Kiket „segített” a korrupciógyanús Debköz nevű cég Debrecenben?

Mégis vannak olyan önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok, amelyek korábban szerződtek a csalássorozat gyanújával hírbe hozott, rendőrségi vizsgálat alatt álló céggel.

Az országos üggyé terebélyesedett, politikusok feltételezett érintettségéről is árulkodó, letartóztatásokkal is járó csalássorozat kapcsán tartott sajtótájékoztatójukon debreceni ellenzéki képviselők arról beszéltek, hogy helyi szálai is vannak a történteknek.

Az önkormányzati média az ellenzékiek sajtótájékoztatója után arról számolt be, hogy „a Polgármesteri Hivatal közleményben cáfolt”. Az önkormányzati média egyebek mellett ezt írta: az ellenzéki politikusok „úgy vélik: a cégnek köze lehet az intermodális központ és a Latinovits Színház közbeszerzési eljárásaihoz. A Polgármesteri Hivatal erre reagálva azt írta: az intermodális központ kivitelezésével kapcsolatban nem volt semmilyen szerződés a kft-vel, a Latinovits Színház esetében megbízási szerződést kötöttek a céggel a jogszabály szerinti közbeszerzési szakértői feladatok ellátására, de a szerződés teljesítésbe nem ment, így közös megegyezéssel megszüntették.”

dehir.hu

Az önkormányzati médiában ekként megjelent állítással szemben a valóság az, hogy a Debköz Kft. nevű cég legalább két alkalommal volt részese a debreceni intermodális központtal kapcsolatos közbeszerzéseknek:

- NIF Zrt. - 2017. február - A Debreceni intermodális személyszállítási központ és kapcsolódó létesítményeik kivitelezése

- NIF Zrt. - 2018. április - Vállalkozási szerződés a Debreceni intermodális személyszállítási központ és kapcsolódó létesítményeik kiegészítő tervezési és kivitelezési munkáira

Mindkét esetben a megrendelő a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. volt, tehát nem a debreceni önkormányzat, ám nem vitatható tény, hogy igenis voltak szerződései a Debköznek az intermodális központ kivitelezésével kapcsolatban.

A hivatalos közbeszerzési adatokat áttekintve olyan cégeket is találhatunk a Debköz szerződött ügyfelei között, amelyek Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok:

- EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Kft. - 2017. május - 4 db Skoda Octavia Combi Scout 1.8. TSI vagy azzal egyenértékű személygépjármű tartós bérlete, valamint a hozzá kapcsolódó flottakezelési szolgáltatások biztosítása

(Az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 4031 Debrecen, Széchenyi u. 31., Cg.: 09-09-017142, képviseli: Póser Zoltán ügyvezető) törzstőkéjéből Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 75%-kal részesedik, a másik két tulajdonos a Debreceni Egyetem - 14%, valamint a Cívis Ház Zrt - 11%.)

- Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. - 2017. december – Hulladékkezelési feladatok ellátása

(A Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 4031 Debrecen, István út 136., Cg.: 09-09-024450, képviseli: Varga László ügyvezető) törzstőkéjéből Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 60,76%-kal részesedik.)

A Debköz szerződéses ügyfelei között debreceni önkormányzati intézmény is található:

- Méliusz Juhász Péter Könyvtár - 2017.április - Könyvbeszerzés 2017.- a Magyarországon 2016. december 15. után megjelent és forgalmazott magyar és idegen nyelvű könyvek szállítása a Méliusz Juhász Péter Könyvtár központi, fiókkönyvtárai és a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer részére összesen nettó 29.593.091.- Ft keretösszeg erejéig

(A Méliusz Juhász Péter Könyvtár szervezeti és működési szabályzata szerint.)

Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében más állami szervezetek, önkormányzatok, egyetemi érdekeltségek, cégek is szerződtek közbeszerzési ügyekben a Debköz Kft-vel. Az alábbi lista nem teljes:

- Balmaz-Sütöde Élelmiszeripari Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. - 2018. április - Adásvételi szerződés péktermékek előállításához szükséges sütőipari technológiai berendezések beszerzésére

- Balmazújváros Sport Kft. - 2017. augusztus - Adásvételi szerződés sportcélú játékos mozgás elemző rendszer beszerzésére.

- Balmazújváros Város Önkormányzata – 2016. augusztus - Balmazújvárosi uszoda létesítmény építése 16 x 25 m méretű úszómedencével a közbeszerzési dokumentumban foglaltak szerint

- Debreceni Tankerületi Központ - 2018. április - Ajánlatkérő fenntartásában lévő köznevelési intézmények tanulást segítő terei infrastrukturális fejlesztésére irányuló kivitelezési munkálatok elvégzése

- Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság - 2018. február - Tájékoztató anyagok készítése, információs tábla és kiadványkészítés, kiállítási anyagok, interaktív bemutatási elemek, mobil kiállítási anyag készítése

- Janta-Bau Kft. (Nyíradony) - 2018. február - Adásvételi szerződés munkagépek beszerzésére

- Janta-Bau Kft. (Nyíradony) - 2018. május - Gyümölcsfeldolgozó épület kivitelezése

- SZ.VARIÁNS Kft. - 2017. augusztus - Nyomdaipari gépek beszerzése adásvételi szerződés keretében

- UD Human Service Korlátolt Felelősségű Társaság - 2017. november - Adásvételi szerződés takarítógépek, takarítóeszközök és tisztítószerek beszerzésére.

HÁRMAN FOGUNK ÖRÜLNI, ha a Debreciner online újságunk előfizetését adja karácsonyi ajándékba! Ő, akit megajándékoz, Ön, aki megajándékozza. És mi, a Debreciner szerkesztősége. Ide kattintva lehet előfizetni a Debrecinerre. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.