Gázolások zebrán: száztízzel kevesebb volt idén, de kilenccel többen haltak meg

Hajdú-Bihar az ötödik a megyék döbbenetes listáján.
Január 28-án egy fiatal lány sérült meg Debrecenben az István úton – a rendőrség közlése szerint a személygépkocsi vezetője „a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem biztosított elsőbbséget a gyalogosnak, akit elütött”
police.hu

Székely Sándor országgyűlési képviselő (Szolidaritás) kikérte idén is a rendőrségtől a kijelölt gyalogátkelőhelyeken történt gázolások adatait. „A balesetek majdnem fele Budapesten, tízből kilenc gázolás fényjelző nélküli gyalogos-átkelőhelyen történik. Négyből három halálos baleset szintén fényjelzés nélküli zebrán történt 2019-ben” – összegezte az adatokat Székely Sándor a közösségi oldalán, emlékeztetve arra, hogy tavaly decemberben parlamenti eseti bizottságot is kezdeményezett, hogy megoldást találjanak erre a problémára.

Míg 2018-ban országosan 1079 esetben, addig 2019-ben összesen 969 alkalommal gázoltak el gyalogost zebrán. 2018-ban 30 volt halálos kimenetelű baleset ezek közül, 2019-ben pedig 39.

A megyék közül Hajdú-Bihart Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom előzi meg a rendőrség összesítő a listáján.

Szolidaritás

Székely Sándorék biztonsági munkacsoportot hoztak létre a Szolidartásban azzal a céllal, hogy törvénymódosítási előterjesztést készítsenek elő. Eddigi javaslataik között szerepel:

 
- az utcai közvilágítási előírástól 30 százalékkal nagyobb fényerővel megvilágított gyalogátkelőhelyek;
 
- országos gyalogátkelőhely-újrafestés;
 
- minden lámpás átkelőhelynél hangos jelzéssegítő kialakítása;
 
- 40 km/órás sebességkorlátozás minden oktatási intézmény (bölcsődék és óvodák is) 300 méteres sugarú körében a gyalogátkelőhelyeknél.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.