Amerikai jazznapló – Turi Gábor könyvének bemutatója Debrecenben

Debrecenből indult, messzire jutott, kulturális alpolgármesterként egykor új életet lehelt a debreceni dzsessznapokba.

Turi Gábor nem ismeretlen a már tapasztaltabb debreceni újságolvasók és a helyi dzsesszrajongók körében sem.

Most azért tér vissza egy kevés időre korábbi sikerei városába, hogy jelen legyen Amerikai jazznapló című kötetének bemutatóján, ami december 12-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik az Amerikai Kuckóban (Méliusz Juhász Péter könyvtár, Debrecen, Bem tér 19/D).

A könyvet Glant Tibor, a Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszékének docense mutatja be. A szerzővel Retkes Attila zenetörténész, a Gramofon Könyvek főszerkesztője beszélget.

A Magyar Jazz Szövetség életműdíjával kitüntetett szerző különböző időszakokban csaknem öt évet töltött az Egyesült Államokban. Feltérképezte az országot, Washingtontól St. Louisig, Bostontól Los Angelesig, Chicagótól New Orleansig sokfelé járt, és gyakran megfordult New Yorkban. Fotókkal gazdagon illusztrált könyve úttörő kalauz a kortárs amerikai jazz világában. A jazz városait bemutató útirajzokon, a neves személyekkel készített interjúkon és a jazz helyzetét elemző írásokon kívül helyet kaptak benne kiemelkedő előadók portréi csakúgy, mint az elmúlt negyedszázad kínálatából merítő koncert- és lemezkritikák. Külön fejezet tekinti át a magyar jazzmuzsikusok amerikai jelenlétét.

„A jazz Észak-Amerika eredeti kulturális megnyilvánulása, amelynek története egybeforrott az USA utóbbi évszázadával. Hallgatása elősegítheti az ország megismerését, az amerikai élet tanulmányozása pedig kulcsot adhat a jazz megértéséhez, befogadásához.”

Turi Gábor
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.