Ellenszavazatok és elnök nélkül fogadta el Debrecen költségvetését a Pénzügyi Bizottság

Pallás György szerint szakmailag kiváló, de túl optimista a terv, ezért tartózkodott a szavazásnál. Varga Zoltán és Illyés János nem válaszolt a kérdésünkre.

Február 11-én ülésezett a debreceni önkormányzat Pénzügyi Bizottsága, ahol elfogadták a város 2020. évi költségvetésének azt az előterjesztését, amit február 13-án, csütörtökön tárgyal a város közgyűlése. Habár az önkormányzati média egyhangú szavazásról írt, valójában a jelenlévő nem fideszes képviselők tartózkodtak a döntés meghozatalánál.

Varga Zoltán elnökként hagyta ki az ülést

A Pénzügyi Bizottság az önkormányzat egyetlen olyan politikai testülete, amelyet ellenzéki képviselő elnököl. Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője azonban tisztsége ellenére nem vett részt az ülésen. Szerettük volna megtudni, hogy milyen okból nem tudta ellátni elnöki teendőit az év egyik legfontosabb bizottsági ülésén, de írásbeli kérdésünkre a politikus nem reagált semmit.

Megkérdeztük a bizottságban helyet foglaló Illyés Jánost, a Civil Fórum önkormányzati képviselőjét, valamint az MSZP-s volt önkormányzati képviselő, jelenleg külső bizottsági tag Pallás Györgyöt, hogy milyen szempontok alapján döntöttek a tartózkodás mellett a költségvetéssel kapcsolatos napirendi pontnál. A kérdésünkre csak a szocialista politikus válaszolt.

Nem kalkuláltak a beharangozott változásokkal

„Szakmailag kiválónak tartom a költségvetés tervezését, a legnagyobb elismeréssel tudom mondani, hogy jól van megtervezve” – fogalmazott Pallás, aki ugyanakkor túlságosan optimistának ítélte meg az iparűzési adóbevétellel kapcsolatos kalkulációkat. Elmondása szerint az iparűzési adóval kapcsolatos új jogszabályok értelmében az adó nagy részét a helyi tömegközlekedésre kell majd költeni, másrészt számítani lehet az iparűzési adó csökkentésére is. „Úgy érzem, hogy a város költségvetése túlzottan optimista az iparűzési adó felhasználási lehetőségét illetően, ezért tartózkodtam” – nyomatékosította a politikus.

A képviselő-testület február 13-án szavaz a város 2020-as költségvetéséről, amelynek tervét ide kattintva bárki elolvashatja. Az ülés nyilvános, megtekinthető csütörtökön 9 órától a Régi Városházában.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.