Elhagyja az országot a debreceni zajzenei élet meghatározó alakja

A zenei kapcsolatok, az európaiság és az élhetőség mellett a leküzdhető távolság is Bécs mellett szólt. Bíró Kornél január 4-én távozik.

A Puszta Hang nevű zenei blog adott először hírt arról, hogy Bíró Kornél, a BanZaj rendezvénysorozat és a BOM zenei projekt atyja, a Lyuhász Lyácint Bt. gitárosa hamarosan elhagyja Debrecent: Bécsbe költözik. A Debreciner a zenésztől megtudta, ez január 4-én fog megtörténni.

Bíró Kornél
Facebook

Bíró Kornél a Debrecinernek beszélt arról, hogy miért döntött a költözés mellett. Az motiválta őt, hogy Bécs mindig szimpatikus város volt a számára, s az is, hogy sok ismerőse, zenész barátja él ott. Ezenkívül vonzza Bécs „lüktetése és európai gondolkodása” is. „A kulturális élet mellett persze szerepet kap a város hangulata, élhetősége is, valamint az, hogy egy teljesen új ember lehetek ott” - magyarázta döntését Bíró, aki szerint Magyarországon Budapest az egyetlen igazi nagyváros, ott viszont sosem érezte jól magát. Így került a képbe Ausztria fővárosa. „A macskám jön velem, a hangszerek szintén, 'csak' a család és a barátok maradnak itthon” - mondta Bíró.

Facebook

Arra a kérdésünkre, hogy végleges célállomásként tekint-e Bécsre, vagy valamikor visszaköltözne Debrecenbe, azt válaszolta, hogy nem akar magának határidőket szabni az ottlét kapcsán. Azt azért elárulta, hogy addig mindenképpen szeretne a császárvárosban maradni, amíg jogosultságot szerez az osztrák nyugdíjra. „Az én koromban már erre is kell gondolni” - indokolta a döntését Bíró, aki hangsúlyozta: ha úgy alakul a helyzet, bármikor visszajöhet. A város kiválasztásában szerepet játszott, hogy a Bécs és Debrecen közötti távolság vonattal is leküzdhető, valamint hogy jó kapcsolatokkal rendelkezik a helyi zajzenei életben. „Hívtak meg többször is, és én is hívtam meg több zenészt is onnan. Mondhatni, kölcsönös tisztelet van sok ottani zenész és köztem” - fogalmazott.

Bíró Kornél költözése ellenére a BanZaj rendezvénysorozat a jövőben is folytatódik.

Facebook

Kapcsolódó cikk:

„Dögöljünk csak éhen, ha a közönségünk ezt elfogadja, akkor nincs mese”

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.