Bünteti a Fidesz a debreceni Momentumot, mert nem szavazták meg az előterjesztést

A DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás szövetség és a Civil Fórum kapja meg a liláknak ígért felügyelőbizottsági helyeket – állítja Mándi László.
Két tartózkodás...
Tóth Tamás

Debrecenben – ahogy más városokban is – az egyik legfontosabb ellenőrző szerepkör ellenzéki politikusok számára a városhoz kötődő cégek felügyelőbizottságában a tagság. Az önkormányzathoz közvetlenül tartozó cégektől eltérően a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalatainak felügyelőbizottságait nem a város képviselő-testülete, hanem a Vagyonkezelő igazgatótanácsa – gyakorlatilag a helyi Fidesz – jelöli ki és választja meg. Az előbbivel kapcsolatos szavazások a legutóbbi közgyűlésen történtek.

Mándi László
Koppányi Szabolcs

Aránytalansággal indokolja a Momentum a tartózkodásait

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a december 12-i közgyűlésen a Momentum két képviselője, Mándi László és Szabó Bence mindössze egyetlen határozati javaslatot támogatott a felügyelőbizottsági tagok választásakor, a többinél tartózkodtak – egyedüli szervezetként a képviselő-testületből. Mándi László december 16-án a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a Fidesz nekik tett aránytalan ajánlata miatt nem tudták megszavazni az előterjesztésben szereplő névsort. Az 51 – a közgyűlés által választott felügyelőbizottsági – helyből ugyanis a Momentum-Jobbik-LMP választási szövetség mindössze egyet kapott – Bíró László Mihály (Jobbik) a Debrecen Turisztikai Ügynökség Nonprofit Kft. gazdálkodását ellenőrizheti, ezért csak őt szavazták meg a momentumosok.

Szabó Bence
Koppányi Szabolcs

Csak ők ketten nem kapnak helyet

Mándi elmondása szerint a szavazási magatartásuknak következménye lett: Papp Viktor, a Fidesz debreceni frakcióvezetője és Fodor Levente, a párt képviselője ma közölték velük, hogy a nekik beígért két tagvállalati felügyelőbizottsági helyből egyet sem fognak megkapni. „Sok év után lesz két olyan képviselő, aki nem lesz felügyelőbizottsági tag. Minden más képviselő helyet kap” – mondta Mándi, aki úgy tudja, hogy az eredetileg neki ígért helyet a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. felügyelőbizottságában a Civil Fórum, az eredetileg Szabó Bencének szánt helyet a Debreceni Gyógyfürdő Kft-ben pedig a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás szövetség fogja megkapni.

Papp Viktor frakcióvezető
Koppányi Szabolcs

A Fidesz a többi ellenzéki szereplőre is hivatkozik

Mándi arról is beszélt a Debrecinernek, hogy a két bizottsági hely elvételét azzal indokolta a Fidesz, hogy ők felrúgtak egy konszenzusos megállapodást, és hogy ez a tettük az ellenzék többi politikusát is felháborította. „Nekünk ez nem konszenzus, hogy 51 helyből egyet kapunk, és legyünk vele boldogok. Egy kicsit más a véleményünk erről a fogalomról” – mondta Mándi, aki szerint legalább a közgyűlési mandátumok számarányában kellett volna elosztani a helyeket, ahhoz, hogy bizalmat tudjanak szavazni az új felügyelőbizottsági tagoknak.

A Debreciner kérte Papp Viktort és Fodor Leventét, hogy reagáljanak a fentiekre. Amint megkapjuk a válaszukat, frissítjük cikkünket.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.