Tiltakozz! - tudástár tüntetőknek a TASZ-tól

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) új weboldalán jogaikról és kötelességeikről tájékoztatja a demonstrációk szervezőit és résztvevőit – egyebek mellett az is kiderül, hogy mit tegyen az a tüntető, akit azért bírságoltak meg, mert lelépett a járdáról.
TASZ

A TASZ régóta nyújt ingyenes jogsegélyt tüntetőknek, aktivistáknak és aktív polgároknak. Az így felhalmozódott tudást a szervezet egy átlátható, rendszerezett weboldalon gyűjtötte össze, ami a tasz.hu/tiltakozz címen érhető el. Az oldal látogatói négy fő témában tájékozódhatnak: milyen jogaik és kötelezettségeik vannak tüntetés előtt, közben és után, illetve a nem szokványos gyűlések esetén, mint a flashmob vagy az útlezárás. Praktikus eligazítást nyújt egyebek mellett arról, hogyan viselkedhet valaki egy tüntetésen, milyen keretek között tüntethet mások tüntetése ellen, és mi a teendő akkor, ha a rendezvényt követően valamilyen eljárást indítanak ellene.

Az elmúlt években előfordult, hogy demonstrálókat igazoltattak a rendőrök, és bírságot szabtak ki rájuk a KRESZ megsértése miatt. A weboldal ilyen helyzetekre is hasznos válaszokat ad, egyben felkínálja a TASZ jogsegélyszolgálatának segítségét azok számára, akiket eljárás alá vontak.

Az oldal nemcsak az eddig jól ismert információkat tartalmazza, hanem újdonságot is, ugyanis február elsején megváltozott a tüntetések bejelentésének rendje, egy új rendőrségi felületen lehet kitölteni az erre szolgáló űrlapot. Erről is található részletes útmutató a honlapon.

„A TASZ, ahogy eddig is, ezután is azért dolgozik, hogy a polgárok jogszerű keretek között, szabadon élhessenek gyülekezési jogukkal Magyarországon. Ehhez elengedhetetlen, hogy tájékozott és felelős döntéseket hozzanak akkor, amikor tiltakoznak. Ebben segítjük őket a weboldallal” – mondta Dojcsák Dalma, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének vezetője.

(A TASZ közleménye.)

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.