500 millió forint átcsoportosítására adott be módosítókat Debrecen 2020-as költségvetéstervéhez a DK és az MSZP

Védőoltásra és képalkotó diagnosztikára költenének, de keveslik az idősotthonok felújítására szánt keretet is.

Sajtótájékoztatót tartott Debrecen 2020. évi költségvetéstervével kapcsolatban február 12-én Madarasi István, az MSZP és Varga Zoltán, a DK debreceni önkormányzati képviselője, amelyről a szocialista politikus egy összefoglaló anyagot juttatott el szerkesztőségünkhöz.

A tavalyi választási kampány egy pillanata
SM

Rideg és embertelen a költségvetés

„Egy város költségvetése nem csak számok összessége. Mint ahogy nem a városba beépített beton mennyisége, hanem az általa biztosított közjó határozza meg a benne lakók életminőségét” – kezdődik a két párt közleménye. Szerintük ezzel szemben Debrecen 2020-as költségvetésterve rideg és embertelen. A probléma orvoslásaként ezért egy 500 millió forintos módosítás-csomagot nyújtottak be a február 13-i képviselő-testületi ülés előtt. A következő módosításokkal a Debrecen-kártyát is szeretnék tartalommal feltölteni:

1. Minden debreceni csecsemő számára ingyenessé tennék az agyhártyagyulladást okozó Meningococcus B elleni oltást, ennek érdekében 180 millió forintot csoportosítanának át.

 
2. Minden rászoruló debreceni lakos számára biztosítanák az MRI és CT vizsgálatok 10 napon belül történő ingyenes elvégzését, valamint az eredmények kiértékelését. Erre 200 millió forintot szánnának, ugyanakkor remélik, hogy Karácsony Gergelyhez, Budapest főpolgármesteréhez hasonlóan Papp László, Debrecen polgármestere is ki tudja lobbizni a kormánynál a szükséges forrásokat.
 
3. A Pallagi úti Idősek Háza felújítására szánt, a két párt által keveselt összeget 80 millió forinttal, a Thomas Mann utcai Idősek Klubja renoválására szánt keretet pedig 40 millió forinttal emelnék.

 

Megkérdeztük Madarasi Istvántól, hogy a költségvetés mely elemeitől csoportosítanák át ezt az 500 millió forintot. „Az átcsoportosításnál figyelembe kellett venni, hogy vannak olyan kötelezően tervezett sorok, amelyekhez nem lehet nyúlni, bár azok nagyságrendjét megkérdőjelezem. Ezért olyan tartalék sorokról kívánunk átcsoportosítani, amelyek ténylegesen nem veszélyeztetik a költségvetés egyensúlyát, és valószínűen olyan összegeket tartalmaznak, amelyek mértéke évközben, ha szükséges, pótolható. Ilyen például az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kialakításával kapcsolatos kiadások tartalék összege” - válaszolta az MSZP-s képviselő.

Taktikai okokból titkos a szavazási magatartásuk

A Debreciner érdeklődésére Madarasi István elmondta, hogy a február 13-i várható szavazási magatartásukat taktikai okokból nem szeretnék előzetesen felfedni, azt ugyanakkor tudjuk, hogy a Pénzügyi Bizottság február 11-i ülésén a szintén MSZP-s Pallás György a iparűzési adóval kapcsolatos túlzottan optimista számítások miatt tartózkodott az egyébként általa „szakmailag kiválónak” ítélt költségvetésről történő szavazásnál.

A képviselő-testület február 13-án szavaz a város 2020-as költségvetéséről, amelynek tervét ide kattintva bárki elolvashatja. Az ülés nyilvános, megtekinthető csütörtökön 9 órától a Régi Városházában.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.