Napok óta jégbe fagyva ébred Hajdú-Bihar megye

Polgáron volt a legsúlyosabb a helyzet, de Debrecenben, Hajdúböszörményben és Hajdúnánáson is sokan csúszkáltak a hideg idő és az ónos eső miatt.

A szokatlanul enyhe december után az új évvel együtt beköszöntött a valódi tél is. Az elmúlt napokban rendszeressé vált, hogy az éjszakai fagyok napközben is megmaradnak, vagy csak délutánonként tartanak egy kis szünetet, hogy aztán estefelé újra a negatív tartományba süllyedjen a hőmérők higanyszála. Ennek – és a néhány nap óta ónos eső formájában lehullott csapadéknak – következtében a megye számos településén váltak balesetveszélyessé az utak és a járdák. Nem meglepő tehát, hogy több olvasónk is megkeresett bennünket panaszaival, valamint egyes városok Facebook-csoportjait böngészve is a faggyal kapcsolatos bejegyzésekkel találtuk szemben magunkat.

Tóth Tamás

Videón mutatta be, hogy mennyire csúsznak a térkövek

„Olyan, mint egy korcsolyapálya” írta egy debreceni a Csapó utcáról még január 4-én, a Debrecenben Hallottam nevű csoportban. A bejegyzésre több tucat hozzászóló érkezett, többen kifogásolták a síktalanítás hiányát a városban, míg valaki egy videót osztott meg arról, ahogy egy kis lendületet véve métereket csúszik a térköveken. Január 10-én, e cikk írása előtt nem sokkal a Darabos utcai játszótérnél találkoztunk a járdára fagyott jéggel.

Böszörményben és Nánáson sem rózsás, hanem inkább jégvirágos a helyzet

A Hajdúböszörményben Hallottam Facebook-csoportban január 10-én közzétett fotók szerint a településhez tartozó Hajdúviden már napok óta egybefüggő jégpáncél borítja az utakat, és van olyan kommentelő, aki szerint Pródon is ugyanez a helyzet. A csoport más bejegyzései arról tanúskodnak, hogy Hajdúböszörmény belterületén sem sokkal jobbak az állapotok.

Facebook

Hajdúnánás legnépszerűbb közösségi médiás csoportjában, a Hajdúnánási pletykában január 9-én szintén arról panaszkodtak kommentelők, hogy bizonyos útszakaszokat az önkormányzat nem csúszásmentesített, egy helyi olvasónktól pedig azt az információt kaptuk, hogy a térkövezett helyeken sokan elcsúsztak már az elmúlt napokban.

A polgármester arra kérte a polgáriakat, hogy maradjanak otthon

Szintén egy olvasónk hívta fel arra a figyelmet, hogy egy idős asszonyt életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, miután elcsúszott Polgáron a jeges talajon. A település egyik autószerelőjéhez január 9-én több olyan autót is szállítottak, amelyek a jeges úton megcsúszva törtek össze. Tóth József (DK) polgármester aznap kora délután közleményt is adott ki, amelyben arra kérte a polgáriakat, hogy aki teheti, ne induljon útnak. „Sajnos sem gépjárművel, sem gyalogosan közlekedve nem mindenhol biztonságosak a városunk közútjai és közterei” - figyelmeztette Tóth a lakosságot, majd hozzátette, hogy a városgondnokság gépekkel és gyalogosan is érdesítő anyagokat szór ki a település közterein és járdáin. A Polgáron Hallottam nevű Facebook-csoportban eközben számos, a veszélyessé vált területekre figyelmeztető bejegyzés jelent meg.

Balmazújvárosban jól sikerült a csúszásmentesítés

A fentiekkel szemben Balmazújváros közösségi médiás csoportjaiban nem a csúszásveszély volt a figyelem középpontjában. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy sikeres volt az önkormányzat jégtelenítő akciója. Hegedűs Péter polgármester a Facebook-oldalán január 9-én arról számolt be, hogy három géppel sózták a város útjait, balesetről pedig nem kaptak hírt.

Levélben érdeklődtünk a Kenézy Gyula Egyetemi Kórháztól, hogy január elseje óta hány embert szállítottak kórházba a jegesedéssel kapcsolatban, s hogy ők milyen állapotban vannak azóta. Amint válaszolnak kérdéseinkre, a cikkünket frissítjük.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.