„Van úgy, hogy egy levéllel megmenthetsz egy életet”

A tömeges nyomásgyakorlás sok apró üzenetből áll össze.
Freedom Club Magyarország

A Freedom Club Magyarország levélírómaratonja (Write for rights) a címben szereplő mondattal indítja debreceni eseményleírását, amelyben egy december 7-i nyilvános alkalomra hívja fel a figyelmet.

Az Emberi Jogok Világnapja (december 10.) környékén immár 17 éve szerveznek ilyen akciókat. Ezek célja, hogy igazságot követeljenek a jogtalanul bebörtönzött, illetve az üldözött embereknek. Bővebb információ erről itt található.

A Debreciner is írt már erről, amikor Recep Tayyip Erdoğan török elnök magyarországi látogatása ellen tiltakoztak országszerte, így Debrecenben is, és akkor beszélgettünk Könnyü Hellával, a Freedom Club Magyarország helyi szervezetének tagjával.

A gyakorlatban többször is előfordult, hogy egyes politikai elítéltek a tömeges nyomásgyakorlás eme alkalmazása hatására kiszabadultak, illetve a meghurcoltak később elmondták - akár személyes látogatásuk során is Magyarországon -, hogy mekkora erőt adott nekik az, hogy szerte a világból érkeztek hozzájuk az efféle levelek.

Szombaton 15 órától 19 óráig tart a debreceni levélírómaraton a Baross utca 16. szám alatt. Várnak minden, az ügyért tenni akaró embert, hogy írja meg saját levelét egy-egy adott jogtiprás áldozata számára, amivel erőt ad a meghurcoltnak (ők ezeket a leveleket valóban megkapják), illetve felhívja a figyelmet az adott személy sorsára. A rendezvényen konkrét esetekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, beszélgetések keretében tájékozódhatnak egymás véleményeiről, filmet is nézhetnek.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.