Nem aktuális a Jobbik-Momentum frakció a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben

Kulcsár Gergely további sorsa nem befolyásolja a momentumosok döntését. Kiss László megyei koordinátor nyilatkozott a Debrecinernek.
A Megyeháza Debrecenben
Koppányi Szabolcs

A Debreciner is beszámolt arról, hogy a Jakab Péter által vezetett új Jobbik-elnökség egyik első intézkedéseként felszólította Kulcsár Gergelyt, a párt korábban antiszemita cselekedetei miatt botrányt okozó politikusát, hogy adja vissza a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben betöltött mandátumát.

Kulcsár még nem döntött arról, hogy lemond-e a képviselőségről, a debreceni önkormányzati média mindenesetre a napokban már arról írt, hogy ennek megtörténte vagy Kulcsárnak a megyei jobbikos frakcióból való kizárása esetén a Momentum két politikusa, Kiss László és Kosztin Mihály egy új képviselőcsoportot hozhat létre a Jobbik megmaradt képviselőivel.

Megkérdeztük Kiss Lászlót, a Momentum megyei önkormányzati képviselőjét, egyben a párt megyei koordinátorát, hogy valóban gondolkoznak-e ezen a lehetőségen.

Nem csak Kulcsár miatt nem csatlakoztak

Kiss László a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a közös frakció kérdése jelenleg nem aktuális, mivel Kulcsár Gergely még a Jobbik megyei képviselője, a nyilvánosságban pedig nem tett arra irányuló nyilatkozatot, hogy lemondana a mandátumáról. „Megválasztásunkat követően eldöntöttük, hogy egyik megalakuló frakcióhoz sem csatlakozunk. Nem titkolt tény, hogy a Jobbik esetében ennek egyik oka Kulcsár Gergely személye volt” – fogalmazott Kiss.

Kiss László: Megválasztásunkat követően eldöntöttük, hogy egyik megalakuló frakcióhoz sem csatlakozunk
Facebook

A Debrecinernek küldött levelében azt is kifejtette, hogy az antiszemita képviselő lemondása vagy a Jobbikból történő kilépése esetén ez az ok ugyan elhárul, de az októberi döntésüket nem csak ez alapján hozták meg, így korántsem biztos, hogy egy kulcsártalanított Jobbikkal már szövetségre lépnének.

Frakció helyett inkább tanácskoznának

Kiss szerint a választókat egyébként nem a technikai jellegű kérdések foglalkoztatják, hanem érdemi munkát, közös fellépést szeretnének látni. „Mi ebbe az irányba tettünk lépéseket például azzal, hogy Kosztin Mihály képviselőtársam kezdeményezte: a testületi üléseket a jövőben mindig előzze meg összellenzéki tanácskozás, ahol összehangoljuk felszólalásainkat, javaslatainkat, beadványainkat” – magyarázta Kiss, aki nyomatékosításként hozzátette, habár az ilyen típusú együttműködésben továbbra is partner a Momentum, a frakcióhoz csatlakozás nincs náluk napirenden.

Létre lehetne egyáltalán hozni az új frakciót?

A Hajdú-Bihar megyei közgyűlés szervezeti- és működési szabályzatának a képviselőcsoportokra vonatkozó 44. paragrafusa szerint frakcióalapításhoz legalább három képviselőre van szükség, a létrehozást pedig a közgyűlés alakulóülését követő 30 napon belül kell bejelenteni a közgyűlés elnökének. Arról, hogy ez utóbbi feltétel akadályát jelentené-e egy újonnan létrehozandó Jobbik-Momentum frakciónak, levélben kérdeztük Dobi Csabát, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat jegyzőjét. Amint választ kapunk tőle, a cikkünket frissítjük.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.