fiatalokat hozna helyzetbe a soproni színházvezetés

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója pályázatában kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a leghűségesebb város teátruma legyen a kortárs magyar dráma zászlóshajója. Ezzel a szándékkal két pályázatot is kiírtak fiatal alkotók számára. A drámaírói pályázatot a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából hirdették meg. Olyan műveket várnak, amely az európai történelmet befolyásoló napokról, közvetve a berlini fal leomlásához kötődő eseményekről, összefüggésekről, emberi sorsokról szólnak. A pályázat nyertesének művét a soproni színház bemutatja - írja az Enyugat.

KecsUP: Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbeton szerkezet.

KecsUP

A KecsUP beszámolója szerint feljáró számos ponton fémoszlopokkal és gerendákkal van megtámasztva, nagy foltokban kilátszódnak a szerkezet vasrúdjai. Több helyen hálót erősítettek közvetlenül a feljáró aljához, vélhetően azért, hogy az esetlegesen lepotyogó törmelék darabok ne okozzanak sérülést az embereknek és kárt a hídszerkezet alatt parkoló autókban.

Nyugat: Rugdosás, lökdösés, fojtogatás - Rendszeresen bántalmaztak egy első osztályos kislányt a szombathelyi Gothard-iskolában

„Elég durva dolgok vannak a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában, az egyik első osztályban biztosan. Aggódnak a szülők a gyermekeikért” – írta a közelmúltban egy névtelenséget kérő szülő a Nyugat.hu-nak. Az esetek sora egy szemüvegkarcolással kezdődött, aztán csúfolták, lökdösték, elvették az ennivalóját. Volt, hogy gyomorszájon vágták a mosdóban, megrugdosták, legutóbb pedig egyikük fojtogatta. A fojtogatás után kórházba is került, de a rugdosás után is jártak vele a szülők a szombathelyi kórház sürgősségi osztályán, mert bordazúzódása lett.

Nyugat

A bántalmazott kislány édesanyja nem szeretett volna beszélni az ügyről, de a levélben leírtakat megerősítette. A tankerületi központ a lap megkeresésére azt írta, a helyzet rendezése érdekében bevonták a gyermekjóléti szolgálat szakembereit, de közben folytatódtak a bántalmazások. Miután a Nyugat megkereste az iskolát és a tankerületet, rendkívüli szülői értekezletet tartottak a Gothardban. További részletek a Nyugat cikkében olvashatók.

Szegeder: A lakókkal együtt fizetné az önkormányzat a Milkó-palota felújítását, csak épp nekik nem telik erre

Binszki József alpolgármester jelentette be még február végén, hogy 250 milliót költenének Szeged ikonikus műemléképületének felújítására, ám a teljes költség akár kétszer ekkora összeg is lehet. Az jogos elvárás, hogy felújítsák a 19. századi, egykoron zöldesbarna színű, ma már rózsaszín és igencsak romos francia reneszánsz épületet, hiszen a környéken szinte minden megújult. Ám az IKV önkormányzati cég a lakástulajdonosokkal együtt finanszírozná ezt, csak épp nekik nem telik erre, hiszen a műemléki épületen egyedi Zsolnay-cserepek is vannak.

Szegeder

A Szegedernek Szabó B. Zoltán, a palota egyik lakója nyilatkozott. Szerinte ez egy kényszerpálya, akaratukon kívül sodorják őket olyan helyzetbe, hogy néhány idősebb tulajdonos élete végéig fizetheti majd a felvett hitelt. Ha pedig nem tudnak fizetni, úgy véli, esélyes a kilakoltatásuk. Kérdésből jóval több van most, mint válaszból. Az önkormányzat és a fenntartó IKV érdemben nem válaszolt a Szegeder megkereséseire, Binszki pedig kijelentette, hogy „nem kíván nyilatkozni”.

Szol24: Iskolások a vonatsíneken

Nemrégiben egy iskolásokból álló csoport az aluljáró helyett a vágányokon átkelve közelítette meg az első sínpárról induló vonatot a szolnoki vasútállomáson, miközben bármelyik vonalon közlekedhetett volna éppen szerelvény. Szerencsére nem történt tragédia, de az ügy komolyságát mutatja, hogy feljelentés is született róla, és már a rendőrség is vizsgálódik – írta meg a Szol24.

Szol24

Veszprém Kukac: A főkolomposok nem voltak ott

Orosvári Zsolt azért perelte be a magyar államot, mert úgy véli, az állam beteg embereket hagy a sorsukra azzal, hogy nem emeli megfelelő mértékben az ellátási összegüket, ezzel megsérti a szociális biztonsághoz és az emberi méltósághoz való jogukat. A bíróság a keresetet elutasította, fellebbezésnek nincs helye. Az alperes az alkalmazható és hatályos rendelkezésekre hivatkozott, a felperes pedig a sorstársaira, és szerinte a tárgyalóteremben nem voltak ott a főkolomposok, akik ezt a helyzetet teremtették - írja a Veszprém Kukac.

Veszprém Kukac

Függetlennek tekintjük azt az orgánumot,
- amelynek tulajdonosa/kiadója nem politikai párt vagy annak alapítványa, bármely pártalapítású szervezete/szerveződése;
- aminek tulajdonosa/kiadója nem a kormány, nem települési vagy megyei önkormányzat, vagy ezek alapítványa, intézménye vagy bármely általuk létrehozott szervezet/szerveződés;
- ahol egyedül a szerkesztőség dönt önállóan az orgánum szerkesztési elveiről, gyakorlatáról és az orgánum tartalmáról.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.