Zöld alapon közelíthet az LMP és a Párbeszéd

A két párt hajdú-bihari vezetői szerint megfontolandó az együttműködésük.
Dede Tamás és Jármi Péter
Facebook/Debreciner

„Ma két fél zöld pártunk van – nem lenne hasznosabb egy egész?” vetette fel Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke a Mozgó Világ januári számában. A folyóiratnak adott interjújában arról is beszélt, hogy „egy csomó olyan ok már megszűnt, ami a Párbeszéd és az LMP különállását indokolta”.

Bár az ország számos településén a két párt együttműködésben vett részt a tavalyi önkormányzati választásokon, Debrecenben külön-külön találtak szövetségeseket. A Párbeszéd az MSZP-vel, a DK-val és a Szolidaritással, az LMP pedig a Momentummal és a Jobbikkal működött együtt, a két választási szövetség pedig több alkalommal is egymásnak feszült a kampány során.

Karácsony Gergely felvetéséről az LMP és a Párbeszéd Hajdú-Bihar megyei vezetőitől kértünk reagálást.

Dede Tamás, a Párbeszéd Hajdú-Bihar megyei elnöke:

A zöld baloldali Párbeszéd kezdettől együttműködés-párti, így örülünk annak, ha ezt egyre több párt így látja. A zöldek támogatottsága Európa-szerte erősödik, hiszen a választók egyre szélesebb köre szembesül a klímaváltozás drasztikus következményeivel, és azzal, hogy nincs ma az ökopolitikánál fontosabb kérdés. A két hazai zöld párt valamilyen szintű együttműködése evidens bizonyos ügyek mentén. Az LMP megyei képviselőivel való egyeztetésnek személy szerint semmi akadályát nem látom. Fontos szem előtt tartanunk: az októberi országos választási eredmények megmutatták, hogy legyőzhető a Fidesz, ha a köztársaságpárti erők egy ajánlatot mutatnak fel a választóknak a rezsim kínálatával szemben.

Káposznyák István (Szolidaritás), Madarasi István (MSZP), Varga Zoltán (DK) és Dede Tamás a tavalyi önkormányzati választás kampányának kezdetén
Tóth Tamás

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke:

Elindult valami, amiből még nem tudhatjuk mi lesz, így jósolni se szeretnék. Viszont mindenképpen pozitív dolog, hogy a zöld ügyek előtérbe kerültek. Én a Párbeszéd és az LMP egykori szakításakor nem voltam a párt tagja, így erről nem tudnék hitelesen nyilatkozni. Az, hogy milyen együttműködés lenne a legjobb a két párt között, jelenleg nem tudni, viszont vannak megfontolandó javaslatok, amik előre mutatók. Igazából az lenne a fontos, hogy Magyarországon nagyon erős legyen a zöld képviselet, a „zöld” megkerülhetetlen tényezővé váljon a magyar politikában.

Mándi László (Momentum), Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) és Jármi Péter a 2019. október 13-ai eredményvárón
Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.