Gondola a legbefolyásosabb nemfideszes képviselő Debrecenben?

Eddig volt, a továbbiakban nem lesz ellenzéki párti felügyelő bizottsági tagja a városi cégeket összefogó, önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő részvénytársaságnak.

Következő ülését december 12-én, csütörtökön tartja Debrecen város közgyűlése. Szavazni fognak többek között arról is, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok felügyelő bizottságaiban kik kapjanak helyet.

A Debreceni Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaság. A Kósa-éra nagy újításaként hozták létre még 2000-ben. „A döntést az a szándék vezérelte, hogy egy olyan holdingszervezet jöjjön létre, amely a város kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságok vonatkozásában gyakorolja a tulajdonosi jogokat” – olvasható a cégcsoport honlapján. Korábban az önkormányzati cégek külön-külön önállóan végezték a munkájukat és számoltak be tevékenységükről a város közgyűlésének, ám ettől kezdve szűkült ezek átláthatósága a város képviselői számára. A közel két évtizede létrehozott gazdasági szervezet felügyelő bizottságába a hatalmon lévő Fidesz akkor – és eddig azóta is mindig – egy helyet garantált a közgyűlésbe jutott ellenzéki pártok legerősebbikének, ezzel is mutatván nyitottságát. Több cikluson át – a szokásjognak megfelelően – az MSZP kapta ezt az egy felügyelő bizottsági helyet, aztán legutóbb, a 2014-es önkormányzati választást követően a Jobbik.

Úgy tűnik – amennyiben a képviselők megszavazzák csütörtökön, márpedig ez szinte bizonyos –, a továbbiakban nem lesz ellenzéki párti felügyelő bizottsági tagja a Debreceni Vagyonkezelőnek. Bár a mostani választáson a legjobban szereplő ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció volt (3 képviselő), őket pedig a Momentum követi (2 képviselő), mégsem ők kapják ezt a fontos és pénzes tisztséget, hanem a Civil Fórum listájáról bekerült Gondola Zsolt Zoárd.

Gondola Zsolt Zoárd, Illyés János és Papp László polgármester
Facebook

A polgármesteri előterjesztésben foglaltak szerint a közgyűlés csütörtökön „megválasztja 2020. január 1. napjától 2024. december 31. napjáig terjedő határozott időtartamra Győri Gyulát, Dr. Sásdi András Bélát, Dr. Mancsiczky Lászlót, Papp Viktort és Dr. Gondola Zsolt Zoárdot a Társaság felügyelőbizottsági tagjainak azzal, hogy megbízásukat a felügyelőbizottság elnöke bruttó 250.000 Ft/hó ellenében, a felügyelőbizottság tagjai bruttó 200.000 Ft/hó ellenében látják el”.

Gondola Zsolt Zoárd idén ősszel – is – indult egyéni képviselőjelöltként, most a 17. debreceni választókerületben, ahol a négy aspiráns közül a negyedik lett 204 érvényes szavazat elérésével. (Az élen a fideszes Kiss Sándor végzett a voksok 59 százalékával, a második a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás összefogás jelöltje, Csatlós Gabriella lett (19%), a harmadik pedig Jármi Péter (14%) a Momentum-Jobbik-LMP színeiben. Őket követve zárta a sort a 2002 óta folyamatosan önkormányzati képviselő Gondola Zsolt Zoárd 8 százalékkal.

Gondola Zsolt Zoárd beszél a debreceni közgyűlésben
Koppányi Szabolcs

Mint azt korábban megírtuk, a Civil Fórum már 2010-ben és 2014-ben is indult az önkormányzati választáson, 2002-ben és 2006-ban pedig Független Fórum Egyesület néven igyekeztek képviselői mandátumokhoz jutni. A Civil Fórum és elődszervezete, a Független Fórum a korábbi négy önkormányzati voksoláson – ahogy most, 2019-ben is – minden egyes egyéni választókerületben indított jelöltet. Egyéniben egyszer sem nyertek – ahogy a Fideszen kívül egyetlen politikai erő sem –, ellenben a kompenzációs listáról mindig sikerült egy közgyűlési mandátumhoz jutniuk: ezt az egy mandátumot 2002 óta mindig Gondola Zsolt Zoárd kapta listavezetőként, bár 2014-ben már nem ő volt az egyesület polgármesterjelöltje, ahogyan most, 2019-ben sem. Az idei választáson a Civil Fórum megduplázta önkormányzati képviselőinek számát, már nemcsak Gondola jutott be a közgyűlésbe, hanem civil társa, Illyés János is.

Gondola mint önkormányzati képviselő 195 ezer forint tiszteletdíjat kap, a tulajdonosi bizottság tagjaként további 102 ezer forintot, a Debreceni Vagyonkezelő felügyelő bizottságának tagjaként pedig még 200 ezer forintot. Tehát havonta 497 ezer forintot kap – nem beszélve más juttatásról.

FRISSÍTÉS: Hiányosan soroltuk fel az előbb Gondola Zsolt Zoárd önkormányzati pénzforrásait. Nemcsak egy bizottságnak a tagja, hanem kettőnek: a tulajdonosi mellett az ügyrendi bizottságnak is.

Gondola és Illyés
Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.