Tóth Imre, Bruti: Lassan a Fidesz lesz az igazi szélsőjobb Magyarországon – Magyar Hang

Kína magyarországi gyáraival betette a lábát az Európai Unióba, és ahogy a farkas a kismalac házából, ők sem fognak távozni innen – mondta a debreceni humorista a Magyar Hangnak adott interjújában.
Miklovicz-Nyikos Mónika

– A kampányidőszakot a háborús pszichózis és Magyar Péter országjárása határozta meg. Hogyan élte meg az elmúlt hónapokat?

– Kormányváltó hangulatban van az ország, mindenkinek tele van a töke a regnáló hatalommal. És a választók nagy része szerint a legjobb megoldás, ha egyetlen ember irányába gravitál a társadalom, mert ő majd mindent megold. Persze, ha jól csinálja, és az időközben felépülő pártja is alkalmas lesz a feladatra, akkor tényleg megoldhatja a dolgot. Akárhogy alakul is a belpolitika, a Kutya Párt szerintem szeretné megőrizni autonómiáját, hogy a saját szabályai szerint működhessen a jövőben is. Meglátjuk, hogy ezt hogyan lehet összeegyeztetni más pártok elképzeléseivel.

– A kormányváltó hangulat ellenére több mint 2 millióan most is a Fideszre szavaztak.

– Attól tartok, a Fidesz-voksolók egy része Stockholm-szindrómában szenved, és nem tud szabadulni a kormánytól. A másik megoldás a sikerre az a töméntelen mennyiségű közpénz, amit a saját hatalma megőrzésére használt fel a Fidesz. Ha folyamatosan sulykolják az atomvillanást, annak azért csak van hatása. Még akkor is, ha a választás másnapján elmarad a nukleáris apokalipszis. Rendszeresen járom a vidéket a műsoraimmal, látom, mi zajlik a kis falvakban: a propagandának tényleg pusztító hatása van. Egy ideig persze most nélkülöznöm kell ezeket a fellépéseket, mert a köztévés szereplésem után valószínűleg nem hívnak majd…

(…)

– A humor szükségképpen „balliberális”?

– Nincs sem bal-, sem jobboldali humor. Ellenzéki humor van. Én ugyanúgy szemben álltam a Gyurcsány-kormánnyal annak idején, mint most a sokadik Fidesz-kormánnyal. Egy humoristának az a dolga, hogy rámutasson a mindenkori hatalom visszásságaira. Nem ideológiák mentén humorizálok. Ugyanolyan jól ellennék egy tisztességes konzervatív kormány alatt, ahogy egy szociáldemokrata alatt is. Mind a kettő elé megpróbálnék görbe tükröt állítani, ha szükség lenne rá.

(…)

– A mikepércsi anyák látványos tiltakozásán túl a helyiek hogyan viszonyulnak az akkugyárakhoz?

– Kozma Éváék ötszáz méterre laknak a gyártól, nem meglepő, hogy hangosan kiabálnak. De rajtuk kívül nagyon kevesen veszik komolyan a dolgot. Egy-egy tüntetésen kint vagyunk legfeljebb százan. Egy 200 ezres városban. A többiek hol vannak, mire várnak? Ideraknak nekünk hét akkugyárat, HETET – Gödnek egy van –, és ezt itt mindenki eltűri. És újraválasztják Papp László polgármestert. A gyárak ügyében szervezett közmeghallgatáson még meg akarták lincselni, a választáson kapott majdnem 50 százalékot.

Az interjú teljes szövege itt olvasható.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.