Ha vér folyik, már késő - Beszélgetés Debrecenben

Igen véres két hónapot tudhatunk magunk mögött: kezdődött decemberben a győri kettős gyermekgyilkossággal, és követte számtalan hír: nőket bántalmazott vagy épp megölt egy hozzájuk közel álló személy, jelenlegi vagy volt partnerük.

„...évente 10–12 ezer családon belüli erőszakról kap jelzést a rendőrség, és 5-6 ezer esetben bizonyítani is tudják, hogy valóban megtörtént. Ha a rendőr úgy látja, hogy akut vészhelyzet áll fenn, lehetősége van azonnali távoltartási végzést kiadni a bántalmazó ellen – vagyis gyakorlatilag azonnal kirakhatja a lakásból. A jogvédők szerint azonban ezzel az eszközzel egyre kevésbé él a rendőrség, szerintük inkább az jellemző, hogy ott hagyják a bántalmazót a család nyakán.” (Forrás: hirado.hu)

Mit tehetnénk mi egyéni szinten ezeknek a megelőzéséért? Mit tehetne a kormány, hogy megvédje a nőket és a családokat? Mit kell várnunk a Varga Judit igazságügyi minisztertől?

Ezekre a kérdésekre keresik a választ február 4-én, kedden 18 órától a Méliusz Könyvtárban dr. Spronz Júliával, Nógárdi W. Noával (PATENT egyesület), Mérő Verával (Nem tehetsz róla, tehetsz ellene, Szabadnem blog) és dr. Kovács Edinával (debreceni drámapedagógus, tréner, feminista).

A szervezők lehetőséget nyújtunk a résztvevőknek, hogy anonimitásukat megtartva, kérdést küldjenek előzetesen, amit az esemény második felében kaphatnak választ. Itt : https://tinyurl.com/kerdezztolunk

Az esemény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.