„Nem bírjuk tovább” - a nyíregyházi PCAS Állatmentés segélykiáltása

Sok civil szervezet, egyedül harcoló személy életében elérkezik el az a pont, amikor kénytelen kimondani: vége.

A PCAS Állatmentő Egyesület nemcsak a gyepmesteri telepekre bekerülő kutyákat menti aktívan három megyéből (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú Bihar), de több balesetes kutya és macska is kerül gondozásukba folyamatosan.

A tavaly ősszel a Debrecinerben megjelent cikksorozatunkban írtunk róla, hogy azért is fontos a gyepmesteri telepekre bekerült kutyák mentese, mert némelyik telepen gyakorta halálos injekció vár a kutyákra - akár a 14 napos türelmi határidő lejárta előtt.

Se nappalod, se éjszakád

Az egyesület munkatársaihoz hetente több mint 30 bejelentés érkezik utcára dobott, bántalmazott, balesetes kutyáról vagy macskáról telefonon, e-mailen és Facebookon keresztül. Mindeközben 110 kutyáról kell gondoskodniuk nap mint nap, hiszen ők még nem kerültek gazdához. Senki nem jelentkezett értük.

Az egyesület se anyagilag, se fizikailag nem bírja már tovább. Támogatóik lassan elfogynak, új segítők nincsenek.

Facebook/PCAS Állatmentő Egyesület

Szervezetek segítségét várják

Az egyesület 20. születésnapját ünnepelve közzétett Facebookon egy segítségkérést abban a reményben, hogy hatására többen is jelentkezni fognak, hiszen egyedül nem bírják tovább.

A PCAS segít fotózásban, szállításban és a gyepmesteri telepekkel való kapcsolattartásban is. Elsősorban az alábbi településeket szeretnék átadni más olyan szervezeteknek, amelyek dedikáltan egy-egy telepről tudnának menteni.

A települések közül több Hajdú-Bihar megyében található:
 
Baktalórántháza
 
Bocskaikert
 
Demecser
 
Hajdúhadház
 
Kántorjanosi
 
Nagycserkesz
 
Nyíregyháza
 
Szerep
 
Újfehértó
 
A kutyák falkákban járnak, hamarosan itt a tüzelési időszak, melyet rengeteg kölyökkutya értelmetlen halála követ
Facebook/PCAS Állatmentő Egyesület

Vidra Betty egyesületi elnök szerint pusztán a szuka kutyák prevenciós jelleggel végzett ivartalanítása nem oldja meg a jelenlegi helyzetet, hiszen a hatóságok nem szankcionálják a gondatlan állattartókat. A civilek itt is magukra maradnak. Az önként vállalt állatvédelem azonban sajnos felőrli azokat, akik lelkiismeretesen igyekeznek minden bajba jutott élőlényen segíteni. A PCAS egy azon segítségre szoruló egyesületek közül, amelyek erejükön felül teljesítenek, és most csak az összefogásban látják a kiutat.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.