BASAHALOM BOULEVARD

Legyen múzeum! Lehetőleg saját…

Én a tudósoknak hiszek leginkább. A magyar tudósok legjavának, mert azt gondolom, hogy ezek a nagytudású emberek egyszerre mélységesen elkötelezett hívei művelt tudományuknak és a nemzetnek sem akarhatnak rosszat, s megfontolásaik mögött nem állhat semmiféle illó napi politikum, ők ennél messzebbre néznek. A Magyar Természettudományi Múzeum költöztetése ügyében mondom ezt.
britannica.com

Kocsmai szkanderparti jellegét kezdi ölteni az a – konkrét ügyhöz méltatlan – nekibirkózás, ami kialakulóban van a Magyar Természettudományi Múzeum jelenlegi helyéről való hirtelen gyorsaságú kiköltöztetése és Debrecenbe történő majdani elhelyezése kapcsán. Ha így lesz, márpedig az ország jelenlegi kormánya különösebb szakmai egyeztetések nélkül úgy döntött, hogy így lesz, az jó esetben bizony minimum évtizedes projekt, aminek minden apró lépését alaposan meg kell(ene) tervezni előre az első mozdulattól az utolsóig. Mert törékeny a gombostűkre tűzött bogarak százezreinek minden egyes lába. Mert törékeny minden értékünk, amit érzéketlenül pakolásztatnak ide-oda, mintha futballstadionok műanyagszékei lennének. Mert a magyar nemzet minden egyes – volt és jelenlegi és leendő – tagjának közös kincséről, felbecsülhetetlen értékéről van szó. Ezt nagyon nem kellene feledni!

Felelősség! Erre kellene felhívnunk mindannyiunknak – pártállástól függetlenül – a döntéshozók figyelmét mind a kormányban, mind a helyhatóságban. Mert az a dolguk, azért kapják tőlünk a fizetésüket, hogy felelősséggel végezzék a munkájukat érdekünkben, a mi érdekünkben, nem az övékében. Ennyire egyszerű. Kellene legyen! S nem uszítani embert emberre.

Igen, Debrecen jelentős múzeumokban szegény város, bizony jó lenne, ha több ilyen lenne. Értékes, modern, izgalmas, kihagyhatatlan, messzebbről is vonzó. Nem tudok róla, hogy lenne a mostani városvezetésnek ebben az ügyben hosszabb távú, több évtizedes, átgondolt és áldozatokat vállaló fejlesztési elképzelése. Saját! Mert az nem projekt, hogy a fővárosra haragvó kormány sajátos adományaként idekerüljön a magyar nemzet, a magyar ország a maga területén leggazdagabb gyűjteménye pusztán azért, mert…

Ha pedig a tudományról, annak népszerűsítését is szolgáló hatalmas kiállításról és a látvány mögötti megannyi tudósi, kutatói munkáról és a felhalmozott értékek szakavatott megőrzéséről beszélünk, mert elsősorban csak ezekről kellene beszélnünk, akkor szégyellje magát mindenki, aki ezt a durván-furcsán és mesterségesen kialakított konfliktushelyzetet arra használja, hogy újabb frontokat teremtsen a főváros-vidék ellentétben, a politikai bal- és jobboldal mérkőzésében.

Debrecen történelme, megmaradása, fejlődése arról szól, hogy a vezetői józan reálpolitikusokként és a városért érzett mérhetetlen felelősségtől vezéreltetve sosem gondoltak többet annál, mint amik valójában voltak ők, volt a város. Így lehetett kiérdemelni szabadságot, uralkodói kegyeket, de azt is elérni, hogy bár sövénynél erősebb „városfala” sosem volt Debrecennek, mégsem pusztította el egyszer sem a másfél évszázadig itt járó török, s az sem lehet véletlen, hogy a mindenféle dölyfösségeket elutasító reformáció itt talált otthonra évszázadokon keresztül.

Aki debreceni, aki annak érzi magát, az legyen büszke erre a múltra, s erre a múltra építse a jelenét és a jövőjét, és ne hallgasson a nevetséges, már-már betegesen frusztrált szirénhangokra, amik hőzöngve elvitatják mindannyiunk fővárosának, Budapestnek a fontosságát, jelentőségét és értékeit. Debrecen nem attól lesz nagyobb, hogy leszólja, hogy kisebbnek híreli Budapestet. Debrecen attól lesz nagyobb, ha mi, debreceniek a saját érdemeinkkel nagyobbá akarjuk tenni.

Legyen hát tisztes méretünkhöz mért modern, izgalmas, kihagyhatatlan, messzebbről is érdeklődőket vonzó saját természettudományi múzeumunk, de ne hatalmi szóval idekényszerített nemzeti gyűjtemény! És hallgassunk a magyar tudósok szavára! Inkább, mint a – napi és illó – politikusokéra.

A BASAHALOM BOULEVARD további városkritikai jegyzetei itt olvashatók.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.