Saját párttársai meglopásával és Fidesz-kollaborációval vádolják Vitányiékat, a berettyóújfalui DK-s politikusházaspárt

A Demokratikus Koalíció által is támogatott, de az októberi önkormányzati választáson alulmaradt berettyóújfalui polgármesterjelölt, Zákány Zsolt szerint Vitányi Ferenc és felesége szándékosan a Fidesznek kedvezően alakították a DK választási stratégiáját. Van olyan DK-tag, aki 400 ezer forint eltüntetésével vádolja Vitányit, akit időközben felmentettek választókerületi elnöki tisztségéből.

Az önkormányzati választási kampány folyamán több alkalommal beszámoltunk a berettyóújfalui ellenzéki történésekről. Június 20-án állt ki a sajtó elé a helyi Jobbik, Momentum, MSZP, LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, hogy bemutassák Zákány Zsolt szülész-nőgyógyászt, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház korábbi osztályvezetőjét, az ellenzéki együttműködés közös polgármesterjelöltjét.

Ezen a sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a DK nem támogatja Zákányt, hanem önálló jelöltben gondolkodik. A berettyóújfalui ellenzéki tárgyalások során a DK-t – a párt helyi vezetése mellett – képviselő Varga Zoltán debreceni önkormányzati képviselő a Debreciner érdeklődésére ezt akkor azzal indokolta, hogy Zákány csak statisztaszerepet szán az együttműködésben a DK-nak. Egy héttel később a párt meggondolta magát, közleményben jelezték ugyanis, hogy „minden eltérő híreszteléssel szemben” a helyi szervezetük támogatja a közös polgármesterjelöltet.

Vitányi Ferenc az európai parlamenti választás kampányában Varjú Lászlóval és Dobrev Klárával
Facebook

A felemás együttműködés sikertelensége

Teljes együttműködés mégsem tudott kialakulni a berettyóújfalui ellenzéki szervezetek között, a DK ugyanis csak a közös polgármesterjelölt támogatásába egyezett bele, eközben mind a nyolc egyéni választókerületben önállóan állítottak képviselőjelölteket. A végeredményt ismerjük: a polgármesterválasztást a korábbi városvezető, Muraközi István (Fidesz) nyerte 56,46 százalékkal, valamint a kormánypártiak többségbe kerültek a képviselő-testületben is, ahol az ellenzéki együttműködés egy egyéni győzelemmel és a kompenzációs szavazatoknak köszönhetően két mandátummal összesen 3 képviselői helyet szerzett, míg a DK egy kompenzációs mandátumot.

A Demokratikus Koalíció választókerületi szervezetének elnökét ekkor Vitányi Ferencnek, az alelnökét pedig Vitányi Ferencnének hívták.

A DK képviselőjelöltjei Berettyóújfaluban
Facebook

A PANASZOS TAGOK ÉS AZ ETIKAI VIZSGÁLAT

Még az önkormányzati választások előtt pár nappal kereste meg a Debrecinert Szabó Sándor, a Demokratikus Koalíció berettyóújfalui tagja, a párt egyik helyi képviselőjelöltjének édesapja, mert másokkal együtt szerették volna, ha nyilvánosságra kerülnek Vitányi Ferenc, a DK akkori alapszervezeti vezetőjének, települési és megyei önkormányzati képviselőjelöltjének, valamint feleségének, Vitányi Ferencnének „kétes ügyei”.

Szabó Sándor
Tóth Tamás

A gazdálkodó, akinek több százezer forintja tűnt el

Szabó mutatott be bennünket Mavranyi Zsigmond berettyóújfalui gazdának, aki évekkel ezelőtt régóta bérelt legelőinek elvétele miatt többször demonstrált az Orbán-kormánnyal szemben. Vele a város határában található tanyáján találkoztunk. Szabóhoz hasonlóan ő is, családjával együtt a DK tagja – bár ebbéli státuszukat tekintve végig bizonytalanul nyilatkozott nekünk, hiába fizette évekig rendszeresen a havi 1000 forint tagdíjat. „Sose kaptam se számlát, semmit róla. Azt se tudjuk, hogy DK-tagok vagyunk, vagy nem. Állítólag nem vagyunk, ő azt nyilatkozta egy DK-tagnak, amikor megkérdezte tőle, hogy hol van a Mavranyi család” – panaszkodott a gazdálkodó, akinek az állítása szerint a családját három évvel ezelőtt 400 ezer forinttal károsította meg Vitányi Ferenc, amikor Mavranyi felesége elvesztette a rokkantnyugdíját. Az alapszervezeti elnök – Mavranyi elmondása szerint – azt ígérte nekik, el tudja intézni, hogy újra leszázalékolják a feleségét, de végül nem történt semmi az ügyben, hiába fizették ki. „Annyi bűnük van, hogy rengeteg. Nagyon sok tagtársat anyagilag megkárosítottak” – mondta.

Mavranyi Zsigmond
Tóth Tamás

Mavranyi Zsigmondnak és Szabó Sándornak köszönhetően több jelenlegi és volt választókerületi DK-tag történetét is meghallgathattuk, de egyikőjük sem szeretett volna a nevét és az arcát vállalva nyilatkozni. Közöttük volt, aki szintén arról panaszkodott, hogy anyagilag megkárosították, továbbá bizonytalan volt abban, hogy hivatalosan tagja volt-e a pártnak. „Két hónap alatt engem kétszázezerrel levettek. Vagy voltam párttag, vagy nem, mert nekem se bélyeget, se papírt nem adtak róla” – mondta egyikük.

Etikai bizottsághoz fordultak

A pórul járt tagok idén ősszel jutottak el odáig, hogy közösen lépjenek fel Vitányi Ferenccel és feleségével szemben: szeptember 17-én bepanaszolták őket a párt etikai bizottságánál. Sikerült megkapnunk a beadványt (a cikk végén teljes terjedelmében közöljük), amelyben olyan vádak szerepelnek, mint például a „tagunkkal fát hozattak, amit ő fizetett ki, továbbá kölcsön kértek tőle, és így kb. 70.000 forint nem került visszafizetésre”, de említenek olyan tagot, akinek Vitányiék ügyvédet ajánlottak egy kártérítési perhez, majd a megnyert pert követően egymillió forint közvetítői díjat követeltek tőle.

Részlet az etikai bizottságnak írt levélből

A dokumentumban arról is panaszkodtak a tagok, hogy a taggyűlésekre csak a Vitányiékhoz hűséges embereket hívják meg, így a tagság döntő része nem értesült arról a gyűlésről sem, ahol a berettyóújfalui kompenzációs listáról szavaztak – erről a listáról szerzett október 13-án Vitányi Ferenc képviselői mandátumot. „Összesen négy fő szavazott így, az elnök, az elnökhelyettes és két utcabéli gyerekkori barát” – panaszkodtak a DK-tagok.

Az ítélet: megrovás

A Demokratikus Koalíció etikai bizottsága a panaszosok mellett Vitányiékat is meghallgatta, a választókerületi szervezetnél pénzügyi átvilágítást tartott, majd november 29-én meghozott határozatában (a cikk végén teljes terjedelmében közöljük) a párt jó hírnevének megsértése miatt megrovásban részesítették Vitányi Ferencet – a feleségével szemben vizsgálatot nem indítottak el.

Részlet az etikai határozatból

Az indoklásban szerepelt, hogy Vitányi nem tudta bizonyítani azt, hogy nem követte el a vele szemben megfogalmazott vádakban szereplő cselekményeket, továbbá az, hogy „a pénzügyi vizsgálat során megállapítható volt, hogy a beszedett tagdíjak összegét nem fizette be a párt központi számlaszámára”. Megállapították azt is, hogy a volt választókerületi elnök szabályellenesen hívta össze a taggyűléseket. Mindezek fényében a bizottság által kiszabott megrovás kifejezetten enyhe büntetésnek tűnik.

A CSALÁDI ÉRDEKEK SZOLGÁLATÁBAN?

Vitányi Ferencné és Vitányi Ferenc szavaz az európai parlamenti választáson
Facebook

Nem lehetett velük megállapodni

Nem csak párttársaiknak voltak fenntartásaik Vitányi Ferenc és Vitányi Ferencné tevékenységével kapcsolatban. Gyula Ferencné, az MSZP helyi elnöke szerint a többi pártnak esélye sem volt arra, hogy az önkormányzati választás előtt a siker érdekében megállapodjanak a helyi DK-val. „Nem akarták valójában ezt az összefogást. Februártól tárgyaltunk, eredménytelenül, mert olyan igényeket támasztottak, amik az összefogásunkba nem fértek bele. Velünk együtt öt párt igényeit kellett volna koordinálni” – magyarázta Gyula Ferencné a Debrecinernek.

Szerinte a közös polgármesterjelölt személye kevésbé volt érdekes, hiszen a közös önkormányzati képviselőjelöltekkel lehetett volna megszerezni a közgyűlési többséget. „Sajnos ez nem jött létre miattuk” – mondta a szocialista politikus, aki hangsúlyozta, más párt belügyébe nem szeretne beleszólni. „Hogy nem veszik észre azokat a városi legendává kinőtt abszurd dolgokat erről a házaspárról, ehhez mi nem tudunk hozzátenni” – fogalmazott.

A DK nélküli ellenzéki összefogás képviselőjelöltjeinek bemutatkozása az önkormányzati választás kampányában
Tóth Tamás

Zákány Zsolt, az ellenzék közös polgármesterjelöltje, aki végül Vitányihoz hasonlóan a kompenzációs listáról jutott önkormányzati képviselői mandátumhoz, lesújtó véleménnyel van Vitányi Ferenc és felesége politikai ténykedéséről, miközben hangsúlyozta, hogy élesen elkülönítve kezeli őket a DK tagságától, akikkel szerinte nincsenek problémák. Vitányiék a helyi szervezet vezetőiként csak papíron támogatták Zákányt, úgy érzi, valójában semmit sem tettek a sikeréért.

„Vitányi Ferenc és Vitányi Ferencné komoly aknamunkát folytattak ellenem, a cél egyértelműen a Fidesz informális támogatása volt az ellenzéken belül” – véli Zákány, aki Gyula Ferencnéhez hasonlóan szintén úgy látja, hogy ők mindent megtettek azért, hogy egyetlen jelölt álljon a Fidesz emberével szemben az októberi választáson, de Vitányiékkal nem lehetett megállapodni, így a nem egységes ellenzéknek esélye sem volt a kormánypárttal szemben.

Egy család kezében a város

Zákány arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy nemrég választották meg a berettyóújfalui önkormányzati cégek felügyelőbizottságait. Zákány a Jobbik helyi elnökét, Gál Lászlót javasolta az ellenzéknek ígért helyre, a Herpály Team Kft. ellenőrző testületébe, de a fideszes képviselők végül a Vitányi Ferenc által javasolt személyt szavazták meg: Vitányi Ferencnét. Zákány szerint az erről szóló szavazáson maga Vitányi is igent nyomott az ilyen eseteknél szokásos nem szavazás vagy tartózkodás helyett.

Zákány úgy érzi, hogy a bizottsági helyet azért kaphatta meg Vitányi Ferencné, mert a DK a papírforma szerint esélytelen, de az ellenzéki együttműködés jelöltjeinek győzelmét – az ellenzéki érzelmű szavazók egy részének voksai megszerzésével – megakadályozni képes jelölteket állított minden választókerületben.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy ennek az ellentételezése ez a bizottsági tagság” – fogalmazott Zákány, aki szerint a DK-s politikusházaspár cselekedetei mögött családi motivációkat kell keresni: Vitányi Ferenc ugyanis Vitányi István országgyűlési képviselő (Fidesz) édestestvére, valamint Berettyóújfalu újraválasztott polgármesterének, Muraközi Istvánnak (Fidesz) a nagybátyja. Utóbbi testvére egyébként Muraközi Zoltán, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház igazgatója. „Ez így alakult Berettyóújfaluban: egy családon belül megvan az országgyűlési képviselő, a polgármester, a kórházigazgató, az ellenzék egyik pártjának vezetője és az egyik önkormányzati tulajdonú cég felügyelőbizottsági tagja is” – festette le a helyzetet Zákány.

Vitányit leváltották, a helyi szervezet vezetését feloszlatják

Nem tudjuk, hogy a Fidesszel történő kollaboráció vádja szerepet játszott-e ebben, de eljutott hozzánk egy december 10-én, a DK központi e-mail címéről küldött levél, amelyben Sebián-Petrovszki László pártigazgató arról ír, hogy a DK elnöksége felmenti a tisztségéből Vitányi Ferencet, és feloszlatja a választókerületi alapszervezet elnökségét.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a DK sajtóosztályának. Ezt a választ kaptuk: „Vitányi Ferenc ellen etikai vizsgálat indult, melynek végén a DK Etikai Bizottsága megrovásban részesítette. Erről határozat született, amelyet Vitányi postai úton meg is kapott. Továbbá a DK Elnöksége úgy határozott, hogy meneszti Vitányi Ferencet a DK választókerületének éléről, erről Vitányi szintén kapott értesítést.”

Vitányi Ferencet telefonon kerestük, de nem sikerült vele beszélnünk. A felesége vette fel, aki azt mondta, a férjével betegség miatt ezen a héten már nem tudunk beszélni. (E cikk megjelenéséről írásban értesítjük Vitányi Ferencet, kérve nyilatkozatát az itt olvashatókról.)

Vitányi Ferencné a telefonban annyit árult el a Debreciner érdeklődésére, hogy a házastársával ellentétben vele szemben nem folyt etikai eljárás, de az elmondása alapján a férje ügyének sincs még vége. „Egy rágalom volt végül is az egész” – mondta az ügyről.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.