Fordított Széchenyikről beszélt a jobbikos képviselő a Természettudományi Múzeum költöztetése ügyében

A párt országos vezetésének ma nyilvánosságra hozott véleménye teljesen ellentétes a debreceni képviselője álláspontjával.
Brenner Koloman
Facebook

A Jobbik parlamenti frakciójának vezetőhelyettese, Brenner Koloman tartott ma sajtótájékoztatót Budapesten. Pártja álláspontját megfogalmazva úgy véli: „a fordított Széchenyik tovább rabolják hazánk kulturális értékeit, hiszen a Fidesz újabb célpontot talált a Magyar Természettudományi Múzeumban, amit egy titkos kormánydöntés alapján tíz éven belül Debrecenbe költöztetnek”. A Jobbik teljes mértékben elfogadja Magyar Tudományos Akadémia elnökségének a költöztetést elutasító álláspontját és annak indokait: a költözés komoly károsodásokat okoz a gyűjteményekben, Debrecen nem annyira központi fekvésű, ezért nem tudják olyan létszámban felkeresni, mint Budapesten, és a kutató csapatokat nem lehet egyben tartani, ha az egyik felét leköltöztetik Debrecenbe.

Az alábbi videó a rövid sajtótájékoztató egészét mutatja:

Kőszeghy Csanád Ábel jobbikos debreceni önkormányzati képviselő tegnap azt nyilatkozta a Debreciner érdeklődésére, hogy ő személyesen támogatja a múzeum költöztetését, s hangsúlyozta: pártjának még nincs hivatalos álláspontja a kérdésben. Kőszeghy a főváros-központúság csökkenését látja a kezdeményezésben, ezt pedig örömtelinek tartja. „Sajnos eddig minden hasonló próbálkozás kútba esett, az egykori hivatalos bejelentés ellenére végül a Földművelésügyi (jelenleg Agrár-) Minisztérium sem került Debrecenbe” – sajnálkozott Kőszeghy, aki – mint közölte velünk – habár olvasta az MTA elnökségének a költözés ellen felhozott érveit, azonban a gyűjtemény esetleges károsodását illető, kifejezetten szakmai felvetést leszámítva nem csak hogy nem ért egyet ezekkel, de vidékiként egyenesen elfogadhatatlanoknak nevezte azokat. „A költözés budapesti ellenzői úgy tesznek, mintha Debrecen a világ végén lenne, és az országban áthidalhatatlan távolságok akadályoznák a dolgozókat és látogatókat az új helyszín megközelítésében. Mi, Debrecenben élők tudjuk, hogy ez távolról sem igaz” – fogalmazott a jobbikos politikus.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.