Megnyerte a fideszes médiaszörnyeteg ügyében indított pert a TASZ és a Szabad Pécs

Jogsértő volt a KESMA-fúzió. A bíróság megsemmisítette a versenyhivatalnak a fúziót jóváhagyó döntését – írja a Szabad Pécs.
Szabad Pécs

A TASZ kezdeményezésére és jogi segítségével a Szabad Pécset kiadó nonprofit kft. bíróságon támadta meg egy évvel ezelőtt a 476 tévét, rádiót, híportált, újságot és folyóiratot tömörítő fideszes médiaholding, a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) megalakulását jóváhagyó versenyhivatali döntést. A Fővárosi Törvényszék napokban kézbesített határozata kimondja, hogy a GVH jogsértő módon állította ki a bizonyítványt, ezért a bíróság megsemmisítette a versenyhivatalnak a KESMA-fúziót jóváhagyó döntését. A törvényszék döntése jogerős, ellene fellebbezni nem lehet, a GVH legfeljebb a Kúriához fordulhat felülvizsgálati kérelemmel. Avagy eleget tesz a törvényszék döntésének.

A KESMA 2018 augusztusában jött létre, majd felvásárlásba kezdett, és több médiavállalkozásban is többségi részesedést szerzett. Aztán Fidesz-közeli vállalkozók valami okból kifolyólag úgy döntöttek, hogy a saját tulajdonukban álló médiaérdekeltségeiket adományozás útján egészen egyszerűen odaajándékozzák a KESMA-nak. Az erről szóló, üzleti szempontból meglepő bejelentések 2018 novemberében, gyakorlatilag egy nap leforgása alatt megtörténtek. Így tehát, néhány óra leforgása alatt több tízmilliárd forint értékű ajándék médiaérdekeltséghez jutott hozzá a KESMA – írja a Szabad Pécs.

Azt követően a szervezet alá 476 médiatermék tartozott, azóta azonban egyrészt tovább dagadt a Fidesz-közeli médiaholding, másrészről azóta vállalatcsoporttá is alakult a KESMA és az alá tartozó 28 nagy médiacég.

Az, hogy a KESMA egy egészen elképesztő médiakoncentrációt jelent a magyar piacon, nem is lehet vita tárgya. A GVH, azaz a Gazdasági és Versenyhivatal mindettől függetlenül, a nemzetstratégiai szempontból kiemelt szervezetté nyilvánítást követően nem gördített akadályt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonszerzése, a példa nélküli, nagy jobboldali médiaösszefonódás elé, és kiállította a fúzióhoz szükséges hatósági bizonyítványt. A TASZ és a Szabad Pécset kiadó nonprofit kft. ezt a döntést támadta meg bíróságon.

Részletek a Szabad Pécs cikkében.

A TASZ közleménye pedig itt olvasható.

A KESMA kötelékébe tartozik például a Hajdú-bihari Napló és a Hajdú Online (haon.hu) is.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.