A Latinovits Színház és az intermodális központ közbeszerzése is érintett lehet a legújabb korrupciógyanús botrányban

Választ várnak a DK és az MSZP helyi politikusai Papp László debreceni polgármestertől arra a kérdésükre, hogy a város önkormányzata valóban szerződéseket kötött-e azzal a céggel, amelynek az ügyvezetőjét bilincsben vitték el a rendőrök. A polgármesteri hivatal reagálása: „a szerződés teljesítésbe nem ment".

Sajtótájékoztatót tartott a debreceni DK és MSZP december 11-én a napokban kirobbant korrupciós botránnyal kapcsolatban, amelyben letartóztatott bizalmasa révén Boldog István fideszes országgyűlési képviselő is érintett. Az ellenzéki politikusok szerint debreceni közbeszerzések körül is lehettek visszaélések.

Tóth Tamás

A Debköz Kft. ügyvezetőjét már letartóztatták

Madarasi István önkormányzati képviselő (MSZP) szerint nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok megyében található „elhíresült táskás emberek gyülekezete”, hanem Debrecenben is ilyen a Poroszlay út 27. szám alá bejegyzett Debköz Kft., amelynek ügyvezetőjét a rendőrség letartóztatta. A képviselő úgy véli, Debrecen közbeszerzéseit közvetlenül érintheti a cég körüli botrány, ezért a közpénzekért is felelős önkormányzati képviselőkként válaszokat szeretnének kapni a város fideszes vezetőitől.

A megyei könyvtár körül is „legyeskedett” a cég

Varga Zoltán, a DK önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta, úgy tűnik, hogy a Debköz Kft. egy közbeszerzések „lepapírozására” specializálódott cég. 300 millió forint alatti pályázatokkal foglalkoztak, amelyek esetében nem kötelező a nyílt tender kiírása, hanem meghívásos alapon is kiválaszthatják a nyertes kivitelezőt.

Varga szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei ügy, amelyben a debreceni cég is érintett, egy országos hálózat műve lehet. „Úgy néz ki, hogy egy bűnszövetségben elkövetett bűnügy tanúi vagyunk” – fogalmazott a képviselő, majd hozzátette, felmerül a kérdés: „fog-e itt kattanni valaki csuklóján a bilincs”.

Tóth Tamás
A DK-s politikus azt is megjegyezte: a Debköz Kft. korábban a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár körül is „legyeskedett”, valamint – tudomásuk szerint – az intermodális központ és a Latinovits Színház építése kapcsán is „megjelenik” a cég neve.

A Debreceni Egyetemnek már tető alá hoztak egy túlárazott szerződést

A képviselők azt kérdezik Papp László polgármestertől (Fidesz), hogy valóban szerepet kap-e a Debköz Kft. a két debreceni beruházás kapcsán, valamint, hogy helytálló-e az információjuk, miszerint a debreceni önkormányzat, illetve a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vagy a tagvállalatai több szerződést is kötöttek a Debköz Kft-vel.

„Szeretnénk tisztán látni azt, hogy milyen szerződések születtek, ki szignálta ezeket, milyen céllal és milyen összegben” – mondta Varga, aki szerint ugyanilyen fontos az is, hogy kik nyerték ezeket a közbeszerzéseket.

„Volt egy Debrecent érintő botrány 2017-ben. A Debreceni Egyetem egy olyan közbeszerzési pályázatot indított el, amin többmillió forinttal drágább pályázat nyerte el a közbeszerzést takarítógépekre és más takarító eszközökre. Ennek a lebonyolítója szintén a Debköz Kft.” – idézte fel Varga Zoltán, aki megígérte, hogy ezeket a kérdéseket a következő közgyűlésen felteszik a polgármesternek.

Varga szerint a Fidesz rég nem a szokásjog szerint működik

Megkérdeztük Varga Zoltánt, szerinte minek köszönhető, hogy a kétévtizedes szokásjoggal ellentétben nem a DK - mint az ellenzék legerősebb pártja a képviselő-testületben - delegálhat tagot a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságába. Varga Zoltán arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy habár ezzel kapcsolatban voltak tárgyalásaik Papp László polgármesterrel, ahogy fogalmazott, „a Fidesz nagyon régen nem a szokásjog és a törvényes rend szerint működik”.

* * *

A polgármesteri hivatal reagált a saját médiájában: „az intermodális központ kivitelezésével kapcsolatban nem volt semmilyen szerződés a kft-vel, a Latinovits Színház esetében megbízási szerződést kötöttek a céggel a jogszabály szerinti közbeszerzési szakértői feladatok ellátására, de a szerződés teljesítésbe nem ment, így közös megegyezéssel megszüntették. A Debköz Kft-vel sem a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., sem tagvállalatai nem voltak kapcsolatban – olvasható a közleményben.”

dehir
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.