Nagyerdő? Fancsika? Tankúsztató? Belváros? Hová építik a Debrecenbe költöző múzeumot?

Papp László polgármester nem árulta el a debrecenieknek, hogy milyen „területeket vizsgálnak”. Kósa Lajos bőbeszédűbb volt egy éve.
Ez itt a Nagyerdő térképe. Hová, az erdő mely részébe gondolhatta Kósa Lajos felépíteni a Természettudományi Múzeumot?
Google

A Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe költöztetése nem újkeletű plánum, de egy friss nem nyilvános kormányhatározatról megjelent információ ismét felelevenítette a korábbi disputát.

Az ügyben megszólalt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is, aki szerint tragikusan rossz döntés a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése.

Erre reagált Papp László debreceni polgármester a közösségi oldalán, és „Debrecen és a vidéki Magyarország nevében” visszautasította a főpolgármester véleményét.

Papp szerint „Debrecen a város jövőjét meghatározó lehetőségként tekint az új Természettudományi Múzeumra. Debrecen egyértelműen elkötelezett amellett, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsa egy ilyen nagy jelentőségű fejlesztés megvalósításához. Az előzetes egyeztetéseknek megfelelően úgy ítéljük meg, hogy Debrecen ideális választás.” Közleményét pedig így zárja: „a Természettudományi Múzeum elhelyezésére olyan területeket vizsgálunk, melyek állami tulajdonban vannak, városon belüli elhelyezkedésük pedig minden szempontot figyelembe véve ideális”.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő 2018 végén azt nyilatkozta a debreceni önkormányzati médiának, hogy Debrecenben is több helyszínben gondolkodnak. A belvároson kívül „a Nagyerdőtől a tankúsztatón át a Fancsikáig” számos olyan terület van a városban, ahová elmennének az emberek.

Ülésezett tegnap Debrecen közgyűlése, s bár akkor már tudott volt az újabb kormányhatározat megszületésének híre, a polgármester ebben a témában nem tartotta fontosnak tájékoztatni a testületet, de kérdés sem hangzott el ebben az ügyben például az ellenzéki képviselők részéről.

Közben ismét erőre kapott az ügyben még a nyáron indított internetes petíció: Ne költözzön a Természettudományi Múzeum! Ezt eddig közel 3800-an írták alá.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.