Nem Vágóhíd, hanem Oláh Gábor – Hová épülhet Debrecenben a Természettudományi Múzeum?

A debreceni városvezetés visszautasítja a gyanút: nem ingatlanbiznisz, mert köztulajdon.
Facebook

A Vágóhíd utcára tervezték átköltöztetni a Természettudományi Múzeumot? című cikkünk megjelenése után levélben kereste meg a Debrecinert Korsós Zoltán, aki 2013-tól 2019-ig volt a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója. Cáfolta azokat a feltételezéseket, melyek szerint Debrecenben a Vágóhíd utcai egykori Loki-pálya lett volna a Budapestről kiköltöztetésre ítélt Természettudományi Múzeum Debrecenben felépítendő új helye.

Mint szemléztük, a Magyar Narancs című hetilapnak Matskási István – aki korábban szintén főigazgatója volt a múzeumnak – azt nyilatkozta, hogy már „2018 tavaszán felmerült Debrecen mint helyszín, és 2018 késő őszén mutatták meg először a volt Lokomotív-pálya helyét, hogy akkor ez lesz”. Ebből következtettek többen a Vágóhíd utcai, igen régóta lepusztult állapotban lévő területre.

Korsós Zoltán a Debrecinernek küldött levelében azt írta: „sosem volt szó a Vágóhíd utcai sportpályáról, mint a Természettudományi Múzeum debreceni elhelyezésének lehetőségéről. A Matskási Istvánnal készített Magyar Narancs interjúban a volt Lokomotív-pályáról beszélt a Nagyerdő mellett, az állatkert és az egyetem szomszédságában.” Majd részletesebb érdeklődésünkre azt válaszolta: „Matskási István információja az én tárgyalásaimon alapul. 2013-2019 között én voltam a Természettudományi Múzeum főigazgatója, a Magyar Narancs cikkben többesszám első személyben emlegetett múzeumi helyszíni törekvések az általam vezetett előterjesztéseket jelentik. A debreceniek nekem mutatták meg a Nagyerdő melletti Loki-pályát mint lehetséges múzeumi helyszínt.”

Tehát az Oláh Gábor utcai stadiont, a DVSC futballcsapatának emlékezetes játékhelyét mutatták meg a debreceniek a főigazgatónak.

Facebook

Közben múlt hét pénteken (február 7.) meg nem nevezett sajtóorgánumokat cáfolandó adott ki sajtóközleményt a „Debreceni Polgármesteri Hivatal”. Azt azonban még mindig nem árulták el, hová tervezik felépíteni a Természettudományi Múzeumot.

Az önkormányzati médiában a Visszautasítja az ingatlanbiznisz gyanúját a Debreceni Polgármesteri Hivatal címen megjelent közleményben az olvasható , hogy a „Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése kapcsán kizárólag állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok jöttek számításba”.

„Azok a csekély hitelességgel bíró sajtóorgánumok, amelyek gyanús ingatlanbizniszt szeretnének sejtetni a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése ügyében, kifejezetten abban érdekeltek, hogy Debrecen ne tudjon élni ezzel a lehetőséggel. Ingatlanbizniszt akkor lehetne sejtetni az ügy mögött, ha bármilyen szándék fennállna arra vonatkozóan, hogy a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetésénél magántulajdonú ingatlan legyen a preferált, előnytelen feltételek mellett. A Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése kapcsán ugyanakkor kizárólag állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok jöttek számításba, magántulajdonú ingatlan fel sem merült.”

Tehát a debreceni városházán pontosan tudják, hogy milyen ingatlanokról van szó, hiszen – mint állítják – azok között nincs magántulajdonú, csak éppen - valamilyen nem nyilvános okból - titokban tartják.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.