Nem marasztalták el a támogatott családi eseményt imitáló Porkoláb Gyöngyiéket

Az adóhatóság szerint „a cselekmény nem bűncselekmény”.

Még 2019-ben feljelentést tett Varga Zoltán debreceni DK-s önkormányzati képviselő Porkoláb Gyöngyi – Kósa Lajos fideszes politikus felesége – egyesületének egy igen furcsa rendezvénye ügyében.

2019. február 23-án este a debreceni Ifjúsági Házban egy ott szórakozó (társasjátékozó), számukra idegen társasághoz „csapódott” a Porkoláb Gyöngyi-féle Kőr Dáma Egyesület néhány tagja. A történtekről beszámoló sajtóközlés szerint Porkolábék készítettek - vélhetően csak a valójában meg sem történt esemény elszámolásához kellő – fotókat a helyszínen, amiket aztán megjelentettek az egyesületük honlapján és Facebook-oldalán. Ezeket a közléseket vették észre az engedélyük nélkül lefotózott – és a Porkolábék „rendezvényének” résztvevőiként feltüntetett – fiatalok, akik a sajtóhoz fordultak. A 444.hu írásai után Porkolábék eltávolították az internetről az inkriminált fotókat, Porkoláb Gyöngyi pedig cáfolta, hogy az „esemény” kapcsán bármiféle közpénzhez jutnának, bár a korábbi – majd a botrány kirobbanása után átírt – saját publikációikból az tűnt nyilvánvalónak. Varga Zoltán tehát ebben az ügyben tett feljelentést.

Ezt első körben (2019. március 20-án) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elutasította, mondván: nem elégségesek a benyújtott bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy itt valóban egy minisztérium által támogatott programhoz kapcsolódó eseményt igyekeztek ilyen módon produkálni Porkoláb Gyöngyiék.

A Debreceni Járási Ügyészség 2019. április 9-i keltezésű határozatában aztán felülbírálta a NAV-ot, úgy vélték, hogy Varga Zoltán feljelentő „panasza alapos” volt. Elrendelték, hogy a NAV mégiscsak nyomozzon az ügyben.

A NAV 2019. július 17-ével keltezett levelében arról tájékoztatta a feljelentőt, hogy „mivel a cselekmény nem bűncselekmény”, a NAV ismét megszünteti a nyomozást a Porkoláb Gyöngyiék „rendezvénye” ügyében. A NAV indoklása szerint mivel a Kőr Dáma Egyesület az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal (illetve általa az Emberi Erőforrások Minisztériumával, amely szerződött ezzel az alapítvánnyal a támogatásról) nem állt pénzügyi kapcsolatban, s a „Kapcsolj ki” programsorozat 10 millió forintos egyedi költségvetési támogatását bizonyíthatóan nem vette igénybe, így bűncselekmény hiányában nem folytatja a nyomozást tovább. A NAV döntésével szemben jogorvoslattal élni a közléstől számított 8 napon belül lehetett volna – ez nem történt meg.

Most, bő fél évvel a legutóbbi történések után megkérdeztük Varga Zoltánt, hogyan áll az ügy, van-e újabb fejlemény. A DK-s önkormányzati képviselő érdeklődésünkre ennyit válaszolt: „Sajnos további jogorvoslat az ügyvédek szerint nincs az ügyben. Mindezek ellenére sem adom fel, és amennyiben sikerül új információkat szerezni a Kőr Dámával kapcsolatosan, úgy természetesen tovább lépek benne.”

(Az alábbi dokumentumokat Varga Zoltántól kaptuk.)

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.