Cserhalmi: A kormánynak nincs beleszólási joga a színházak működésébe

Széleskörű tiltakozást váltott ki egy múlt héten kiszivárgott törvénytervezet, ami ellehetetlenítette volna a független színházakat, és lényegében vétójogot adott volna a kormánynak az önkormányzati kőszínházak igazgatói kinevezéseiben.
Cserhalmi György
MTI/Kallos Bea

Színészeket és színházigazgatókat kérdezett a 24.hu arról, mit gondolnak a nagy tiltakozást kiváltó kulturális törvényjavaslatról, és ott lesznek-e a hétfő estére meghirdetett tiltakozáson.

„Nem értek egyet ezzel a tervezettel, mert az állam és a kormány nem a saját pénzét költi, hanem az enyémet, így nincs beleszólási joga a színházak működésébe. Bár beteg vagyok, de természetesen ott leszek este a Madách téren a tüntetésen” – mondta Cserhalmi György a 24.hu-nak.

A törvénymódosítás ellen tiltakozó petíciót tízezrek írták alá, hétfő estére pedig demonstrációt is szerveztek színházi szervezetek és társulatok a kultúra függetlenségéért. A hétfőn benyújtott, felpuhított törvényjavaslatból végül kikerültek a legtöbbet támadott pontok, amit a tüntetés szervezői úgy értékeltek lapunknak, hogy „a kormány beijedt” és ők folytatják a tiltakozást.

További részletek és megszólalók a 24.hu cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.