Súlyos aggályát fejezte ki az akadémia elnöksége a Természettudományi Múzeum Debrecenbe tervezett elköltöztetésével kapcsolatban

Egyhangúlag foglalt állást a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége tegnapi ülésén: a Magyar Természettudományi Múzeumnak Budapesten kellene maradnia.
Magyar Természettudományi Múzeum

Az elnökség ugyanakkor támogatta korszerű vidéki tudományos kiállítások létrehozásának szándékát – olvasható az MTA honlapján.

Az elnökség súlyos aggályát fejezte ki a Magyar Természettudományi Múzeum Budapestről való elköltöztetésének szándékával kapcsolatban, megerősítve az elmúlt két évben hangoztatott szakmai érveit. Ezek közül a legfontosabbak:

 
• A gyűjtemény többszöri költöztetése nemzetközi tapasztalatok alapján jelentős károsodással jár.
 
• A központi fekvésű fővárosból való elköltöztetés nehezebben megközelíthetővé teszi a múzeumot például a középiskolás és egyetemi diákok, turisták legnagyobb része számára, a látogatottság nagyságrenddel fog csökkenni.
 
• A múzeumban működő és a múzeum gyűjteményeivel dolgozó tudományos közösségek kutatási feltételei nehezednek, illetve részben ellehetetlenülnek.

Az akadémia elnöksége arra kéri a döntéshozókat, hogy halasszák el a költöztetés végrehajtását, és vizsgálják felül a döntést. Az elnökség tagjai erről egyhangúlag szavaztak.

További részletek, bővebb háttér, az MTA érvéi kifejtve itt olvashatók.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.