Mindenkit megszavaztak, csak két tartózkodás volt - Egyhangú adventi közgyűlés Debrecenben

2019 utolsó debreceni testületi ülése igazán karácsonyi hangulatban telt december 12-én: viták nem voltak, a 14 előterjesztésből 10 alkalommal egyhangúlag támogatták a fideszes elképzeléseket a képviselők – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

A DK képviselői is megszavazták, hogy Gondola Zsolt kapja meg a fontos ellenőrző funkciót

A közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontjaként megválasztották számos önkormányzati cég felügyelőbizottságának tagjait. Ahogy arról korábban már írtunk, a szokásjogtól eltérően nem Varga Zoltán, mint az önkormányzat legerősebb ellenzéki pártjának vezetője – vagy valamelyik párttársa – kapta az egyetlen nem fideszes helyet a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságában, hanem Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum képviselője. A napirendhez tartozó határozati javaslatokat ennek ellenére az ellenzéki képviselők többsége megszavazta, köztük maga Varga Zoltán és a másik két DK-s is.

Tóth Tamás

Egyedül a Momentum két politikusa, Mándi László és Szabó Bence tartózkodott szinte minden ehhez az előterjesztéshez köthető határozati javaslatnál. Szintén e napirendi pont történéseihez tartozik, hogy Kiss Sándor (Fidesz) érintettség miatt kérte a kizárását az egyik szavazásból. Szekeres Antal jegyző aztán jelezte a számára, hogy ő valójában nem abban a szavazásban érintett, amiből kizárását kérte, hanem egy másikban. Összesen egyébként három fideszes képviselő kérte a felmentését valamelyik szavazásnál, hasonló indokra hivatkozva - vélhetően rokoni szálak fűzik őket egy-egy felügyelőbizottsági taghoz.

Visszavontak egy javaslatot a Miniszterelnökséggel való jogvita miatt

A Déli Ipari Parkkal kapcsolatos fejlesztések miatt lett volna szükség egy szabályzat módosítására, ám a szavazás a Miniszterelnökséggel meglévő jogvita miatt nem történt meg, Gábor István városi főépítész visszavonta az előterjesztést, amelyet valószínűleg januárban terjesztenek újra a képviselők elé. Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) a hozzászólásában jelezte, hogy a vitában a várossal ért egyet, és javasolja, hogy minél hamarabb változtassanak a vitát is okozó szabályozáson, hiszen az későbbi beruházásoknál is problémát jelenthet.

A közgyűlés után megkérdeztük a képviselőtől, hogy pontosan mire gondolt. Mint elmondta, azt javasolta Papp László polgármesternek, hogy kezdeményezzék a kormánynál a vonatkozó rendelet módosítását. A rendelet szerint bizonyos beruházások végrehajtásához szükség van az állami főépítész engedélyére is. A jogvita lényege abban állt, hogy a város vezetése nem értett egyet az állammal azzal kapcsolatban, hogy ez egy ilyen beruházás lenne. „Ez olyan esetek ellen véd, mint amikor valaki egy erdőben akar építkezni. Itt viszont csak egy még nem is létező utat kellene áthelyezni egyik helyről a másikra” – mondta Kőszeghy, aki szerint ilyen esetekben a debreceni főépítész kompetenciája is elegendő lenne. Papp László a felvetésre úgy reagált, hogy azt „megfontolás tárgyává teszik”.

Tóth Tamás

Formában volt a polgármester, a debreceni KKV-szektor pedig lusta

Papp László egyébként az egész – összesen másfél óráig tartó – közgyűlés alatt határozottan válaszolgatott a nem fideszes képviselők kérdéseire, igaz, nem is nagyon próbálták őt megizzasztani. A nem ellenzéki párti színekben mandátumot nyert Gondola Zsolt Zoárd azon kérdésére, hogy ráláthat-e majd a Tulajdonosi Bizottság a Magyar Fejlesztési Bankkal kötött együttműködéssel járó folyamatokra, Papp azt felelte: „semmi akadálya”. Varga Zoltán (DK) ellenzéki párti képviselő érdeklődésére pedig, miszerint az EDC Város- és Gazdaságfejlesztő Központ kapacitása megfelelő-e a számos feladata ellátására, Papp úgy válaszolt: „teljesen biztos vagyok benne, hogy igen”. Ugyanennél a napirendi pontnál a polgármester lustának nevezte a debreceni kis- és közepes vállalkozásokat: „a KKV-szektor egy kicsit lusta, abban az értelemben, hogy a kínálkozó lehetőségekre is csak korlátozott mértékben mozdul rá” – fogalmazott Papp László.

A polgármesteri hivatal közbeszerzőit dicsérve cáfolt Papp László

A napirendi pontok megtárgyalását követően a képviselők szabadon választott témákban kérdéseket tehettek föl a polgármesternek. Madarasi István (MSZP) egy Pillangó utcai család ügyét tárta a közgyűlés elé. Azért keresték meg őt, mert egy Hétvezér utcán felhúzott kerítés miatt nem tudnak autóval behajtani az utcájukba. A válaszból kiderült, hogy egy telekcserés üzlet jelenthet megoldást a Pillangó utcaiak számára.

Varga Zoltán ígéretéhez híven kérdezte Papp Lászlót a Boldog-ügyként elhíresült korrupciós botránnyal kapcsolatban: írásban is várja a választ arra a kérdésére, hogy volt-e szerződéses kapcsolat a Debköz Kft. és valamelyik önkormányzati cég között. Ezt követően arról panaszkodott a polgármesternek, hogy a sajtótájékoztatójuk után „cinikus, kioktató, indulatos válasz” jelent meg a médiában a polgármesteri hivatal részéről. „Az a kolléga, aki már sokadjára is csak így tud reagálni teljesen normális felvetésre, az egy indulatkezelési tanfolyamon vegyen részt, nagyon jó szakemberek vannak” – javasolta Varga a polgármester stábjának.

Tóth Tamás

„Nem szervezzük ki a városházáról a közbeszerzéseket. A munkatársaink felkészültek, szerintem az országban az egyik legjobb csapat, amely közbeszerzési területen dolgozik” – válaszolta Papp László, majd hozzátette, a Debköz Kft-vel kapcsolatban egyetlen kivétel volt a Latinovits Színház esetében, de azt a szerződést érvénytelenítették. Úgy fogalmazott, hogy a városhoz számos cég kötődik, azok a jövőben felül fogják vizsgálni a közbeszerzési gyakorlatukat. (A Debreciner megírta - Kiket „segített” a korrupciógyanús Debköz nevű cég Debrecenben? –, hogy vannak olyan önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok, amelyek korábban szerződtek a csalássorozat gyanújával hírbe hozott, rendőrségi vizsgálat alatt álló céggel.) A DK-s politikus indulatkezeléssel kapcsolatos tanácsára nem reagált a polgármester.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.