Debreceni fiatallal erősít az LMP elnöksége – Jakab Fruzsina összetartóbb zöldeket akar

A politikus aktivistahálózatot építene, folytatná a debreceni politizálást, de felrázná Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is.

Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő (akivel a nyáron a Debreciner interjút készített) lemondásával megüresedett egy hely az LMP országos elnökségében. Az ökopárt 48. kongresszusa február 8-án döntött arról, hogy kivel egészüljön ki a kilenctagú testület. A két érvényes jelölt Dömötörné Solymár Orsolya, a párt korábbi etikai bizottsági tagja és Jakab Fruzsina, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja voltak. A delegáltak 56-15 arányban Jakabot választották meg.

Schmuck Erzsébet és Kendernay János társelnökök a frissen megválasztott Jakab Fruzsinával együtt tartottak sajtótájékoztatót
Jármi Péter

Jakab Fruzsina 24 éves debreceni politikus. Civil aktivistaként kezdett a közügyekkel foglalkozni a rabszolgatörvényként elhíresült munkatörvénykönyv-módosítás elleni debreceni tüntetéseken. Később belépett az LMP-be, a 2019. októberi önkormányzati választáson pedig a Momentum-Jobbik-LMP választási szövetség jelöltjeként indult a debreceni 20. egyéni választókerületben. 17,55 százalékot szerzett, ezzel a harmadik helyen végzett a voksoláson. A politikust a megválasztása után kérdeztük a tisztséggel járó feladatairól és a jövőre vonatkozó terveiről.

Mennyi időre szól a mandátuma?

Minden bizonnyal idén nyáron lesz a következő tisztújítás, júniusban vagy júliusban. Ez persze rövid idő ahhoz, hogy megváltsam a világot.

Milyen feladatokkal jár az országos elnökségi tagság?

Az országos elnökség a párt vezetésével foglalkozik. Határozatokat hozunk, egyeztetünk a tagsággal, előkészítjük a kongresszusokat.

Jármi Péter

Milyen célokat tűzött ki maga elé elnökségi tagként?

Vállaltam a párt aktivistabázisának megszervezését, járni szeretném az országot, kitelepüléseken is jelen lenni, de a párt belső ügyeivel is foglalkoznék. Összetartóbbá kell tenni a pártot, rendezni régi ügyeket, strukturális átalakításokat is végre kell hajtani a hatékonyság növelése érdekében.

Ezek elsősorban a párt belső ügyeit érintik. A választóknak is fog politizálni?

Szeretném folytatni a munkát Debrecenben, főleg Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, tágabban véve Kelet-Magyarországon politizálnék. Debrecen az egyik legszennyezettebb város, ezzel foglalkoznia kell az önkormányzatnak. Habár nem vagyok képviselő, bízom benne, hogy az ellenzéki képviselőkkel együtt tudok működni annak érdekében, hogy hatással legyünk a város vezetésére. Fontosak a kulturális kérdések is, jelenleg forrásokat vonnak meg a Modemtől, a Latinovits Színház pedig még mindig nem készült el. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozni kell. Meg kell nyitni a diskurzust a debreceni polgárokkal.

Tehát továbbra is elsősorban Debrecenben politizál?

Így van, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Úgy vettem észre, hogy ott kevésbé foglalkoznak a politikával. Szükség van arra, hogy ott is szervezzünk beszélgetéseket, akciókat, hogy felrázzuk egy kicsit a megyét. Mátészalkán például Hanusi Péter polgármester a legutóbbi választáskor megmondta az egyik alkalmazottjának, hogy ha nem neki kampányol, ki fogja rúgni. Ilyen esetekben segíteni kell a helyieknek, hogy kiálljanak magukért.

Jármi Péter
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.