Fagyott testek láncvégen

Ebben a téli időben 2-4 nap alatt megfagy egy rossz állapotban lévő kutya - mondta Paál Csaba állatorvos. Ahogy megérkezik a hideg időjárás, az emberek érzékenyebbé válnak nemcsak az utcán üldögélő hajléktalan emberrel kapcsolatban, de az udvarokban mindenféle védelem nélkül tartott, reszkető kutyákkal is. Bár az online felületek tele vannak ilyenkor segítségkérésekkel, felhívásokkal, utolsó pillanatban mentett kutyák fényképeivel vagy éppen tragikus történetekkel, a legtöbb eset soha nem lát napvilágot. Volt kutya, nincs kutya, jön a következő.
Pupitár <3
Facebook/„Együtt Az Állatokért" Állatvédő Közhasznú Egyesület

Tavaly novemberben nagy felháborodást váltott ki a hír arról, hogy 18 ezer kutya nem fogja megérni ez év tavaszát. „Gyakran fagynak meg kutyák a magánházaknál, és a gyepmesteri telepeken is sokszor pusztulnak el állatok” - mondta Wieden Krisztina, a Hangya Közösség Alapítvány vezetője.

A karácsony nem akadály

A szeretet ünnepére készülődve egy érdi állatorvosi rendelő előtt hagytak éjszaka egy idős, beteg macskát, aki egy zárt hordozóban fagyott majdnem halálra, mire reggel rátaláltak:

Ő szerencsére túlélte ezt a kegyetlenséget, és a rendelő vendégszeretetét élvezi még egy darabig, mivel frissen diagnosztizált betegségei miatt állatorvosi kezelésre szorul.

A lánc viszont valós akadály

Magyarországon bár 2016 óta tilos tartósan láncon tartani kutyát, azt senki nem tudja pontosan megmondani, hogy milyen időintervallumot jelent a tartósság.

2019 karácsony előtt egy kutya a lánc végén, szigetelt kutyaház nélkül fagyott meg. A szomszédok elmondása szerint egész éjszaka sírt, de segítség nélkül maradt, ezért reggelre örökre elhallgatott.

A láncon tartás és szigetelt kutyaház hiánya okozta 2017-ben is egy kutya halálát. A tulajdonos egyik családtagja állítólag arra hivatkozott, hogy „a kutyának volt plédje, miért nem takarózott be?".

Sokak számára lehet ismerős ez a kép, hiszen közel 10 évvel ezelőtt, szintén a szeretet ünnepe környékén fagyott halálra saját gazdájának udvarában. Őt is láncon tartották.

Az interneten keresgélve számos olyan esetet lehet találni, amikor az állatvédők megfagyott kutya holttestét találták meg. Többségüket láncon tartották.

„Évről évre növekszik a nyilvánosságra került állatkínzással kapcsolatos esetek száma, ami a közösségi média egyre nagyobb szerepét mutatja. A tényleges elhalálozások száma soha nem ismert adat, de a civil állatvédelem nagyon örülne annak, ha a preventív felhívások legalább annyira hatnának a lakosságra, mint maguk az állatkínzásokról szóló hírek” - nyilatkozta Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A mostani időjárásban néhány nap alatt megfagy

Dr. Paál Csaba úgy véli, hogy azok a kutyák vannak ilyenkor a legnagyobb veszélyben, akiket korábban bent tartottak, de utcára teszik azért, mert megöregedtek vagy szívbetegek lettek. Ők fognak a leghamarabb megfagyni, hiszen semmilyen szinten nincsenek felkészülve a szélsőséges időjárásra.

„Ez nagyon összetett dolog: attól függ, milyen kondícióban van az állat, milyen a külső hőmérséklet. Például -40 Celsius-fokban akár órák alatt is megfagyhat. Ha -1 Celsius-fok van, akkor ez az idő meghosszabbodik. Egy zsírpárnákkal teli kövér kutya jóval nehezebben fagy meg, mivel a zsírréteg szigetel. Egy lesoványodott, cachexiás akár órák alatt kihűlhet. Úgy gondolom, hogy a mostani időjárási viszonyokat figyelembe véve 2-4 nap alatt is meg tud fagyni egy rossz állapotban lévő kutya.”

Az sem mindegy, hogy milyen helyen fekszik a kutya, mivel egy havas, jeges földön a kihűlés hamarabb bekövetkezik, míg egy fa lapon (ami ugyan hideg, de a hőleadása rosszabb) ez a folyamat hosszabb.

Onix napok óta ült lebénulva egy árokban
Facebook/„Együtt Az Állatokért" Állatvédő Közhasznú Egyesület

Mozgásra szükség van

„Ha a kutya járásképtelenné válik, nem akar enni, a végtagjai jéghidegek, akkor már baj van. A kutya elkezd lilulni, megjelennek rajta a fagyási sérülés jelei, melyeket a kiálló testrészeken lehet észrevenni (here, fülcimpa). A hibernáció már 32 fok alatti testhőmérsékletnél jelentkezik, ahol a tudat már kikapcsol” - sorolta Paál Csaba arra a kérdésre válaszolva, hogyan vehetjük észre azt, ha egy kutya már a megfagyás közelében jár.

Az állatorvos hangsúlyozta, hogy további fontos szempont az, hogy kap-e egyáltalán a kutya enni, és ha igen, megfelelő-e az a táplálék, illetve képes-e mozogni a kutya. Ugyanis hiába van alapvetően jó kondícióban, ha egyébként például keringési zavara vagy ízületi problémái vannak, esetleg valami miatt járásképtelen, mert akkor meg fog fagyni, hiszen izommunka nélkül nincs hőtermelés.

Matuzsálem egy jól táplált, de hátsó felére lebénult, láncon élő kutya volt, megtalálásakor reszketett, gazdája rezzenéstelen arccal mondott le róla
Facebook/„Együtt Az Állatokért" Állatvédő Közhasznú Egyesület

Minden perc számít

Ha egy ilyen kutyát talál valaki, a legfontosabb, hogy azonnal hőszigetelő ruhákkal takarja be és kezdje el kézmeleg vizes palackokkal melegíteni, a fokozatosság ugyanis nagyon fontos. Mindenképpen el kell vinni állatorvoshoz, hiszen egy kihűlt kutyának alig működik a szíve, a máj-vese funkciók leromlottak, és mivel a kutya felmelegítése sokktalanító kezelést jelent, ezt állatorvos végezhet megfelelő eszközökkel és gyógyszerekkel. Egy 32-33 fokos testhővel rendelkező kutyának még van esélye életben maradnia, egy 30 fok alatti viszont – főleg, ha idős kutya – már hiába kerül állatorvoshoz, több mint valószínű, hogy nem fog felépülni.

Amerikában egy 2016-os pennsylvaniai eset volt az utolsó csepp a pohárban: egy Libre névre keresztelt boston terrier kölyök majdnem belehalt tulajdonosa hanyagságába. Így az esetet követően 2017-ben szigorítottak az államban hatályos állatvédelmi törvényeken. Ez többek között azt jelentette, hogy egy 24 órás periódus alatt maximum 9 órát lehet megkötve egy kutya kint, de szélsőséges időjárás esetén ez az időtartam maximum 30 perc. Ez a szabályozás Libre törvénye néven vonult be a jogtörténetbe, és a láncon tartás limitálásán kívül növelte a letöltendő börtönbüntetést 7 évre és 15 ezer dolláros (4 356 750 forint) pénzbüntetésre.

Libre a megtalálásakor az állatorvosi rendelőben
dailymail.co.uk

Magyarországon még mindig sokan irtóznak attól, hogy a kutyát beengedjék a házba rossz idő esetén, és sokan gondolnak rájuk úgy, mint akik fajtájukból adódóan igenis bírják ki mindenféle oltalom nélkül a hideget. Ettől függetlenül egy udvaron tartott kutya esetében a gazdának kötelessége gondoskodnia arról, hogy jól szigetelt kutyaházat biztosítson négylábú társa számára. A hiedelemmel ellentétben tilos rongyot tenni a házba, hiszen könnyen átnedvesedik, és így nem melegíti a kutya testét, a szalma azonban tökéletesen megfelel a célnak. Szélsőségesen hideg időjárási viszonyoknál mégis az a legjobb megoldás, ha legalább a ház előszobájába vagy a pincébe, esetleg kazánházba beengedik a kutyát. Ők egész évben védelmeznek minket, ennyivel tartozunk nekik.

Debrecenben az alábbi három szervezetnek lehet már nem használt kutyaházat felajánlani, hogy ők kiszállítsák olyan helyekre, ahol rosszak a tartási körülmények:

Együtt Az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület

Puli Állatvédő Egyesület

Bodolai Ferenc Add A Mancsod Alapítvány

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.